Hopp til innhold

Taliban hemmelig deltaker på fredskurs i Oslo

Med dekknavn ble tre representanter for Taliban i all hemmelighet fraktet til et fredsmeklingskurs på Akershus festning der også afghanske myndigheter deltok. – Interessant og fascinerende, mener internasjonale eksperter.

Akershus festning

HER SATT DE: Representanter fra Taliban deltok nylig på et fredsmeklingskurs på Akershus festning arrangert av Forsvarets høgskole.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Begge sider i den årelange, blodige konflikten var på et fredsmeklingskurs på Akershus festning arrangert av Forsvarets høgskole.

– Interessant. Hvis Taliban og afghanske myndigheter var på dette kurset, er det fascinerende, sier Kate Clark, direktør i Afghan Analyst Network.

Dekknavn

I skyggen av de vanlige turistene, ankom tre menn Gardermoen for litt over to uker siden. De representerer alle afghanske Taliban, organisasjonen som Norge og Nato har vært i krig med siden begynnelsen av 2000-tallet.

Denne gangen var de invitert av norske myndigheter.

Med dekknavn tilbrakte de en uke med den andre parten i konflikten – afghanske myndigheter. De var på kurs i fredsmekling.

Dette får NRK bekreftet av flere sentrale kilder.

– Deltagerne, som er fra hele verden, får øve på forhandlinger av avtaleverk. De får lese andre våpenhvileavtaler, de får diskutere med hverandre, med parter fra andre konfliktområder i verden og de får konkrete råd fra dem som arrangerer kurset, forteller kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

Taliban og afghanske myndigheter har i hemmelighet møttes i Norge som deltagere på et fredsmeklingskurs.

HEMMELIG MØTE: Taliban og afghanske myndigheter har i hemmelighet møttes i Norge. Som deltagere på et fredsmeklingskurs.

Tause

Akershus festning er stedet der norske soldater har mottatt fortjenstmedaljer for sin kamp mot Taliban. På samme sted ble altså representanter fra Taliban mottatt av statssekretær i utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen.

NRK har i over en uke forsøkt å få den politiske ledelsen i utenriksdepartementet til å kommentere denne saken, uten hell.

– Hvorfor ønsker ikke Utenriksdepartementet å kommentere det faktum at tre representanter fra Taliban var til stede på dette kurset?

– Dette var et internasjonalt kurs. Vi har gjort en avtale med alle deltakerne på kurset at vi ikke skal kommentere hvem som var her, svarer Salvesen.

– Vi er ikke kjent med at det har foregått fredssamtaler mellom Taliban og afghanske myndigheter i Oslo, legger hun til.

Kristin Solberg om uformelle kontakter mellom Taliban og afghanske myndigheter. Og utsiktene for fredsamtaler mellom partene.

FLERE TEGN: Kristin Solberg kommenterer de uformelle kontaktene mellom Taliban og afghanske myndigheter, og sier det er flere tegn til fredsinitiativ fra partene.

Bedre fredsprosess

– Enten de bare trengte å møtes på et nøytralt sted, eller de lærte hvordan man går frem, er det gode nyheter, mener afghanistan-ekspert Kate Clark.

Arne Strand

Arne Strand er direktør på Christian Michelsens institutt, et av Skandinavias ledende uavhengige institutter for forskning og informasjon innen rettighets- og utviklingsspørsmål.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Arne Strand har forsket på Afghanistan-konflikten og Taliban i årevis, og støtter Clarks vurdering.

– Dette betyr antagelig at den fredsprosessen som president Ghani sier han ønsker å sette i gang er bedre strukturert, bedre planlagt og bedre tilrettelagt enn prosessene vi har sett før. Det er ingen tvil om at aktørene i den afghanske konflikten, selv om de har forhandlet i mange år, trenger kunnskap om hvordan de kan gå videre i forhandlingene, sier Strand, som er direktør på Christian Michelsens institutt.

Tidligere møter

Norge har også tidligere spilt en aktiv rolle i meklingen med Taliban. I 2013 bekreftet Utenriksdepartementet overfor NRK at forhandlinger med Taliban hadde foregått både i Doha og i Norge.

– Vi har spilt en nøkkelrolle i dette arbeidet. Dette har vært en av de strengt hemmelige prosessene vi har vært involvert i, men nå føler vi at vi kan gå ut med det, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK i juni 2013.

Les også: Hemmelige talibanmøter i Norge

Les også: - Taliban klar til å forhandle

AKTUELT NÅ