Hopp til innhold

Her bodde IS-krigerne

BAZKERTAN, NORD-IRAK (NRK): NRK ble med ned i de underjordiske tunnelene hvor terrorister fra IS bodde før de ble drevet ut av irakiske og kurdiske styrker i offensiven mot Mosul.

NRK ble med ned i de underjordiske tunnelene hvor terrorister fra IS bodde før de ble drevet ut av irakiske og kurdiske styrker i offensiven mot Mosul.

For en uke siden startet rundt 30.000 soldater en storoffensiv for å gjenerobre Mosul, som terrorgruppen IS har kontrollert siden sommeren 2014.

For få dager siden tok Peshmerga-styrkene over kontrollen i Bazkertan i Nord-Irak etter seks timer med harde kamper mot IS-krigerne.

Koalisjonens luftstyrker jevnet det meste av landsbyen med jorden. Men terroristene fra IS hadde skjult seg godt. I det som var noens hjem, finnes nedgangen til gjemmestedene: Et nett av lange tunneler.

En tekanne står på det som var et spiserom i tunnelen hvor IS-krigere gjemte seg i Bazkertan

TEKANNE: I det som trolig har vært et spiserom, ligger brød, sukker og sukkertøy ved siden av en tekanne.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Te og sukkertøy

Fire meter under bakken sov de i et tunnelsystem bygget under et vanlig bolighus. I en del av tunnelen ligger madrasser og tepper.

I det som har vært et spiserom i tunnelen hvor IS-terroristene gjemte seg, ligger veltede kopper, som om noen har forlatt stedet i full fart.

Vi ser en stor pose sukkertøy med karamell eller mokkasmak, en tekanne, en stor bolle med sukker til teen og brød. I et fat står fem glass.

Madrasser og tepper inne i en tunnel hvor IS-krigere gjemte seg i Bazkertan

SOVEROM: I tunnelen hvor IS-krigerne gjemte seg, ligger madrasser, puter og tepper.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– De har ødelagt alt vi eier

Søndag kom familien som eier huset over IS-tunellene, tilbake.

– Vi ante ikke at de har laget tunneler under huset vårt, sier kurdiske Younes Heidar, som er tilbake i landsbyen sin for første gang på to år.

– De har ødelagt alt vi eier. De har tatt ting fra oss!

I 2014 sjokkerte terrororganisasjonen IS en hel verden da den tok kontroll over millionbyen Mosul. Samtidig tok de også over landsbyen Bazkertan. Da flyktet Younes Heidar og familien. De bor i Erbil nå, der de leier et hus.

Da de hørte at Peshmerga-styrkene hadde tatt kontroll over landsbyen, ville de tilbake for å se og for å hente eiendelene sine. Men de møtte et sørgelig syn. Landsbyen ser ut som en krigssone nå.

Younes Heidar står utenfor sitt gamle hus i Bazkertan

MÅTTE FLYKTE: Younes Heidar og familien måtte flykte til Erbil da IS tok landsbyen deres Bazkertan. Heidars hus gjorde IS om til et skjulested for tunnelene.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

De døde kroppene til IS-krigerne som ble drept i kampene mot Peshmerga-styrkene, ligger fremdeles ved moskeen i landsbyen. Kurderne tør ikke flytte dem i tilfelle de skulle ha eksplosiver festet til kroppen.

Likene ligger og råtner i varmen, og man kan kjenne en kvalmende stank.

Den kurdiske myndigheten i Nord-Irak holder landsbyen inntil videre. Innbyggerne må vente med å komme tilbake.

– De får ikke komme tilbake til huset sitt fordi det ikke er trygt her ennå. Inntil videre må de ha skriftlig tillatelse for å komme hit, sier en Peshmerga-kommandant til NRK.

Sidsel Wold står nede i nedgangen til en underjordisk tunnel hvor IS-krigere gjemte seg

TUNNEL: Tunnelene går flere meter dypt. NRKs reporter Sidsel Wold står her i nedgangen til tunnelsystemet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Dessuten vil soldatene sjekke tunnelene.

Hjemmet er blitt en militærbase

Inne i det som må ha vært stuen til familien Heidar, ser vi nedgangen til tunnelen. Sandsekker er stablet rundt om i hele huset. Det som en gang var noens hjem, ser ut som en militærbase.

– Se hva de har gjort. For oss kurdere er det en skikk at om du er på besøk i noens hjem, og spiser hos dem, skal du være oppriktig og ikke gjøre dem noe ondt, sier en i følget.

– Men disse typene eier ingen skam. Her har de bare ødelagt alt. De er ikke ordentlige muslimer disse folkene, sier en av kurderne med avsky, mens han ser ned i tunnelåpningen.

En av nedgangene til tunnelen hvor IS gjemte seg i Bazkertan

NEDGANG FRA STUEN: Her er en av nedgangene til tunnelen, midt i det som var en stue i dette huset. Tunnelen er 3-4 meter dyp.

Foto: Sidsel Wold / NRK

«Tyskeren»

Sammen med tre Peshmerga-soldater går vi forsiktig ned i tunnelen. Det er helt mørkt, og vi leter oss frem i lyset fra mobiltelefonene våre. Soldatene er på jakt etter mer informasjon om hvem som holdt til her.

Innerst i en av tunnelgangene kommer vi til en åpning som er laget som et ordentlig rom med vegger, tak og gulv. Blant papirene som ligger igjen, finner Peshmerga-soldatene en liste med navn over dem som kan ha bodd her.

– Én heter bare «tyskeren», sier Salih, en av soldatene som blar seg gjennom papirene.

– Han kan ha vært en fremmedkriger.

Dette er bare én av flere tunneler Peshmerga-soldatene har funnet siden offensiven mot Mosul begynte for en uke siden.

Soldatene tror IS har mange lignende tunneler i Mosul. Det er en av grunnene til at kampen om Mosul er ventet å vare så lenge.

Peshmerga-soldater går gjennom papirer de finner i IS-tunnelen

NAVNELISTE: Peshmerga-soldater går gjennom papirer de finner i IS-tunnelen. På en navneliste sto en av IS-krigerne oppført som «tyskeren». IS hadde innredet tunnelen med vegger og tak, som i en leilighet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt