Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

I over to år har Mosul vært kontrollert av terrorgruppa IS. I natt meldte Iraks statsminister Haider al-Abadi at militæroffensiven for å frigjøre den IS-kontrollerte byen har begynt.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL
Foto: AZAD LASHKARI / Reuters

– Tidspunktet for seier er kommet, og operasjonen for å frigjøre Mosul har begynt, sa Haider al-Abadi på irakisk statlig TV, ifølge CNN.

– I dag erklærer jeg starten på disse seirende operasjoner for å frigjøre dere fra IS' vold og terror, sa han i en tale hvor han henvendte seg til innbyggerne i Mosul-regionen.

Han la også ut en melding med samme innhold på Facebook.

Ingen detaljer

Landet går inn i sin tøffeste kamp siden amerikanske soldater forlot Irak for fem år siden, melder nyhetsbyrået AP.

– Styrkene som leder frigjøringsoperasjonen er den modige irakiske hæren sammen med nasjonale politistyrker, og de er de eneste som vil gå inn i Mosul, ingen andre, sier al-Abadi.

Statsministeren og lederen for Iraks væpnede styrker var omgitt av landets øverste offiserer da han leste sin uttalelse. Han ga ingen ytterligere detaljer om militæroffensiven.

Den paramilitære, Iran-støttede gruppa Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering), har gjort det klart at de ønsker å ta del i den lenge varslede operasjonen, og de kurdiske peshmerga-styrkene har vært på vei inn fra østsiden av byen.

Brenner dekk og olje

Amerikanske styrker skal ha begynt artilleriangrep mot byen Mosul sent lørdag kveld, hevder en av lederne for de kurdiske styrkene i Irak overfor det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Mens ekstremistgruppa IS skal ha forberedt seg ved å brenne bildekk og olje for å gjøre det vanskelig for kampfly å orientere seg, har irakiske fly har sluppet flygeblader over Mosul med advarsler om at offensiven snart vil begynne, melder TV-kanalen CNN søndag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt