Hopp til innhold

FN: – Over en halv million barn kan dø på Afrikas Horn

FN frykter at over en halv million barn kommer til å dø hvis de ikke får hjelp innen noen få uker. 2,3 millioner barn er feilernært i det sult- og tørkerammede området.

Sultkatastrofe afrikas horn

En feilernært gutt på sykehus i Mogadishu etter å ha flyktet fra sør i Somalia.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

regn somalia

Regn i Mogadishu skapte et snev av håp, men tørke og varsel om lite regn, gjør at Somalia trenger nødhjelp i mange måneder fremover.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap
En internflyktning kommer til Somalias hovedstad Mogadishu med sine barn

En kvinne kommer Mogadishu med sine barn.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters
Somaliske flyktninger på vei mot Dadaab-leiren i Kenya

Somaliske flyktninger på vei mot Dadaab-leiren i Kenya.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

– Uten mat vil over en halv million barn dø innen noen uker. Over 2,3 millioner barn er feilernært. Vi forsøker å få flyindustrien til å frakte mat til barn på Afrikas Horn, sier talsperson for FNs barneinstans, Marixie Mercado til AFP.

LES: Sultende flykter til Mogadishu
LES: - Hele det sørlige Somalia vil sulte

Øst-Afrika opplever den verste tørken på 60 år. Til sammen trenger over ti millioner mennesker på Afrikas Horn matforsyninger.

Den neste regnsesongen ventes ikke før i oktober og vil i følge meteorologer mest sannsynlig gi 50 prosent mindre nedbør enn normalt.

Aller verst rammet er krigsherjede Somalia.

– Det eneste som lå igjen var dyreskjeletter

Gaim Kebreab er Kirkens Nødhjelps områderepresentant i Somalia og Kenya. Nylig reiste han gjennom de hardest rammede områdene sørvest i Somalia.

– Jeg møtte mennesker som hadde mistet alt. Vi kjørte gjennom landsbyer som var tomme, det eneste som lå igjen var skjeletter av geiter og kyr, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: – Utenfor flyktningleiren er det mange ferske graver

Han synes det verste var å se tynne kvinner og barn som hadde gått i ukevis. På grunn av den lange reiseveien til flyktningleire i Kenya og Etiopia velger mange å reise til Mogadishu.

– Regnet ga håp

I helgen regnet det for første gang på flere måneder i Somalias hovedstad, Mogadishu. Regnet førte til flom i flyktningleirene i byen. Men Kebreab mener likevel regnet ga håp.

– Regnet som nettopp falt i Mogadishu ga håp til Somalia. Men det finnes ikke infrastruktur som gjør at man kan dra nytte av vannet. Det er varslet at det vil komme langt mindre nedbør i regntiden i oktober. Da vil det ikke bli noe av avlingene, og Somalia vil være avhengig av nødhjelp til neste år, sier Kebreab.

Han mener nødhjelpen er en kortsiktig løsning, og at Somalia må få en infrastruktur som drar nytte av det regnet som kommer.

– Somalia har slitt med tørke siden 80-tallet. De må finne løsninger slik at de kan dyrke og klare seg selv. Men krigen gjør alt vanskeligere, sier han.

Overholder ramadan

Etter flere måneders tørke og påfølgende sultkatastrofe, venter en måned med selvoppofrende faste for muslimer. Det er ramadan, og troende muslimer skal nå avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang.

Syke mennesker trenger ikke å overholde reglene. Men de fleste i flyktningleirene sier de har tenkt å holde seg unna mat og drikke .

– På grunn av hungersnøden har vi gått flere dager uten mat uansett. Det var en faste uten belønning. Den fasten vi starter nå, er i det minste inspirert av Gud, sier 25-åringen Mohamed Dubow Saman, mens han trøster datteren sin utenfor et telt i Dadaab-leiren i Kenya.

Hungersnød i to regioner

FN har allerede erklært hungersnød i to sørlige områder i Somalia , i Bakool og nedre Shabelle.

En offisiell erklæring av hungersnød innebærer at to voksne eller fire barn per 10.000 mennesker dør av sult daglig, og over 30 prosent av befolkningen lider av akutt underernæring.

Tørken på Afrikas Horn er den verste på flere tiår. Verst er situasjonen i Somalia, men også Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea er hardt rammet.

Dette barnet får vaksine ved ankomst

Dette barnet får vaksine ved ankomst i flyktningleiren i Kenya etter en lang flukt fra Somalia.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt