Hopp til innhold

– Utenfor flyktningleiren er det mange ferske graver

Mange av de somaliske barna som kommer til flyktningleiren i Dadaab i Kenya er så underernærte at de dør når de kommer frem.

Fire år gamle somaliske Aden Ibrahim blir begravet utenfor flyktningleiren Ifo II i Dadaab.

Her blir fire år gamle Aden Ibrahim fra Somalia begravet utenfor flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Han døde av dehydrering fire dager etter at han kom til leiren.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

somalisk familie på flukt fra Somalia til Dadaad

De somaliske brødrene har gått i mange uker. Nå samler de kvister for å bygge seg en liten hytte mens de venter på hjelp

Foto: Astrid Sehl / Flyktninghjelpen
Somaliere ved flyktningleiren Dadaab i Kenya

Somaliske flyktninger i leiren i Dadaab.

Foto: Astrid Sehl / Flyktninghjelpen

Hittil har 78.000 somaliere allerede gitt opp håpet om å kunne klare seg i hjemlandet på grunn av tørke og sult.

Nå strømmer hundretusener til flyktningleirer i nabolandene Kenya og Etiopia.

LES: Flyktningestrøm uten noen ende
LES OGSÅ: 10 millioner truet av sult og tørke

Strømmet på med flyktninger

Astrid Sehl i Flyktninghjelpen kom hjem fra verdens største flyktningleir i Dadaab i Kenya i går.

– Jeg så strømmen av flyktninger komme hver dag. Leiren er helt full, så nyankomne må slå seg ned i telt utenfor, sier Sehl til NRK.no.

Til leiren kommer det hovedsaklig flyktninger fra Sør- og Sentral-Somalia. 440.000 flyktninger bor allerede i leiren, og hver dag strømmer det på med rundt 1300 mennesker. Dadaab-leiren er bygd for å huse 90.000 mennesker.

Dør underveis

– De som kommer er i dårlig forfatning. De har på seg møkkete klær som de har gått med i ukesvis. Flukten fra Somalia er ofte lang og hard. De er sultne og tørste, forteller Sehl.

Over 11 millioner mennesker på Afrikas Horn – minst 500.000 av dem barn – står i fare for å bli rammet av tørken som har ført til sultkatastrofe.

LES OGSÅ: Her kan ett av tre barn sulte i hjel

– Mange av barna er så feilernærte når de starter reisen at de dør underveis. Flere barn dør når kommer frem, eller kort tid etter. Utenfor flyktningleiren er det mange ferske graver og dyrekadaver, forteller hun videre.

Små barn passet på moren

– Det var hjerteskjærende å se så mange mennesker som har vært igjennom en grusom tragedie. En dødssyk mor med tre små jenter gikk veldig inn på meg. De små barna forsøkte å passe på moren, og de hadde ingen til å ta vare på dem.

(Saken fortsetter under bildet.)

Somalisk jente i flyktningleiren Dadaab i Kenya

Her passer den fire år gamle somaliske jenta på sin dødssyke mor.

Foto: Astrid Sehl / Flyktninghjelpen

Hun forteller at mange av barna er så feilernærte at selv en mindre forkjølelse kan ta livet av dem.

– Disse menneskene har ingen andre steder å gå. Flyktningleiren har mat nok til åtte uker frem i tid, men etter det er det stopp, sier Sehl.

FN har erklært Hungersnød

FN har erklært hungersnød i de to regionene Sør-Bakool og Nedre Shabelle i Somalia, begge kontrolleres av den ytterliggående islamistbevegelsen Al-Shabaab.

Hungersnød vil si at det i snitt dør fire barn per 10.000 per dag, mens 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

De to regionene er vanligvis Somalias «brødkurv», men nå har regntiden uteblitt flere ganger og rundt 3,7 millioner mennesker, nær halvparten av Somalias befolkning, får ikke nok mat.

Flyktningleir i Dadaab i Kenya

Flyktningleiren i Dadaab i Kenya.

Foto: Astrid Sehl / Flyktninghjelpen

SISTE NYTT

Siste nytt