Virusfrykt stopper flyavganger

Flyselskapene British Airways og Lion Air innstiller alle flyavganger til og fra byer i Kina som følge av coronaviruset. Mens SAS flyr til Kina som normalt.

Behandling på sykehus i Kina pga coronavirus

Mens helsepersonell jobber på spreng i Kina for å hjelpe pasienter som er smittet av coronaviruset, innstiller mange flyselskap sine avganger til Kina i frykt for smitte.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

– Vi har innstilt alle flyginger til og fra fastlandet med umiddelbar virkning som følge av advarselen fra det britiske utenriksdepartementet mot alle ikke-nødvendige reiser, sier British Airways (BA) i en uttalelse onsdag morgen.

BA flyr daglig fra Londons Heathrow-flyplass til Shanghai og Beijing, og alle flyginger til disse byene er strøket fra selskapets nettsider til og med mars.

Mens Storbritannias største flyselskap, og et av de største i Europa innstiller sine avganger til Kina velger SAS å opprettholde sitt ruteprogram til Kina som normalt. Det sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til NRK.

Flyselskapet oppfordrer folk til å følge Utenriksdepartementets (UD) reiseråd.

Samtidig opplyser indonesiske Lion Air Group, Sørøst-Asias største flyselskap målt i størrelsen på flåten, at alle deres flyginger til Kina innstilles fra 1. februar. Det vil ramme flyginger på ruter til 15 kinesiske byer, opplyser en talsmann for selskapet. Også Seoul Air innstiller sine flyginger.

Onsdag sier også russiske Ural Airlines, som har base i Jekaterinburg, at flere flyginger til Europa er innstilt resten av vinteren som følge av virusutbruddet. De aktuelle flygingene til München, Paris og Roma var populære blant kinesiske turistgrupper. Myndighetene i Kina har innført forbud mot gruppereiser både innenlands og utenlands.

Flere andre flyselskap som Finnair, Cathay Pacific i Hongkong og Jetstar Asia i Singapore reduserer sine flyginger til Kina pga. lavere etterspørsel.

mann med maske i kina pga coronavirus

Kinesisk politi med munnbind på den internasjonale flyplassen i Beijing.

Foto: Mark Schiefelbein / Mark Schiefelbein

Frykter langt flere smittede

De offisielle tallene fra kinesiske myndigheter viser at 132 er døde og rundt 6000 er smittet så langt, men det reelle tallet på smittede kan være så høyt som 25.000, ifølge beregninger gjort av forskere i Hongkong.

Den hittil ukjente typen coronavirus ble først påvist i desember i millionbyen Wuhan i Kina. Viruset kan arte seg som en mild forkjølelse, gi vanlige influensasymptomer eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

Dette bør du vite om coronaviruset: Coronaviruset – Spesial

Vaksinesamarbeid

Russiske myndigheter bekrefter at de i dag har mottatt prøver fra kineserne som gjør at de sammen kan starte arbeidet med å utvikle en vaksine. Myndighetene har så langt ikke bekreftet om de har noen smittede i Russland.

Mens kinesiske mydigheter så langt ikke har delt sin informasjon med Verdens helseorganisasjon (WHO), bekrefter australske forskere at de har klart å isolere og dyrke frem viruset. Viruset som forskerne jobbet med ble tatt fra fem smittende personer som kom fra Kina til Australia.

aCaGFfvj36E

Ved at Australske forskere nå har har greid å isolere og dyrke fram coronaviruset, kan det bli mulig å utvikle en test for å avsløre smitte.

Foto: The Doh Dr Julian Druce - Vidrl / Reuters

Australia vil nå dele denne informasjonen med WHO slik at flere land kan jobbe mot en vaksineløsning. Ifølge forskerne kan dette funnet også gjøre det mulig å utvikle en test, som kan avsløre om noen er smittet av viruset før de eventuelt begynner å vise symptomer på smitte.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det foreløpig ikke er grunn til å erklære internasjonal folkehelsekrise.

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt