Hellas går inn for kriseavtale

Et flertall i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

Statsminister Alexis Tsipras var blant dem som stemte

Statsminister Alexis Tsipras var blant dem som stemte for da den greske nasjonalforsamlingen natt til torsdag gikk med på avtalen som skal sikre nye kriselån til Hellas.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters/NTB Scanpix

Statsminister Alexis Tsipras kom før avstemningen med en innstendig bønn til de folkevalgte om å slutte opp om avtalen, til tross for at han selv og regjeringspartiet Syriza mener at långiverne har gått altfor langt i sine krav.

– Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til å akseptere dem, sa Tsipras før avstemningen, som endte med at 229 av de 300 folkevalgte stemte for.

– Vi har kjempet hardt de siste fem månedene, og det er jeg stolt over. Enhver greker vet forskjellen mellom dem som kjemper og dem som gir seg, sa statsministeren.

Bensinbomber mot politiet

Mens avstemningen foregikk samlet flere hundre unge grekere seg på gaten ved Syntagma-plassen i Aten for å protestere mot den nye avtalen med EU.

En gruppe maskerte demonstranter kastet bensinbomber mot politiet som svarte på angrepet med tåregass.

– Regjeringen vår er en regjering av forrædere. Vi stemte nei, og så skrev Tsipras under på en avtale med enda verre betingelser. Det er galskap, sa demonstranten Arsenios Pappas til nyhetsbyrået AFP.

Jan Espen Kruse raporterer fra demonstrasjonene i Aten.

Det ble kastet flere titalls molotovcocktails mot politiet i Aten. Flammene sto 6-7 meter opp, rapporter NRKs reporter Jan Espen Kruse. Fotograf: Odd Iversen.

Massiv motstand

Hvilke følger nattens vedtak kan få for hans egen politiske framtid, er foreløpig et åpent spørsmål.

Motstanden mot avtalen er massiv i Syriza. 38 av partiets folkevalgte stemte imot eller avsto fra å stemme, blant dem tidligere finansminister Yanis Varoufakis, energiminister Panagiotis Lafazanis, visearbeidsminister Dimitris Stratoulis og presidenten i nasjonalforsamlingen, Zoe Constantpoulou.

– Absurde og nedverdigende

Den greske nasjonalforsamlingens tilslutning rydder vei for et nytt låneprogram verdt 86 milliarder euro, mot at Hellas i løpet av relativt kort tid gjennomfører omfattende økonomiske reformer.

Tsipras betegnet opprinnelig kreditorenes reformkrav som absurde og nedverdigende, men gikk til slutt likevel med på dem.

Greske parlamentet

Et flertall i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp/NTB Scanpix

Lønnskutt

Grekerne må dermed belage seg på en til dels kraftig økning i skatter og avgifter,samtidig som det kuttes i lønninger og pensjonsordninger. Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass.

Allerede mandag trenger statskassa 7 milliarder euro for å dekke inn lån og utgifter. Samtidig holder greske banker fortsatt stengt i påvente av en løsning.

For andre gang på to uker unnlot Hellas tirsdag å betale avdrag på lån landet har fått fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt