Hopp til innhold

Håper på trafikkbedring i Europa

Fly- og togtrafikken beveget seg haltende mot bedring i deler av Europa onsdag morgen, men det er fortsatt problemer og en stor transportkabal som skal gå opp.

Måker for harde livet i London

Flyplasspersonell på Heathrow gjør hva de kan for å rydde bort snøen.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Snøvær og kulde har skapt et mareritt for passasjerer som har prøvd å reise med fly og tog til og fra vesteuropeiske storbyer i førjulsdagene. Flere titusen reisende har vært rammet av kaoset.

I går kveld sa SAS til NRK at de venter å få alle snøfaste nordmenn i Storbritannia hjem til jul .

Gøril Furu

Det går i pepperkakebaking og puslespill for Gøril Furu mens hun venter på å komme seg hjem til jul.

Foto: Per Magnus Nordrum Riseng

Men det er fortsatt mange utålmodige passasjerer som venter. Gøril Furu fra Sunndal sitter i Boston i USA og er spent på om hun kommer seg hjem. Flyet hennes til Frankfurt ble innstilt, men hun har fortsatt håp.

– Det skal gå eit fly frå Boston veslejulaftan. Så blir det ei stund i New York, og direktefly til Oslo derifrå, så frå Oslo til Trondheim der far skal stå og hente meg, sier Furu til NRK med håp om å komme hjem til familiejul i Sunndal .

  • Sjekk innstilte og forsinkede avganger HER.

Også i dag er det flere innstilte avganger til og fra Gardermoen. Det er spesielt avganger mellom Oslos hovedflyplass og den største flyplassen ved London, Heathrow, som meldes at ikke vil komme seg avgårde i dag.

Men også avganger til og fra Århus i Danmark innstilles i dag.

Åpner rullebaner

På London-flyplassen Heathrow klarte man å gjenåpne den andre rullebanen tirsdag, noe som har skapt håp blant tusenvis av passasjerer som har sittet værfaste i avgangshallene.

Men flyplassoperatøren BAA advarer om at det fortsatt gjenstår en del til normal drift, og at man onsdag trolig kan gjennomføre rundt to tredeler av avgangene, melder NTB.

– Det er gode nyheter å se fly ta av og lande fra to rullebaner, sier Colin Matthews i BAA.

Venter på avganger

Ventende passasjerer på Orly-flyplassen utenfor Paris

Mange passasjerer ventet mandag på flyplassene utenfor Paris, men det ble i løpet av tirsdag gjort mye for å hjelpe de reisende hjem.

Foto: Jacques Brinon / Ap

I Frankrike har myndighetene tillat at flyplassene Charles de Gaulle og Orly driver døgnet rundt slik at man skal få kabalen av tidligere innstilte avganger til å gå opp.

Ifølge Reuters har det kommet mer snø i Frankrike som igjen forsinker avgangene. Ifølge flygeledersentralen er mellom 15 og 25 prosent av flyvningene fra Paris forsinket.

Også på flyplassen i Frankfurt sitter det mange passasjerer og venter på å komme seg av gårde, men her håpet man onsdag å bevege seg i retning av normal drift.

I morgentimene i dag er det flyplassen Dublin som er mest preget av været. Flyplassen var stengt store deler av gårsdagen, men er i dag åpen igjen. Likevel begynner de dagen med å i hovedsak bare la fly lette og ikke lande.

Andre flyplasser som fortsatt merker været er Wien, Brussel og London City som alle har betydelige forsinkelser. I Belfast er flyplassen stengt frem til klokken 14.

Eurostar-toget gjenopptar normal innsjekking av passasjerer, men det blir kanselleringer også onsdag.

Krever tiltak

Førjulskaoset har fått EU-kommisjonen til å reagere, og tirsdag krevde den nye tiltak. .

– Jeg er svært bekymret for omfanget av forsinkelsene i flytrafikken i Europa på grunn av snøværet. Det er helt uakseptabelt og bør ikke skje igjen, sa EUs transportkommissær Siim Kallas.

SISTE NYTT

Siste nytt