Hopp til innhold

Sammenligner håndtrykket i Belfast med milepælen i 1979

Belfast (NRK): Den politiske reporteren Eamon Mallie sammenligner dagens historiske håndtrykk i Belfast med det mellom israelske Menachem Begin og egyptiske Anwar Sadat i 1979.

Anwar Sadat, Jimmy Carter, Menachem Begin 1979

Håndtrykket mellom dronning Elizabeth og Martin McGuinness i dag gir en av Nord-Irlands fremste politiske eksperter assosiasjoner til dette historisk viktige håndtrykket.

Foto: Ap

Gry Blekastad Almås, Belfast
Foto: NRK

Tiår med blodig historie ble lagt til side, da dronning Elizabeth i dag møtte tidligere IRA-kommandant Martin McGuinness.

For en av Nord-Irlands fremste politiske reportere gikk tankene til en marsmorgen i 1979, da lederne for erkefiendene Egypt og Israel tok hverandre i hånden.

– Jeg husker den morgenen så godt, det var veldig følelsesladet, selv om jeg ikke hadde personlig forhold til det som skjedde.

Eamon Mallie

Eamon Mallie, en av Nord-Irlands fremste politiske reportere, karakteriserte håndtrykket i Belfast som et av verdens viktigste.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– På samme måte er dagen i dag en enorm begivenhet for folk på denne øya, på disse øyene, sier Mallie og legger til:

– Dere nordmenn forstår dere jo på slikt. Dere har sørget for flere fredssamtaler, dere forstår viktigheten av dialog mellom folk man er uenige med.

Fredspraten på Camp David

Den egyptisk-israelske fredsavtalen kom på plass som et resultat av en diplomatisk avtale fra 1978 mellom Israel, Egypt og USA. Den hadde som mål å fremme en fredelig løsning på Midtøsten-spørsmålet.

Den siste delen av Camp David-avtalen ble oppfylt 1979, da Sadat og Begin undertegnet en fredsavtale i Washington. De forseglet avtalen med håndrykket på bildet over. En avtale som brakte de to Nobels fredspris.

Avtalen fikk raskt motstandere både blant islamister og ikke-islamister. I 1981 ble Sadat drept av islamister under en militærparade.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dronning Elizabeth og Martin McGuinness

Dronning Elizabeth og Martin McGuinness i Belfast i dag. Slik som håndtrykket mellom Begin og Sadat i 1979 skaper dette håndtrykket håp hos mange og irritasjon hos andre.

Foto: POOL / Reuters

Med pistol i lomma

– Et av historiens viktigste håndtrykk.

Slik beskriver Mallie møtet mellom den tidligere IRA-lederen Martin McGuinness og den britiske dronningen i dag. Han har fulgt utviklingen i Nord-Irland tett i mange år.

– I 1972 hadde Martin McGuinness en revolver i lomma da han møtte en britisk statsråd for å forhandle om våpenhvile. Han var da i IRA-ledelsen. Dette er mannen som i dag trykket den britiske monarkens hånd, sier Mallie.

Han spurte senere McGuinness om hvorfor han var væpnet under møtet, og fikk til svar at de forventet at britene kunne komme til å prøve å drepe noen fra IRAs delegasjon.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Video: Gry Blekastad Almås rapporterer fra Belfast.

- Hun er som en bestemor

Forholdet mellom britiske myndigheter og IRAs politiske fløy, Sinn Fein, er i dag mye bedre. Martin McGuinness er viseførsteminister, men ønsker fremdeles et samlet Irland uten britisk herredømme i nord.

– Dette er første gang en republikaner håndhilser på en britisk dronning.

– Nå kan vi gå videre, dette kan styrke freden, sier George Hunter.

George Hunter med sønnene Mason og Gary i Belfast

George Hunter med sønnene Mason og Gary håper håndtrykket kan styrke freden.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Han er ihuga pro-britisk, og har troppet opp sammen med de to sønnene Mason og Gary på tre og fire år for å få et glimt av dronning Elizabeth i dag.

– Hun er som en bestemor for dem, og jeg elsker henne også, sier George.

Han håper håndtrykket skal føre til en fremtid uten vold for guttene hans. Men han er langt fra sikker.

Selv mener han tidligere IRA-folk og Sinn Fein-politikere har for mye makt i Nord-Irland, de som ønsker britene ut.

– Ingen taler lojalistenes sak lenger, sier han.

Han ser mørkt på fremtiden, og vurderer å ta familien med seg og flytte til Skottland.

– Politikerne og politiet sier det er fred, men på gata ser vi noe annet. Dissidentgruppene er i ferd med å vokse seg sterkere. Det er bare et spørsmål om tid før noe skjer, sier den arbeidsløse tobarnsfaren.

– Ikke ro før Nord-Irland er en del av Irland

Republikanerne, de som ønsker et samlet Irland uten britisk herredømme i nord, er derimot ikke så glad for et håndtrykk som kan signalisere aksept av det britiske styret.

Utenfor Lyric Theatre i Belfast, der håndtrykket finner sted, kommer det en mann opp til NRK for å uttrykke sin misnøye.

Men han tør ikke snakke så andre hører, det er ikke trygt for ham blant alle unionistene. Han trekker oss til side, og sier at det blir ikke ro før Nord-Irland blir en del av Irland.

Irlands president Michael D. Higgins

Irlands president, Michael D. Higgins, sier den symbolske verdien av håndtrykket er svært viktig for veien videre.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Den irske presidenten, Michael D. Higgins, var også tilstede på det historiske møtet mellom dronningen og den tidligere IRA-lederen.

Han forteller til NRK at den symbolske verdien er viktig for dialog mellom partene.

– En fredsprosess er ikke bare ord på et papir, men en forpliktelse til en ny vei, mener den irske presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt