Hopp til innhold

Et historisk håndtrykk i Nord-Irland

Tiår med blodig historie ble lagt til side, da dronning Elizabeth i dag møtte tidligere IRA-kommandant Martin McGuinness.

Dronning Elizabeth og Martin McGuinness

Dronning Elizabeth og Martin McGuinness under møtet i dag. Førsteminister Peter Robinson følger spent med, det samme gjør prins Philip (delvis skjult).

Foto: POOL / Reuters

Gry Blekastad Almås, Belfast
Foto: NRK

– Dette er et av de viktigste håndtrykkene i verdenshistorien, sier en av nord-Irlands fremste politiske journalister, Eamon Mallie.

NRK treffer veteran-reporteren Eamon Mallie i det dronning Elizabeth svinger inn foran Lyric Theatre i Belfast. Noen øyeblikk senere trykker hun hånden til en av IRAs tidligere lederskikkelser, Martin McGuinness.

Da var media satt på gangen mens dronningen og den tidligere IRA-toppen tok hverandre i hånden.

Men en halv time etter gjentok de håndtrykket, da i nærvær av en utvalgt fjernsynsfotograf og to stillfotografer.

Dronningen kom smilende mot den nåværende viseførsteministeren i den nordirske selvstyreregjeringen og strakte ut hånden, slik at fotografene fikk med seg den symbolske forsoningen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Gry Blekastad Almås rapportere direkte fra Belfast

Video: Gry Blekastad Almås rapporterer fra Belfast.

Den tunge tilstedeværelsen av politihelikoptre som kretset over taket på teaterbygningen og forbudet mot direktekringkasting og lydoverføring gav likevel signaler om spenningen som omgav møtet.

Drepte dronningens fetter

Martin McGuinness regnes for å være blant dem som har «mest blod på hendene» av dagens irske og nordirske politikere.

Han ble lenge betegnet som «statsfiende nummer en» i Storbritannia.

For han var lenge en av lederne av Den irske republikanske hæren IRA, den militære fløyen av det politiske partiet Sinn Féin som kjemper for at Nord-Irland skal forenes med Irland og ikke tilhøre Storbritannia.

Martin McGuinness har aldri selv – verken før eller nå – villet bekrefte dette offisielt. Men han benekter ikke at han har vært involvert i «the troubles» som de mangeårige og blodige årene i Nord-Irland kalles.

Dronningen har selv mistet en av sine egne i konflikten, i likhet med så mange nordirer.

Hennes fetter, Lord Louis Mountbatten, ble i 1979 drept ii en båteksplosjon utenfor den irske vestkysten, en eksplosjon som IRA stod bak.

McGuinness var på det tidspunktet en av toppkommandantene i organisasjonen.

Han var også ute i gatene i januar 1972 da hendelsen som har skapt mest vondt blod i den britiske provinsen hendte, nemlig søndagen som for alltid kommer til å hete «Bloody Sunday», hvor fredelige unge marsjdeltakere ble skutt av britiske militære og paramilitære.

Da den siste store granskingen av den blodige søndagen pågikk, gikk han for første gang med på – etter en viss nøling – å la seg avhøre. Med det innrømmet han å ha vært en av lederne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den nordirskeparlamentsbygningen Stormont

Møtet mellom dronningen og førsteviseminister Martin McGuinness ble symbolsk nok ikke lagt til den nordirske parlamentsbygningen Stormont, men i et nøytralt teater.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Rundt Dronningens bord

McGuinness var også sentral da den beryktede IRA-gruppen skiftet kurs. Sammen med Sinn Fein-leder Gerry Adams satte han seg til forhandlingsbordet med sine tidligere fiender.

Langfredagsavtalen i 1998 gjorde slutt på den voldelige og langvarige konflikten, og den tidligere kommandanten havnet ved Dronningens bord.

Da statsminister David Cameron for to år siden bad nordirene om unnskyldning for «Bloody Sunday» og dronning Elizabeth gjorde det samme overfor irene om den hardhendte behandlingen Storbritannia i tidligere tider gav Irland, var to hindre for varig fred og forsoning ryddet av veien.

En av de siste etappene kom i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt