– Kokkene lager nå fremtidsrettet-mat som er både smakfull og trendy, sa Stordalen i åpningstalen under EAT-konferansen i Stockholm.
For å poengere dette, fortalte hun en anekdote om ektemannen Petter Stordalen.
– Før jul tok jeg med min kjøttelskende Petter til en diner i Los Angeles. Der spiste han en burger som var så god at han ikke skjønte at den var vegansk, fortalte Stordalen, til latter fra publikum.
Skrøt av Norge
– FN har erklært at neste tiåret skal være et «kostholdets tiår», sa Stordalen.
Hun understreket viktigheten av å få med seg FN og regjeringer i kampen for å finne ut hvordan man skal klare å brødfø hele jordens befolkning på en sunn og bærekraftig måte.
Stordalen skrøt også av norske myndigheter som har satt seg ambisiøse mål i den nye handlingsplanen for et sunnere og mer bærekraftig kosthold som ble presentert i mars i år.
– Norske myndigheter skal også i samarbeid med matbransjen redusere matsvinn i alle ledd med 50 prosent inn 2030, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen i sitt innlegg på EAT-konferansen.
Ifølge Helgesen er det bransjeorganisasjonene selv som skal komme med konkrete tiltak for å nå dette målet.
Ifølge Fremtiden i våre hender, fører norsk matsvinn hvert år til like store utslipp som 437 000 bensin- og dieselbiler.
Maten vi kaster i Norge, kan i teorien gi mat til å mette 785 000 mennesker, skriver organisasjonen.
- Les:
«Food can fix it»
Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk kan klimagassutslippene fra jordbruk, skogbruk og fiske øke med 30 prosent innen 2050 dersom det ikke blir endringer.
– Mat kan gå fra å være en årsak til globale utfordringer til å bli en løsning, sa Stordalen.
EAT-konferansen i Stockholm samler noen av verdens fremste forskere og politikere til debatt om hvordan kloden skal greie å gi sunn mat til en stadig økende befolkning.
Den svenske kronprinsessen Victoria, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Bob Geldof er blant mange som deltar på konferansen i år.
- Les: