Gunhild Stordalen: – Lurte Petter til å tro at han spiste kjøtt

Gunhild Stordalen brukte mannen som et eksempel for å fremheve den viktige rollen kokker spiller i arbeidet for å skape nok sunn mat til fremtidens verdensbefolkning.

Gunhild Stordalen på EAT-konferansen 2017

Gunhild Stordalen ønsket velkommen til EAT-konferansen som har et mål om å finne løsninger for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

Foto: Johan Lyngrell / EAT

– Kokkene lager nå fremtidsrettet-mat som er både smakfull og trendy, sa Stordalen i åpningstalen under EAT-konferansen i Stockholm.

For å poengere dette, fortalte hun en anekdote om ektemannen Petter Stordalen.

– Før jul tok jeg med min kjøttelskende Petter til en diner i Los Angeles. Der spiste han en burger som var så god at han ikke skjønte at den var vegansk, fortalte Stordalen, til latter fra publikum.

Laster Twitter-innhold

Skrøt av Norge

Vidar Helgesen på EAT-konferansen

Helgesen vil redusere matsvinn med 50 prosent

Foto: Johan Lygrell / EAT

– FN har erklært at neste tiåret skal være et «kostholdets tiår», sa Stordalen.

Hun understreket viktigheten av å få med seg FN og regjeringer i kampen for å finne ut hvordan man skal klare å brødfø hele jordens befolkning på en sunn og bærekraftig måte.

Stordalen skrøt også av norske myndigheter som har satt seg ambisiøse mål i den nye handlingsplanen for et sunnere og mer bærekraftig kosthold som ble presentert i mars i år.

– Norske myndigheter skal også i samarbeid med matbransjen redusere matsvinn i alle ledd med 50 prosent inn 2030, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen i sitt innlegg på EAT-konferansen.

Ifølge Helgesen er det bransjeorganisasjonene selv som skal komme med konkrete tiltak for å nå dette målet.

Ifølge Fremtiden i våre hender, fører norsk matsvinn hvert år til like store utslipp som 437 000 bensin- og dieselbiler.

Maten vi kaster i Norge, kan i teorien gi mat til å mette 785 000 mennesker, skriver organisasjonen.

«Food can fix it»

Petter Stordalen og kronprinsesse Victoria på EAT-konferansen

Petter Stordalen og kronprinsesse Victoria på EAT-konferansen som skal sette fokus på bærekraftig mat

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk kan klimagassutslippene fra jordbruk, skogbruk og fiske øke med 30 prosent innen 2050 dersom det ikke blir endringer.

– Mat kan gå fra å være en årsak til globale utfordringer til å bli en løsning, sa Stordalen.

EAT-konferansen i Stockholm samler noen av verdens fremste forskere og politikere til debatt om hvordan kloden skal greie å gi sunn mat til en stadig økende befolkning.

Den svenske kronprinsessen Victoria, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Bob Geldof er blant mange som deltar på konferansen i år.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt