Hopp til innhold

– Trodde jeg hadde hele livet på å endre verden

– Jeg pleide å tenke at jeg hadde hele livet på meg til å gjøre en forskjell, sa en beveget Gunhild Stordalen da hun åpnet EAT-konferansen i Stockholm.

Gunhild Stordalen var tilbake på EAT-konferansen i Stockholm etter sykdommen.

Se Gunhild Stordalen tale til EAT-konferansen, under ett år etter at hun ble alvorlig syk.

EAT har vært Stordalens prosjekt de siste årene, og det var lenge uklart om hun ville bli frisk nok til å kunne delta på konferansen som begynner i Stockholm i dag. Men hun ble frisk, og sto energisk på talerstolen da hun åpnet konferansen klokka 10.

– Da jeg ble syk, måtte jeg tenke: Hvor mye kan jeg gjøre i løpet av ett år? Jeg valgte ikke denne sveisen. Jeg byttet ut hestehalen mot en ny beinmarg, sa hun.

Da hun snakket om sykdommen var hun tydelig rørt. For sju måneder siden ble Stordalen sykmeldt med den potensielt livstruende sykdommen systemisk sklerodermi, og hun har gjennomgått eksperimentell behandling i Nederland.

– For fem år siden fantes det ingen kur for sykdommen, og jeg er her på grunn av vitenskapelige framskritt. Det som virker umulig, trenger ikke å være det, sier hun.

Større enn i fjor

Gunhild Stordalen med hodeplagg

Gunhild Stordalen kan løpe igjen

Foto: NRK

EAT tar for seg sammenhengen mellom mat, helse og bærekraftig utvikling i verden. Stordalen har jobbet selv om hun har vært syk, og er glad for at konferansen har vokst siden i fjor.

Blant talerne i år er Erna Solberg, kronprinsesse Mette-Marit, økonomiprofessor Jeffrey Sachs og Sveriges statsminister Stefan Löfven. Til stede i salen var også Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon.

Se hele talen til Gunhild Stordalen under åpningen av EAT-konferansen 2015

Se hele talen Gunhild Stordalen holdt på EAT.

Beholdt ettårsperspektivet

Måler er å bli enige om et veikart for mat mot 2050.

– En gang vil vi vite alt om hvordan mat, helse og miljøet henger sammen. Jeg ønsker meg retningslinjer så vi skal komme dit, sa Stordalen i sin tale.

Hun sier at hennes forventede levealder er tilbake til normalt etter behandlingen hun har fått, men at sykdommen har endret tempoet hennes.

– Jeg har beholdt ettårsperspektivet på å endre verden, sier hun, og ønsker at 2015 skal bli året der vi setter mål for mat, helse og miljøet.

Laurdagsgjest Gunhild Stordalen

– En enorm oppgave

Stordalen snakket om kontrasten mellom de overvektige og de som sulter, om feilernæring, at maten vi produserer, kastes og det økende problemet med diabetes. Hun knyttet også matproduksjon sammen med klimaproblemet.

– Vi må ha større fokus på forebygging, men det er en enorm oppgave å endre matsystemet i verden.

Hun etterlyser nye strukturer, og mener deltakerne på konferansen er de som må bidra.

– Vi trenger strukturer som lar folk gjøre en innsats, slik at verdens 7 milliarder mennesker alle kan gjøre små positive endringer hver gang de setter seg ned for å spise.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ