Hopp til innhold

Gunhild Stordalen tildelt prestisjetung pris og snakker ut om bruddet

NEW YORK (NRK): Gunhild Stordalen mener det blir lettere å formidle et troverdig miljøbudskap etter bruddet med Petter Stordalen. I natt ble hun hedret med pris på «Global Leadership Awards».

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Prisen deles ut av United Nations Foundation, en privat stiftelse som arbeider tett med FN.

«Legen og miljøforkjemperen Gunhild Stordalen for sitt banebrytende arbeid med å forvandle det globale matsystemet og dets innvirkning på planeten, gjennom samarbeid mellom vitenskap, politikk og næringsliv uten profitt», står det i begrunnelsen.

Gunhild Stordalen står bak Stordalen Foundations og EAT Forum, som har som mål å trekke det globale matvaresystemet i en mer bærekraftig retning.

– EAT-Lancet-rapporten som kom i januar viser at hvis vi ikke endrer kostholder har vi ingen sjanse til å nå bærekraftsmålene, eller målene Parisavtalen. Det anerkjennes nå av FN, sier Gunhild Stordalen i et intervju med NRK.

Store navn som Barack H. Obama, William J. Clinton, Kofi Annan og Ban Ki-moon, Desmond Tutu, Angelina Jolie og Jens Stoltenberg, er eksempler på tidligere prismottakere.

Gunhild Stordalen tok imot prisen i New York natt til torsdag norsk tid.

Gunhild Stordalen tok imot prisen i New York natt til torsdag norsk tid.

Foto: Lars Os / NRK

Kritikk for privatfly og luksusbiler

Gunhild Stordalen tok imot prisen selv. Det var hennes første offentlige opptreden siden nyheten om at hun og milliardæren Petter Stordalen flytter fra hverandre ble offentlig kjent.

Hun forklarer avgjørelsen om å flytte fra hverandre slik:

– Petter og jeg har vært gjennom mye. Han har stått der ved min side gjennom sykdom og helvete. Samtidig har han jobbet masse. Selv har jeg brukt all min tid og energi til å bygge opp organisasjonen EAT. Til slutt var det veldig lite tid til oss i forholdet og vi har bestemt at vi må flytte fra hverandre, sier Stordalen.

Gunhild Stordalen intervjues av NRKs Anders Magnus i New York.

Gunhild Stordalen intervjues av NRKs Anders Magnus i New York.

Foto: Lars Os / NRK

– Lettere for troverdigheten uten Petter Stordalen

Miljøforkjemperne Gunhild og Petter Stordalen har fått mye kritikk for å fly privatfly.

– Tror du det blir enklere for deg å leve i samsvar med dine egne prinsipper om bærekraftighet nå som du ikke lenger er sammen med Petter Stordalen, og slipper å kjøre rundt i hans dyre biler og privatfly?

– Uten Petter Stordalen hadde aldri EAT eller å få matsystemet på FNs agenda vært mulig. Og det er fantastisk at han fortsatt vil være med og bidra, men jeg tror absolutt at det kommer til å være lettere for min egen troverdighet i forhold til saken vi jobber med, sier Stordalen.

Omdiskutert diett

Gunhild Stordalen har reist verden rundt for å få folk til å spise mat som er mer bærekraftig for kloden.

Den såkalte EAT-dietten er svært omdiskutert. I en rapport tidligere i år var et av hovedpunktene fra Stordalens forskerteam at forbruket av rødt kjøtt og sukker må halveres.

Dette mener EAT du bør spise i løpet av en dag

ANBEFALT: Dette mener EAT du bør spise i løpet av en dag.

Foto: EAT-Lancet Commission

De mener også at vi må spise dobbelt så mye nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter.

En rekke forskere har uttrykt sterk bekymring for de helsemessige konsekvensene av Stordalens kostholdsråd.

Se hvordan det gikk da NRK testet EAT-dietten.

Jordas fremtid står på spill og bærekraftig kosthold er i vinden. Men hvordan er det egentlig å leve på EAT-dietten til Gunhild Stordalen?

Slik gikk det da NRK testet EAT-dietten til Gunhild Stordalen.

SISTE NYTT

Siste nytt