Hopp til innhold

Gjenåpner by ved Fukushima

Japanske myndigheter har opphevet evakueringsordren for byen Naraha som ble evakuert etter lekkasjen ved atomkraftverket Fukushima i 2011.

Laster innhold, vennligst vent..

Toshiko Yokota

Toshiko Yokota, en 53 år gammel husmor, var en av dem som var til stede da hjembyen Naraha åpnet igjen i dag.

Foto: Koji Sasahara / Ap

Naraha er den første av de sju byene som ble fullstendig tømt for innbyggere etter tsunamien, som nå gjenåpnes.

Byen ligger 20 kilometer fra kjernekraftverket i Fukushima, som ble ødelagt av tsunamien for fire år siden.

Gjenåpningen skjer etter at målinger viser at den radioaktive strålingen i området er innenfor det som er regnet som trygt.

Innbyggerne får likevel utlevert sine egne personlige dosimeter, slik at de selv kan sjekke hvor mye stråling de utsettes for.

Åpningen er sett som test for andre byer i området. Regjeringen til statsminister Shinzo Abe har planer om å åpne flere andre områder i mars 2017- seks år etter katastrofen.

Butikk i Naraha

Et bilde fra 16. juli i år viser hvordan butikker i hovedgaten i Naraha fortsatt ikke er reparert etter ødeleggelsene fra tsunamien.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

– Merkedag for byen

Borgermesteren i Naraha, Yukiei Matsumoto, sier at lørdag er en viktig merkedag for byen.

– Klokken vår har begynt å bevege seg igjen. Opphevelsen av evakueringen er et viktig skritt, men er bare en start, sa Matsumoto under en seremoni i en barnehage.

Så langt mangler Naraha mye før byen igjen er et levende samfunn. Byen får først en klinikk i oktober og et sykehus vil stå ferdig i februar. Et matbutikk starter leveringer i juli og set shoppingsenter skal stå klart neste år.

Yukiei Matsumoto og barn i Naraha

Borgermester Yukiei Matsumoto og barn i Nahara under en seremoni i forbindelse med gjenåpningen av byen.

Foto: Koji Sasahara / Ap

Uklart om unge vil vende hjem

Enkelte av innbyggerne i Naraha har hatt muligheten til å vende tilbake på prøve siden april, men så langt har bare rundt 100 av nesten 2600 husholdninger vendt tilbake til der de bodde før katastrofen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP regner man bare med at rundt ti prosent av de 7368 registrerte innbyggerne vil vende tilbake.

Særlig knytter det seg usikkerhet til de yngre som i løpet av de fire årene som har gått har funnet seg nye jobber og startet nye liv langt fra de ødelagte reaktorene.

Firebarnsfaren Satoru Yamauchi flyttet til Tokyo og startet en restaurant etter katastrofen. Han sier at han er knyttet til hjembyen, men ser ikke for seg at han flytter tilbake.

– Det er ikke noe godt i å vende tilbake, sa han i et tåredryppende intervju med AFP.

Video Tsunami

Se video fra da tsunamien traff i 2011.

Over 120.000 evakuert

Til sammen ble over 120.000 mennesker evakuert etter at tsunamien traff Fukushima-anlegget 11. mars 2011.

Tre av reaktorkjernene ved anlegget smeltet, noe som førte til lekkasjer.

Fire år senere har fortsatt 120.000 japanere ikke fått flytte hjem. Mange av dem som er evakuert lever under vanskelige forhold.

1.232 evakuerte døde i fjor av sykdommer som kan skyldes leveforholdene etter evakueringen. Det er 18 prosent flere dødsfall enn året før.

En rapport som ble publisert to år etter katastrofen viste også andre langtidsvirkninger blant de evakuerte. Blant annet var det en kraftig økning i vold mot kvinner.

SISTE NYTT

Siste nytt