Hopp til innhold

Mer vold mot kvinner etter tsunamien i Japan

Mandag er det på dagen to år siden tsunamien skylte inn over den japanske østkysten. Fortsatt er samfunnet kraftig preget av den største katastrofen som har rammet et moderne industrialisert land siden 2. verdenskrig.

En familie i bønn

En familie i bønn for sine døde slektninger etter en minneseremoni for tsunamiofrene ved Rikuzentakata 10. mars 2013.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Over 19.000 mennesker mistet livet i Japan da tsunamien som ble utløst av jordskjelvet skyllet inn over Japan 11. mars 2011.

15.881 er bekreftet døde, mens 2668 fortsatt er savnet.

Blant langtidsvirkningen av tsunamiens herjinger er en kraftig økning i vold mot kvinner. Det viser en rapport som nyhetsbyrået Jiji la frem på fredag, på kvinnedagen 8. mars.

I Fukushima, der tsunamien førte til radioaktive utslipp, ble det rapportert om 840 tilfeller av vold i hjemmet i 2012. Det var en økning på 64 prosent fra året før.

I Miyagi-regionen, der flere kystsamfunnet ble kraftig rammet, fikk politiet melding om 1856 tilfeller av vold i hjemmet i fjor, en økning på en tredel i løpet av ett år.

Rapporten, som ikke hadde en klar definisjon av vold i hjemmet, siterte sosialarbeidere som at «menn hadde en tendens til å holde seg hjemme etter katastrofen fordi så mange av dem hadde mistet arbeidsplassen», og dermed ble det mer stress og spenninger i familiene.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Tsunami

Video: Se de dramatiske bildene fra 11. mars 2011 da tsunamien traff Japans kyst.

Splittet familie

Takahiro Ishitani

Takahiro Ishitani vet ikke om familien noen gang kan vende tilbake til hjembyen.

Foto: Malcolm Foster / Ap

To år etter jordskjelvet og tsunamien er fortsatt 160.000 mennesker fordrevet fra sine hjem.

Familien til lastebilsjåfør Takahiro Ishitani er en av de mange som er blitt splittet som en følge av tsunamien.

Før tsunamien bodde Takahiro Ishitani sammen med sin kone Yuko og deres tre sønner sammen i byen Minami-Soma, rundt tre mil nord for atomkraftverket i Fukushima.

Etter at tsunamien ødela atomkraftverket og førte til radioaktive utslipp tør ikke Ishitani la familien bo i byen lenger.

De har i stedet flyttet til Iide, rundt tre timers kjøring på svingete veier fra deres tidligere hjem i Minami-Soma.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Takahiro Ishitani

Takahiro Ishitani i det som var familiens leilighet i Minami-Soma før tsunamien. Nå bor han alene der og tørker tøyet innendørs for at det ikke skal bli kontaminert av radioaktivitet fra atomkraftverket i Fukushima.

Foto: Malcolm Foster / Ap

Kollapset av stress

Selv har Takahiro Ishitani blitt boende i deres tidligere hjem for å kunne beholde jobben.

En stund tok han målinger av radioaktiviteten med en Geigerteller, men det har han sluttet med fordi «det bare virket dumt».

– Hvis det virkelig er trygt, vil jeg at de skal komme tilbake. Men det er vanskelig å vite. Forskjellige folk sier forskjellige ting, og det gjør meg mer stresset. Jeg vet ikke hvem jeg skal stole på, sier Takahiro Ishitani til nyhetsbyrået Ap.

Stresset har påvirket lastebilsjåføren på flere måter. Ni måneder etter jordskjelvet kollapset han med som følge av et magesår stresset hadde påført ham.

Han tilbrakte tre dager på sykehus og må fortsatt ta magemedisiner. Japan rystes nærmest daglig av bittesmå skjelv, og de minste rystelsene vekker Ishitani fra nattesøvnen.

Selv har han gitt opp å tenke på helsen sin, men han vil ikke utsetter barna for noe selv om det fører til at han bare for se dem i helgene.

– Jeg bryr meg ikke om hvor mye radioaktivitet jeg absorberer. Men når jeg tenker på hva det kan gjøre med barnet mitt, kan jeg ikke la ham komme tilbake, sier Takahiro Ishitani.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Japansk familie

Lastebilsjåfør Takahiro Ishitani spiser 1. mars en sjelden middag med sin kone Yuko og sønnen Ryusei i huset de har leid seg i Iide for å slippe unna mulig radioaktivitet.

Foto: Malcolm Foster / Ap

«Atomskilsmisser»

Sørgende i Japan

Sumiko Yoshida (t.h., med solbriller) og søsteren Katsue Nagano (t.v.) ber søndag 10. mars ved graven til fem familiemedlemmer som døde da tsunamien traff Rikuzentakata.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Familien Ishitani er bare én av mange som er separert som et resultat av tsunamien.

Historiene er ofte den samme, mannen har blitt igjen for å beholde jobben, mens kone og barn har flyttet bort fra områdene som ble rammet av de radioaktive utslippene.

I en del tilfeller har splittelsene ført til skilsmisse, noe japanske medier kaller «atomskilsmisser».

Lider av posttraumatisk stress-syndrom

Japanske myndigheter har svart på problemene med å bringe inn psykiatere og rådgivere til å hjelpe de rammede.

Kvinne demonstrerer i Japan

Titusener deltok i demonstrasjonen mot atomkraft som ble holdt i Hibiyaparken i sentrum av Tokyo søndag.

Foto: Yoshikazu TSUNO / AFP

De har også organisert støttegrupper ved mange av de midlertidige boligene der de som har forlatt hjemmene sine fortsatt bor, men ekspertene innrømmer at mange ikke får tilstrekkelig hjelp.

Befolkningen i den nordlige regionen Tohoku, der tsunamien rammet verst, er kjent for å være stoiske og la private forhold bli i familien i stedet for å oppsøke hjelp.

– Ingen jeg kjenner går til de stedene. Selv om du går dit, så hjelper det ikke situasjonen sier lastebilsjåføren Takahiro Ishitani.

Resultatet er mange av de som bor i de utsatte områdene er langt mer utsatt for stress enn befolkningen i Japan generelt.

En spørreundersøkelse som ble sendt til innbyggere i Fukushima viste at 15 prosent av de 67.500 viste høye stressnivåer, fem ganger så mye som gjennomsnittet på tre prosent i befolkningen generelt.

Undersøkelsen viste også at 21 prosent hadde høye verdier på en sjekkliste som brukes for å undersøke om folk lider av posttraumatisk stress-syndrom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skip på land

En familie samlet seg søndag 10. mars på stedet i Kesennuma der huset deres sto før det ble truffet av tsunamien. I bakgrunnen et lasteskip som ble skylt langt opp på land av tsunamien og som fortsatt står der.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Vil bygge opp igjen byen

Politimenn i Japan

To år etter at tsunamien traff leter politimenn fortsatt etter savnede. Her tre politimenn som leter i Shinokaki søndag 10. mars i år.

Foto: Kyodo / Reuters

Noen steder på den hardt rammede østkysten er det likevel mulig å spore optimisme.

Byen Rikuzentakata var en av de som ble hardest rammet av tsunamien,

Nesten 1600 ble drept og 217 er fortsatt savnet, men ordfører Futoshi Toba vil bygge opp igjen byen.

– Vi skal gå videre for å bygge en vakker by som er nasjonens stolthet og der innbyggerne kan leve et lykkelig og komfortabelt liv, sa Rikuzentakata-ordfører Futoshi Toba etter en minneseremoni søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt