Hopp til innhold
Fukushima atomkraftverk
Foto: Ap

Atomkraftverket Fukushima

Oppsummert

Fukushima-anlegget i Japan ble ødelagt av en enorm tsunami som traff Japan i 2011. Tusenvis er fortsatt evakuert og lever under vanskelige forhold. I fjor døde over 1.000 evakuerte av sykdommer som kan skyldes forholdene de lever under.

  • FN-inspektører sjekker japansk fisk for radioaktivitet

    Inspektører fra FNs atomenergibyrå undersøker fisk fra området med utslipp av renset kjølevann fra atomkraftverket i Fukushima.

    Japans egne tester har funnet at fisk i området ikke inneholder farlige nivåer av det radioaktive stoffet tritium.

    Både Kina og Russland har stanset import av fisk fra landet og hevder det er et føre var-tiltak. Japan har hevdet at importstansen er politisk motivert og uvitenskapelig.

    De kommende tiårene skal Japan slippe ut over 1,3 millioner tonn behandlet kjølevann fra atomkraftverket som ble ødelagt av et jordskjelv og tsunami i 2011. IAEA har tidligere forsikret at utslippene er trygge. (NTB)

    FN-inspektører sjekker japansk fisk for radioaktivitet
    Foto: Reuters
  • Japan fortsetter overvåkning av Fukushima-vann

    Japan og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er enige om at Japan skal overvåke sikkerheten knytta til spillvannet som slippes ut fra Fukushima-kraftverket. Det melder Reuters.

    Spillvannet inneholder det radioaktive stoffet tritium, en hydrogenisotop. Men konsentrasjonen er lav, og dette utgjør derfor ingen fare, ifølge japanske myndigheter.

    IAEA har tidligere sagt at de vil fortsette å overvåke situasjonen «til siste dråpe er sluppet ut».

    Kina har reagert sterkt på at Japan lar spillvannet renne ut i Stillehavet, og lokale japanske fiskere har også vært bekymret.

    Ulykken ved Fukushima-kraftverket ble utløst av den massive tsunamien som rammet Japan etter et kraftig jordskjelv i 2011.

  • Japansk partileder avlyser Kina-besøk

    En japansk partileder har avlyst en reise til Beijing, etter anmodning fra Kina. Natsui Yamaguchi leder partiet Komeito, som er en del av Japans samlingsregjering. Kina uttrykker at de håper besøket kan skje i framtiden. Nylig innførte Kina importforbud mot japansk sjømat, etter at radioaktivt kjølevann fra Fukushima ble tømt ut i havet.

  • Japan: Vannprøver innenfor sikkerhetsnivået

    Prøver av havvannet etter vannutslippet fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima, viser at nivået av radioaktivitet er innenfor sikkerhetsnivået.

    Det sier en talsmann for den japanske operatøren Tepco dagen etter utslippet.

    – Våre analyser viser at verdiene er under 1500 becquerel per liter, sier Keisuke Matsuo.

    Det nasjonale grensenivået er på 60.000 becquerel per liter.

    Utslippet av spillvann har provosert flere land i regionen. Kina har forbudt all import av japansk sjømat og i Sør-Korea forsøkte demonstranter torsdag å storme den japanske ambassaden.

    Også stillehavsstatene Fiji og Solomonøyene har uttrykt sterk misnøye mot utslippet.

    Vannet fra Fukushima skal slippes ut over en 30-årsperiode og mengden tilsvarer 540 olympiske svømmebasseng.

    Demonstrasjoner på Fiji
    Foto: PRERNA PRIYANKA / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no