Hopp til innhold

Kan ikke lenger føre to kriger samtidig

USA må kutte over 450 milliarder dollar i forsvarsbudsjettet i løpet av de neste ti årene. Dermed forsvinner flere tusen soldater, og kapasiteten til å delta i to kriger samtidig.

Amerikanske soldater i Irak.

Amerikanske bakkestyrker i Irak.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Obama Barack Obama

President Barack Obama må kutte hardt i forsvarsbudsjettet.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

President Barack Obama vil kunngjøre det enorme budsjettkuttet sammen med forsvarsminister Leon Panetta torsdag, skriver BBC.

Endringene vil trolig sette en stopper for den langvarige strategien som går ut på å alltid ha nok styrke til å kunne delta i to kriger samtidig.

I Afghanistan og Irak var det imidlertid mangel på soldater, og strategien skal ha vært heftig debattert i Pentagon de siste årene.

– Som Libya viste oss, trenger man ikke nødvendigvis å ha føtter på bakken hele tiden. Vi er i ferd med å endre strategien vår til noe som er mer realistisk, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Les: Eksplosiv vekst i droneangrep under Obama

De neste ti årene vil USA trolig være forberedt på å kunne utkjempe en krig av gangen, samtidig som militæret har nok kapasitet til å kontre en trussel et annet sted.

Les: 10.000 amerikanske soldater forlot Afghanistan
Les: - Irak-soldatene er hjemme til jul

Leon Panetta og Martin Dempsey

Forsvarsminister Leon Panetta og militærsjef Martin Dempsey.

Foto: Evan Vucci / Ap

Valgkampmat

Det hvite hus forsøker å fremstille budsjettkuttene som nøye gjennomtenkte tiltak, og Obama vil trolig understreke at militærbudsjettet fortsetter å vokse, selv om veksten går saktere.

Obamas talsmann Jay Carney kaller kuttene «kirurgiske», og sier at presidenten selv har vært svært aktiv i prosessen.

Nedtrappingen vil likevel bli valgkampmat for republikanerne som kjemper om å få stille mot Obama i presidentvalget, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les: Romney: – USA må lede verden

Obama og Panetta vil ikke offentliggjøre noen detaljer rundt kuttene, men flere lekkasjer antyder at det dreier seg om kutt på mellom ti og 15 prosent i både hæren og marinen, noe som tilsvarer et femsifret antall soldater.

Kuttet vil trolig også forsinke flere våpenprogrammer, blant dem produksjonen av nye jagerfly, skriver AFP.

Les: Panetta advarer mot forsvarskutt
Les: Er USAs storhetstid over?

USS John C. Stennis i Hormuzstredet

«USS John C. Stennis» i Hormuzstredet utenfor Iran.

Foto: HANDOUT / Reuters

Nytt fokus på Asia

Mens antall soldater vil bli kraftig redusert, vil USA trolig kompensere ved å trappe opp tilstedeværelsen i Asia, mener amerikanske analytikere.

Forsvarsminister Leon Panetta har flere ganger understreket hvor viktig det er å være tilstede i Asia for å balansere Kinas innflytelse, og midlene vil trolig gå til fly og skip i stillehavsregionen.

Les: USA proklamerer lederrolle i stillehavsregionen

– Det ser ut til at Obamas strategi hovedsakelig vil gå ut på å holde Iran og Kina i sjakk. Ettersom USA retter oppmerksomheten mot stillehavsregionen, vil bakkestyrker bety mindre, og luft- og marinestyrker bety mer, sier analytiker Loren Thompson til AFP.

Nyttårsaften signerte Obama et nytt forsvarsbudsjett som legger til rette for nye, tøffe sanksjoner mot Iran, og EU skal være enige om å forby import av iransk olje .

Les: Frykter at oljeprisen fyker til værs
Les: USA med nye sanksjoner mot Iran

Iran har på sin side truet med å stoppe all oljetransport gjennom Hormuz-stredet, og prøveskjøt nylig to langdistanseraketter.

Les: Iran kan skape problemer for USA i Afghanistan
Les: Iran viser bilder fra prøveskyting av mellomdistanserakett

Iran testet langdistanseraketter

Iran testet langdistanseraketter i Hormuzstredet.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt