Iran kan skape problemer for USA i Afghanistan

Den økte spenningen mellom USA og Iran kan få store konsekvenser for hele Midtøsten og krigen i Afghanistan, tror Sverre Lodgaard i NUPI.

USS John C. Stennis i Hormuzstredet

Det amerikanske hangarskipet «USS John C. Stennis» kan skape en åpen konflikt mellom Iran og USA.

Foto: HANDOUT / Reuters

Sverre Lodgaard

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, skisserer opp flere alternative kriser i Midtøsten.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Forholdet mellom Iran og Vesten er svært spent etter at iranerne prøveskjøt to langdistanseraketter og truet med å stenge Hormuzstredet i den persiske gulf, vannveien for en femtedel av verdens oljetransport.

Trusler

Nå advarer Iran USA om å sende hangarskipet «USS John C. Stennis» tilbake inn i gulfen.

– Vi har ingen intensjon om å repetere advarselen vår, og vi advarer kun én gang. Fiendens skip er blitt flyttet til Omanhavet på grunn av øvelsen vår. Vi anbefaler og insisterer på at dette krigsskipet ikke returnerer til Persiabukta, sa brigadegeneral Ataollah Salehi tirsdag.

Skipet passerte i forrige uke gjennom Hormuzstredet øst mot Omanhavet og dro gjennom området hvor Iran har gjennomført sine marineøvelser.

Amerikanske forsvarsdepartementet kaller på sin side passeringen for «en rutine».

I løpet av ni måneder

Nå frykter flere at dette kan eskalerer til en åpen konflikt.

– Det er mulig for en væpnet konflikt i Midtøsten. Nå vil tilhengerne av bombing si at de har forsøkt alt, men slike aksjoner som reaksjoner på sanksjoner er lite sannsynlig. Det vil bare fremprovosere krigen som iranerne også vil unngå, men hvis det skulle komme til krig så har Iran mange reaksjonsmuligheter, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, før han fortsetter:

– De kan sende raketter mot Israel eller amerikanske baser. De kan mobilisere Hezbollha og Hamas mot israelerne. Skape problemer for amerikanerne i Afghanistan eller samarbeide tettere med regjeringen i Bagdad og aksjonere i Hormuzstredet, forklarer Lodgaard.

Når kan dette skje?

– Hvis vi skal tro israelerne vil noe skje i løpet av de ni første månedene i 2012, og da spørs det hvordan Obama vil reagere på det, sier Lodgaard.

Strammer inn

USAs president Barack Obama på sin side godkjente lørdag et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, tøffe sanksjoner mot Iran. Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken.

For siden i fjor sommer har Vestens forhold til Iran vært svært spent etter at landet intensiverte sitt atomprogram. Mange frykter at Iran er i ferd med å skaffe seg atomvåpen mens de selv hevder programmet har fredelige formål.

Nå ønsker også Frankrike at EU følger i amerikanernes fotspor.

– Frankrike vil at sanksjonene skal strammes inn, og president Nicolas Sarkozy har i den forbindelse kommet med to konkrete forslag. Det første er å fryse den iranske sentralbankens verdier, et strengt tiltak, og det andre er en embargo på iransk oljeeksport, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé på fransk TV tirsdag.

Juppé sier han er overbevist om at iranerne utvikler atomvåpen.

– Iran jobber fortsatt med å utvikle atomvåpen. Jeg er ikke i tvil. Den forrige rapporten fra IAEA var også ganske klar på dette. Dette er grunnen til at Frankrike, uten å ødelegge for forhandlinger og dialog med Iran, ønsker strengere sanksjoner, sa Juppé.

Tidligere truet også de europeiske landene og USA med å stenge igjen oljekrana, men foreløpig har det vært tomme trusler.

SISTE NYTT

Siste nytt