Hopp til innhold

Eksplosiv vekst i droneangrep under Obama

Det amerikanske droneprogrammet har utviklet seg i en rasende fart under president Barack Obama.

Amerikansk Predator-drone

Amerikansk Predator-drone.

Foto: HO / Reuters

I løpet av de siste tre årene har amerikanske myndigheter bygget opp et omfattende apparat for å overvåke og drepe uten å sette sine egne soldater i fare.

Obama Barack Obama

President Barack Obama.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Da Obama tok over presidentstolen i 2009, ble dronene kun brukt i Pakistan, og hadde kostet rundt 400 menneskeliv.

I løpet av de siste tre årene er tallet minst firedoblet, og USA har tatt livet av flere terrormistenkte enn noen gang tidligere.

– Det amerikanske luftforsvaret utdanner nå faktisk flere operatører av ubemannede fly enn vanlige piloter, sier militærrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Droner var i bruk før Obama ble president, men det er først de siste tre årene de ubemannede flyene har blitt blant USAs mest brukte våpen.

– Før var det mest vanlig å bruke disse flyene til overvåking og rekognosering, men nå brukes de også til angrep, og der har det vært en eksplosiv vekst de siste årene, sier Solli.

Les: USA strammer inn drone-angrep

Vrak av drone

En offiser i det pakistanske militæret viser frem restene av et førerløst overvåkningsfly som styrtet i Pakistan i august i år.

Foto: ASGHAR ACHAKZAI / Afp

Bekymret for utviklingen

Ifølge beregninger fra Kongressen har USA for øyeblikket 775 langdistansedroner, og flere hundre nye på vei.

Antall førerløse fly er oppe i minst 6000, og USAs droneprogram omfatter et titalls hemmelige anlegg, både i USA og minst seks andre land.

– Trenden vi ser nå kommer nok til å fortsette. Mens et missil kan koste mellom 10 og 50 millioner kroner og bare kan brukes en gang, kan en drone brukes flere ganger, sier Solli.

Les: Al-Qaidas ledelse en skygge av seg selv

Senator Dianne Feinstein, som også leder Senatets etterretningskomité, sier det er vanskelig å forutse hvordan droneprogrammet vil utvikle seg.

– Det holder mange amerikanere utenfor fare, uten at man må sende inn en spesialstyrke eller slippe en stor bombe. Men jeg er bekymret for utviklingen, og for hva slags muligheter bedre teknologi vil skape, sier hun.

Les: – Sikkerhetssituasjonen er forverra
Les:
Hatet i Pakistan, velkomne i Libya

IRAN-USA/DRONE Undated picture shows member of Iran's revolutionary guard pointing at U.S. RQ-170 unmanned spy plane as he speaks with Hajizadeh at unknown location in Iran

Iranske myndigheter tok kontroll over en amerikansk drone i desember.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Ingen har oversikt

Ifølge Washington Post har den voldsomme utviklingen i landets droneprogram også visket ut grensene mellom etterretningsbyrået CIA og militæret, ved å kombinere utstyr og mennesker fra begge sider.

Dermed kan myndighetene manøvrere etter forskjellige lover og under forskjellige instanser, og la CIA og militæret bytte på å lede angrepene, skriver avisen.

Kristin Bergtora Sandvik

PRIO-forsker Kristin Bergtora Sandvik.

Foto: PRIO

Sammenblandingen gjør at ingen har en fullstendig oversikt, og Det hvite hus nekter å avsløre noen detaljer rundt programmet.

Les:

– Enkelte folkevalgte begynner å få kalde føtter fordi de er urolige over manglende oversikt, protester fra menneskerettsorganisasjoner og interesse fra media. Litt av problemet til kongressmedlemmene er at de ikke vet nok selv, sier seniorforsker Kristin Sandvik ved PRIO.

Eksplosiv industri

Resultatene, Osama bin Ladens død og de harde slagene mot Al Qaida-nettverket, gjør at droneprogrammet ikke får like mye kritikk som for eksempel avhørsteknikkene under George W. Bush.

Sandvik sier det er bred enighet blant både demokrater og republikanere om at droneprogrammet er en god måte å ta seg av terrorister på, men at det er enkelte prosessproblemer.

– Mange tror at teknologien er så suveren og at dronene er så presise, at de nesten forelsker seg i våpenet. Nå har det imidlertid vært såpass mange bomtreff, at jeg tror de er mer bevisste, sier Sandvik.

Sandvik påpeker også at det er en fare for at folkevalgte og militære lar våpenindustrien bestemme for mye.

– Mange tror at teknologien utvikler seg så fort at den er umulig å kontrollere. UAV-industrien eksploderer, og er en av de få som ikke rammes av kutt, sier hun.

Les også: Norske våpen-produsenter utstyrer amerikanske droner i Afghanistan

SISTE NYTT

Siste nytt