Hopp til innhold

Frykter at oljeprisen fyker til værs

Iransk militærøvelse i i Persiabukta fører til stigende oljepris. Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt tror prisen kan gå betydelig opp.

Iran gjennomfører militærøvelse

Frykten for at Iran stenger Hormuz-stredet fører til at analytikere tror at oljeprisen kan fyke i været. I helgen gjennomførte Iran en militærøvelse i Persiabukta.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Ordkrigen mellom Iran og USA har ført til økt spenning mellom landene, noe som bunner i frykten for Irans atomprogram. Landet gjennomfører for tida en stor marineøvelse ved Hormuzstredet i Persiabukta, og prøveskjøt i helgen også en mellomdistanserakett.

Iran har advart mot å blokkere Hormuzstredet, dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport. Landet skremmer med at oljeprisene da vil bikke 200 dollar fatet.

Katastrofalt for verdensøkonomien

Thina Margrethe Saltvedt

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea sier at en blokkering av Hormuz-stredet vil være katastrofalt for verdensøkonomien.

Foto: NRK

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea sier at en blokkering av Hormuzstredet vil være katastrofalt for verdensøkonomien. Hun peker på at 20 prosent av verdens olje fraktes hver dag gjennom stredet.

– Dersom dette stredet stenges vil oljeprisen kunne gå betydelig opp. Og i verste fall – dersom det stenges over lang tid – kan man nå 200 dollar fatet. Vi har aldri hatt så høye oljepriser før, og det vil være katastrofalt for verdensøkonomien, sier hun.

– Vi skal huske på at store forbruksland som importerer mye olje sliter med gjeldsproblemer i dag, som EU-land, Japan, USA. Med en så høy oljepris vil vi få en ekstra demper på verdensøkonomien, og det er noe vi i hvert fall ikke trenger nå, sier hun til NRK.

Den gjennomsnittlige prisen på nordsjøolje i 2011 var på 111 dollar fatet.

Saltvedt sier at økt oljepris vil øke underskuddet på handelsbalansen hos de store importlandene – og det i en periode hvor man ønsker å øke veksten i disse landene.

– Man kan også få problemer med økt prisstigning på grunn av høy oljepris. Da blir sentralbankene nødt til å øke renten på et tidligere tidspunkt enn man ønsker. Det er ikke bra om man vil ha i gang veksten.

Tror oljeprisen vil falle

Saltvedt sier at politisk uro i 2011 alene har løftet oljeprisen med 8–10 dollar fatet, noe som har gitt Norge en ekstrainntekt på nesten 30 milliarder.

– Dette gir mer penger til oljefondet, som skal dekke våre framtidige pensjonsforpliktelser. I tillegg kan regjeringen øke bruken av oljepenger om den ønsker det. Men kraftig økt oljepris vil også påvirke våre handelspartnere, og det er ikke nødvendigvis veldig bra. Det kan påvirke eksporten av andre produkter vi produserer, fordi de får større økonomiske problemer, sier oljeanalytikeren.

Til tross for at det rasles med sablene i Persiabukta, tror Saltvedt at oljeprisen vil falle det første halvåret – så sant den politiske uroen ikke stiger enda mer

– Oljeforbruket henger sammen med den økonomiske veksten, som er ventet å være ganske laber i første halvdel av 2012. Så vil det sakte, men sikkert begynne å hjelpe litt i slutten av andre halvår 2012. Da vil markedet stramme seg til igjen, og prisen vil øke. I tillegg vil dette øke optimismen, og det i seg selv bidrar til å øke interessen for å investere i olje som et finansielt produkt – noe som igjen vil øke prisen på olje, sier hun.