NRK Meny
Normal

Romney: – USA må lede verden

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney vil fredag love at USA skal forbli verdens sterkeste nasjon dersom han velges til president.

Mitt Romney

Mitt Romney har liten utenrikspolitisk erfaring, men vil fredag forsøke å vise hva han ønsker av USA internasjonalt.

Foto: Reinhold Matay / Ap

Deler av en tale Romney skal holde i South Carolina fredag er lekket til amerikanske medier. I talen, som skal vise at Romney har en utenrikspolitikk, vil han love at USA vil lede verden både ved hjelp av militæret og diplomati.

– Vil ikke gi fra meg USAs rolle i verden

Romney vil si at dersom han velges i november 2012, vil han i løpet av sine 100 første dager i Det hvite hus gjøre en rekke handlinger som skal bevise USAs makt.

– Jeg vil ikke gi fra meg USAs rolle i verden. Dette er enkelt: Dersom du ikke vil at USA skal være den sterkeste nasjonen i verden, så er jeg ikke presidenten for deg.

Les også: Sarah Palin stiller ikke som kandidat i presidentvalget 2012

Romney er tidligere forretningsmann og har tjent som guvernør i delstaten Massachusetts. Han har liten erfaring med utenrikspolitikk, og skal i fredagens tale forsøke å overbevise amerikanske velgere om at han kan håndtere kriser i utlandet og utøve amerikansk lederskap i en utrygg verden.

Han forsøker også å tegne et bilde av president Barack Obama, demokraten han ønsker å fjerne fra Det hvite hus, som svak. Dette til tross for et par kraftige utenrikspolitiske innertiere, som drapet på Al Qaida-leder Osama bin Laden og nedtrappingen av amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

Ville ikke godtatt kutt i forsvaret

I sin tale sier Romney at han vil øke presset mot Iran for å få innsikt i atomprogrammet. Han vil også ha permanente styrker i Middelhavet og i Golfen, samt at han vil begynne samtaler med Israel om å øke og koordinere etterretningen.

Romney vil understreke behovet for at USA skal ha en militær overlegenhet, og vil love å unngå store kutt i forsvarsbudsjettet. Han har blant annet gått ut mot avtalen mellom Kongressen og president Obama fra august i år, som tillater kutt i militære utgifter for å håndtere USAs massive gjeld og underskudd.

– USA må lede verden, ellers vil noen andre gjøre det, vil Romney si.

Les også: Perry vil rydde opp i Mexico

Han håper South Carolina vil gi ham en ny sjanse i 2012. I det republikanske primærvalget i 2008 kom Romney på en ydmykende fjerdeplass, og han må gjøre en god jobb for å overtale delstatens konservative om å støtte ham i stedet for rivaler som Texas-guvernør Rick Perry.

Tre måneder får primærvalgene begynner, leder Romney på de nasjonale meningsmålingene foran Perry og forretningsmannen Herman Cain.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt