Iran viser bilder fra prøveskyting av mellomdistanserakett

Iran har prøveskutt en mellomdistanserakett under den store marineøvelsen som pågår i Persiabukta, opplyser en talsmann for den iranske marinen.

Iransk krigsskip skyter ut rakett

Iransk TV viste 1. nyttårsdag bilder av et krigsskip som skjøt ut en rakett på et ukjent sted.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Mellomdistanseraketten er en bakke til luftrakett utstyrt med det siste av teknologi som kan slå til mot mål som ikke er synlige på radar, og som har systemer som kan forstyrre rakettnavigasjoner, sier Mahmoud Mousavi, øverstkommanderende for den iranske marinen, til nyhetsbyrået IRNA.

Den iranske marinens talsmann Seyyed Mahmoud Moussavi

Den iranske marinens talsmann Seyyed Mahmoud Moussavi fortalte om utskytingen på iransk TV.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Lørdag meldte et annet iransk nyhetsbyrå at flere langdistanseraketter var blitt prøveskutt under marineøvelsen.

Denne opplysningen ble senere trukket tilbake, og iranske marinetalsmenn sa at prøveoppskytingen av disse var blitt forsinket, men ville bli gjennomført i løpet av de nærmeste dagene.

Iransk krigsskip skyter ut rakett.

TV-bilde av det iransk krigsskipet i det raketten skytes ut.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Moussavi understreker samtidig at Iran ikke har til hensikt å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet i Persiabukta med mindre det «blir nødvendig».

– Vi søker fred, sikkerhet og fri skipsfart, og vi er ikke ute etter å stenge Hormuzstredet, sier Mousavi søndag.

Om lag 40 prosent av verdens oljeforsyninger som fraktes på skip går gjennom Hormuzstredet hvert år.

– Men vi har vår del av stredet, og dersom våre interesser settes på spill settes også interessen til andre Golf-stater på spill også, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iransk soldat

En iransk soldat ligger på post under den store marineøvelsen som Iran i disse dager gjennomfører i Persiabukta, ved det strategisk viktige Hormuzstredet.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Hevder å ha testet ny brenselstav

Samtidig sier den iranske atomenergiorganisasjonen at iranske forskere for første gang har testet en brenselstav laget av landets egen uranmalm.

– Etter flere fysiske kontroller ble den satt inn i kjernen av forskningsreaktoren i Teheran. Der skal det studeres hvor godt den fungerer, skriver den iranske organisasjonen på sine hjemmesider.

Iranske myndigheter sa i forrige måned at de planla å bruke iranskprodusert uranbrensel i forskningsreaktoren, som produserer isotoper til medisinske formål.

For tiden går forskningsreaktoren på et lager av brensel kjøpt fra Argentina i 1993 som er i ferd med å tømmes, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mens Iran selv hevder at landets atomprogram er til sivile formål, frykter vestlige land at iranerne vil anrike uran for å utvikle atomvåpen.

SISTE NYTT

Siste nytt