Hopp til innhold

Generalene støtter presidenten

I Venezuela er de militære styrkene fortsatt lojale til president Nicolás Maduro. De støtter dermed ikke opposisjonen som forsøker å ta makten i landet.

De militære styrkene er fortsatt lojale til presidenten i Venezuela.

De militære styrkene er fortsatt lojale til presidenten i Venezuela. Dette bildet er tatt fra en militærseremoni i Caracas 10. januar.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

General Victor Palacio erklærte torsdag at de militære styrkene i Venezuela vil slå ned alle forsøk på å skape ustabilitet i landet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press blir Palacio dermed en av flere generaler som foreløpig har erklært lojalitet til landets sosialistiske president, Nicolás Maduro.

Militæret en nøkkelbrikke

Til tross for generalenes støtte er det uklart hva de militære styrkene kommer til å foreta seg. Opposisjonen har forsøkt å få forsvarsmakten over på sin side.

Nasjonalforsamlingen har vedtatt en amnestilov for militært personell. Den innebærer at de ikke vil stilles til ansvar for gjerninger begått som følge av de politiske konfliktene i landet.

Forsvarsminister Vladimir Padrino López omtaler Juan Guaidós forsøk på maktovertakelse som «ekstremt farlig».

– Det pågår et statskupp mot vårt demokrati, sa forsvarsminister Vladimir Padrino da han holdt en tale i Caracas, omgitt av sine generaler.

Vladimir Padrino Lopez er forsvarsminister i Venezuela.

Vladimir Padrino López er forsvarsminister i Venezuela.

Foto: STRINGER / Reuters

Forsøker å ta makten

35 år gamle Juan Guaidó, leder i nasjonalforsamlingen, utropte onsdag seg selv til fungerende president i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg.

Juan Guaido

Juan Guaidó er leder i Venezuelas nasjonalforsamling. Onsdag utropte han seg selv til fungerende president.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

USA, Canada og svært mange latinamerikanske land har anerkjent ham som midlertidig leder i Venezuela.

Det var forventet, mener professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

– Det er de samme landene som har forsøkt å presse fram en løsning, som nå anerkjenner ham. Men det skjedde veldig fort, så det var nok avtalt med USA på forhånd, sier hun.

Guaidó ble valgt til leder av nasjonalforsamlingen 10. januar.

Nasjonalforsamlingen anerkjenner ikke valget i mai der Nicolás Maduro ble gjenvalgt som president. Dermed har forsamlingens leder rett til å utnevne seg selv til president i 30 dager før det må utskrives nyvalg, ifølge Bull.

Duket for konflikt

Maduro mener Guaidó er en del av et komplott ledet av USA. Presidenten ga onsdag amerikanske diplomater 72 timer på seg til å forlate Venezuela.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har uttalt at det ikke kommer til å skje, siden USA ikke anerkjenner Maduro som president.

Det ligger dermed an til en skjerpet konflikt mellom de to landene.

Onsdag var det kraftige opptøyer i Venezuelas hovedstad Caracas.

Onsdag var det kraftige opptøyer i Venezuelas hovedstad Caracas.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

– USA har kommet med så mange trusler at de må sette i gang med virkemidler. Jeg tror ikke det blir en militær reaksjon, men det kan bli oljesanksjoner. Det vil ramme økonomien veldig hardt og tar hele konflikten et skritt videre, sier Bull.

Hun mener imidlertid at press utenfra er nødvendig.

Bull tror Maduro kommer til å tviholde på makten og søke støtte fra land som Russland, Kina og Cuba.

LES OGSÅ: Forbereder seg på sammenbrudd og krig.

LES OGSÅ: Seks spørsmål og svar om Venezuela-krisen.

SISTE NYTT

Siste nytt