Går mot overveldende seier for den franske presidentens parti

Ifølge franske valgdagsmålinger ser det ut til at president Emmanuel Macrons nye parti knuser de tradisjonelle franske partiene i første runde av valget til nasjonalforsamlinga.

Franske valgdagsmålinger i parlamentsvalget

FØRSTE RUNDE: Macrons nye parti République En Marche får ifølge de første valgdagsmålingene i Frankrike 32,2 prosent av stemmene. Nest størst er Republikanerne med 21,5 prosent og Nasjonal Front med 14 prosent, ifølge TV-kanalen RTL.

Foto: RTL / Skjermdump

Macrons nye parti République En Marche (partiet het først bare En marche) får ifølge de første valgdagsmålingene i Frankrike 32,2 prosent av stemmene. Nest størst er det konservative partiet Republikanerne med 21,5 prosent og ytre høyres Nasjonal Front med 14 prosent, ifølge TV-kanalen RTL.

Dette er prognosen fra første runde i valget til nasjonalforsamling.

Det brøt ut full jubel da valgdagsmålingene i første runde av parlamentsvalget i Frankrike kom søndag kveld.

– Salen brøt ut i vill jubel, forteller NRK-korrespondent Philip Lote som er på La République En Marche sin valgvake i Paris.

– Enormt stolt og ydmyk

Prognosen tyder på at La République En Marche og koalisjonspartneren MoDem til sammen kan få mellom 390 og 430 seter i nasjonalforsamlingen. Det trengs 289 seter for å få flertall.

Laurent Saint-Martin

Laurent Saint-Martin er kandidat for dagens vinnerparti, La Rèpublique En Marche, men er ydmyk over det faktum at mange franskmenn avstod fra å stemme søndag.

Foto: NRK

Et flertall til La Republique En Marche vil gi Emmanuel Macron det styringsgrunnlaget han trenger for å sette sin økonomiske politikk ut i livet.

I en prognose fra Kantar og TNS Sofres får Republikken på vei 32,9 prosent og mellom 400 og 440 seter.

– I kveld føler vi en enorm stolthet, åpenbart, men også stor ydmykhet, sier Laurent Saint-Martin, som NRK treffer på valgvaken til La République En Marche i Paris.

Fatoumata Grassama

– Vi ønsker at folk skal bry seg om politikk, sier Fatoumata Gassama.

Foto: NRK

Han er kandidat i Val de Marne, og er ett av de nye ansiktene som kan havne i det franske parlamentet. Saint-Martin har ingen politisk bakgrunn fra tidligere.

Han forteller at ydmykheten han kjenner på kommer av det faktum at mer enn femti prosent av velgerne i dag valgte å ikke bruke stemmeretten.

– Vi har et stort ansvar her for forandring, utdyper han.

Partikollega Fatoumata Gassama gleder seg også over En Marches fremgang.

– Det er en stor seier for oss i dag. Jeg er veldig stolt av presidenten og kandidaten min, sier hun.

Til NRK sier hun at hun ønsker at folk skal ha håp for framtida og bry seg om politikk.

Nasjonal Front skylder på dårlig valgdeltakelse

Nasjonal Front på ytre høyre i fransk politikk håper å få inn minst 15 kandidater i nasjonalforsamlingen. Da vil de etter fransk lov formelt bli regnet som en partigruppe i parlamentet, og ha rett på økonomisk støtte og viktige komitéverv.

I en uttalelse søndag kveld sier Nasjonal Front at prognosen på rundt 13-14 prosent av stemmene er «skuffende», ifølge Reuters.

Partileder Marine Le Pen skal ifølge AFP ha kalt den lave valgdeltakelsen i første runde for «katastrofal»​.

Le Pen håper imidlertid på seier i flere valgkretser i neste runde om ei uke.

Nasjonal Front har ofte gått på nederlag fordi velgere fra andre partier går sammen om å stemme mot Nasjonal Fronts kandidat.

Valgdagsmålinger i Frankrike første runde av parlamentsvalg
Foto: Skjermdump / RTL

Stort tap for sosialistene

Også Frankrikes venstreside ser ut til å ha gått på et valgnederlag. Ifølge Jean-Christophe Cambadelis i Sosialistpartiet har de aldri tidligere tapt så mange stemmer i noe parlamentsvalg før, skriver AFP.

Ved 22-tida søndag skal det ha blitt klart av lederen for sosialistpartiet selv har mistet sin plass i parlamentet, ifølge AFP. Også den sosialistiske, tidligere presidentkandidaten, Benoît Hamon, skriver på Twitter at han er eliminert i valget.

– Det er verken sunt eller ønskelig at en president får monopol i nasjonalforsamlingen, sier Camadelis til Reuters.

Han frykter en massiv seier til La République En Marche vil bety mindre rom for debatt, og at demokratiet kan lide.

Også det konservative partiet Republikanerne stiller seg også bak bekymringene om at politisk makt ikke burde bli samlet i kun ett parti.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt