Hopp til innhold

Frykter matvaremangel og vaksineproblemer

Land etter land nekter fly fra Storbritannia å lande. Nå har supermarkedsgigant allerede varslet mangel på enkelte matvarer før jul og regjeringen er innkalt til krisemøte.

Grensen til Frankrike er stengt, står det på et skilt i Dover.

Slik ser det ut i Dover i England i dag. Grensen over kanalen til Frankrike er stengt.

Foto: Steve Parsons / AP

De siste ukene har tusenvis av lastebiler skapt trafikkaos både inn og ut av Storbritannia. For britene forbereder seg på Brexit og nye tollregler.

Nå kan en ny virusmutasjon skape enda mer kaos.

I natt fulgte Canada, Danmark, Polen og Argentina etter flere EU-land, blant dem Frankrike og Tyskland, som har innført flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia.

I formiddag ble det også kjent at Norge stanser alle direktefly med umiddelbar virkning.

Nå er EU-ambassadørene innkalt til et møte om saken. En tysk regjeringskilde sier til nyhetsbyrået AFP at restriksjonene kan komme til å gjelde i samtlige EU-land. De skal også diskutere en felles strategi for reiser fra Storbritannia med både fly, ferjer og tog.

Grunnen er enkel.

Alle frykter spredningen av en ny mutasjon av koronaviruset, som kan spre seg 70 prosent hyppigere enn den vanlige.

Møter mandag

For om ikke krisen var stor nok i Storbritannia fra før, så det i hvert fall det nå.

Johnson-regjeringens krisekomité møtes i dag, skriver BBC. De er urolige.

Den største frykten er, ifølge Sky News, at matleveranser og vaksineleveranser kan gå i vasken. Fordi franske leverandører kanskje ikke får returnere til Frankrike, som har innført en to dagers lang innreisenekt fra Storbritannia.

Den viktige ferjeterminalen Dover er «stengt for all trafikk fra Storbritannia inntil videre på grunn av grenserestriksjoner i Frankrike», het det i en uttalelse fra havnen i går.

– Vi håper ikke denne grensestengningen varer lenger enn 48 timer, sier britenes transportminister Grant Shapps, som mener at det nye viruset trolig allerede har spredt seg.

Ifølge Sky har regjeringen begynt å overvåke hvor mange dager med mat som er igjen på hyllene i landets dagligvarebutikker. De frykter for at noen lagre kan gå tomme om importen blir stengt i mer enn to dager. Men regjeringen mener dette skal går bra.

– De fleste varene inn til landet kommer med containere og ikke med lastebiler, så på kort sikt så er ikke dette et problem, sier Shapps.

Supermarkedkjeden Sainsbury's er ikke like rolig. De mener de vil begynne å oppleve tomme hyller før jul.

– Hvis de ikke åpner grensene vil vi blant annet mangle salat, brokkoli og frukt i løpet av noen få dager, skriver supermarked-giganten i dag.

Britiske aviser

Vil dette marerittet aldri ta slutt, spør britiske aviser.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Prøver å finne en løsning

Den britiske regjeringen prøver nå å unngå mer opphopning av kø langs veiene til havnebyene i Kent. Der trafikken allerede har stått i stampe på grunn av forsinkelser som følge av pandemien og usikkerhet rundt den videre brexit-prosessen.

Så mange som 10.000 lastebiler skal de siste ukene daglig ha kjørt mellom Dover i England og Calais i Frankrike. Flere britiske folkevalgte frykter at innreisenekten kan vare like lenge som nedstengningen landet nå er inne i. De kan også få konsekvenser for de utenlandske sjåførene som nå er i Storbritannia.

– Mange sitter nå i lastebilparker uten toalett og det ser skikkelig ille ut. Ingen sjåfører vil levere til Storbritannia nå, så forsyningene vil blir færre, sier Vanessa Ibarlucea, som er talskvinne for de franske lastebilsjåførene.

I Frankrike jobber også regjeringen med å finne en løsning. De vil nå kalle inn til et EU-hastemøte for å se på mulige løsninger.

Den franske transportministeren har tatt initiativ og jobber med å få på plass forskjellige mekanismer som kan løse logistikken langs den engelske kanal.

SISTE NYTT

Siste nytt