Hopp til innhold

Kritikk mot Boris Johnson for strenge koronaregler til jul

Ny nedstengning fører til frustrasjon ved inngangen til julefeiring i Storbritannia. Statsminister Boris Johnson blir kritisert for vinglete opptreden.

 British Prime Minister Boris Johnson visits Guy's Hospital

KRITIKK: Boris Johnson blir møtt av kritiske røster etter ny nedstengning i store deler av Storbritannia. Bildet er fra da statsministeren besøkte Guy Hospital nylig.

Foto: Pool / Reuters

Regjeringen til Boris Johnson blir møtt av stadig flere kritiske røster.

Mange er frustrert fordi statsministeren innførte nye og strenge regler få dager før jul.

Endringene som gjelder fra natt til søndag skaper problemer for mange.

Innbyggerne i London får ikke dra bort for å feire jul. De kan ikke feire jul med andre enn de som er i husstanden. De kan heller ikke overnatte utenfor hjemmet.

I tillegg stenges alle ikke-essensielle butikker.

«Ventet til ellevte time»

– Atter en gang ventet statsministeren til ellevte time før han tok en beslutning, sa Keir Starmer på en pressekonferanse søndag, gjengitt på Sky News. Han leder opposisjonspartiet Labour.

keir starmer

Opposisjonsleder Keir Starmer kritiserer korona-håndteringen til Boris Johnson. Starmer mener statsministeren har ignorert alle alarmklokker når det gjelder korona.

Foto: Jessica Taylor / AFP

– Alarmklokkene har ringt i flere uker, men statsministeren valgte å ignorere det, sier Starmer.

– Et virus som dette krever rask og resolutt handling.

– Han sa at folk kunne feire jul, tre dager seinere ber han folk droppe juleplanene sine, fortsetter opposisjonslederen.

Den effektive nedstengningen gjelder om lag 16 millioner mennesker i London-regionen, skriver Reuters.

Kontrabeskjed

For få dager siden sa Johnson at det ville være inhumant å hindre små «bobler» av sammenkomster i inntil fem dager i jula.

Tre husstander kunne feire jul sammen.

Men så kom kontrabeskjeden. Fra midnatt natt til søndag heves koronatiltakene til nivå 4 i London, og i Sørøst- og Øst-England.

I resten av Storbritannia er det lov til å møtes inntil tre husstander, men kun på første juledag.

helseminister matt hancock

Helseminister Matt Hancock mener nedstengningen kan vare lenge.

Foto: - / AFP

Helseminister Matt Hancock mener nedstengningen som rammer en tredel av den britiske befolkningen kan komme til å vare inntil vaksinering blir vanlig for folk flest.

Hancock viser til at den nye formen på viruset er mer smittsom.

– Vi har en lang vei å gå før vi har situasjonen under kontroll, sa helseministeren.

Det muterte viruset som er oppdaget i Storbritannia skal være 70 prosent mer smittsom enn «originalen».

–Uforsvarlig opptreden

Etter at statsministeren annonserte de nye, strenge reglene var det tusener av briter som skyndte seg til togstasjoner og flyplasser. De ønsket å reise bort til jul.

– Det er fullstendig uforsvarlig opptreden, tordnet transportminister Grant Shapps.

Mer politi skal være utplassert på togstasjoner i London. Kun de som har en god grunn skal kunne reise før jul, sier transportministeren.

london korona

Handlegata Regent Street i London før de nye, strenge tiltakene ble innført natt til søndag. Det ble trengsel på kjøpesentrene og stappfulle tog og veier ut av den britiske hovedstaden før midnatt lørdag

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

– Sosial distansering blir ikke mulig når det er så mange mennesker som vil ta toget. Folk som ikke er komfortable bør komme seg av toget, lød det fra høyttalere på tog fra London, ifølge The Guardian.

Men flere avbrøt utreisen fra London fordi togene ble så fulle.

– Jeg var ikke villig til å stå most i en korridor mellom vogner, tett inntil så mange andre folk i tre timer midt i covid, så jeg gikk av toget, sier en kvinne til NBC News.

I løpet av lørdag ble det registrert flere enn 27.000 nye koronasmittede i Storbritannia. 2 millioner er smittet siden pandemien startet. Flere enn 67.000 briter er døde som følge av covid-19.

– Mange er skuffet

Liv Støldal Nielsen er student og bor i Canterbury i Kent sørøst i England. Hun forteller at mange nå er skuffet fordi de ikke får treffe familien sin til jul.

– Jula blir ganske annerledes, og det er særlig trist for dem som er enslige. Men jeg bor med noen veldig hyggelige folk, og vi skal feire jul sammen.

Nielsen sier hun var heldig som akkurat rakk å gjøre ferdig juleshoppingen før det ble annonsert at man ikke får møte folk man ikke bor sammen med.

– Dette ble annonsert 2,5 timer før butikkene stengte. Dermed begynte mange å panikkhandle før jul. Det ble ganske kaotisk, sier hun til NRK.

Virus Outbreak Britain

Slik så det ut på Paddington Station lørdag før de nye og strengere tiltakene ble satt ut i livet. Mange ville ut av London mens det fortsatt var lov.

Foto: Stefan Rousseau / AP

SISTE NYTT

Siste nytt