Hopp til innhold

Norge stanser direkteflygninger fra Storbritannia

Norge stanser alle direkteflygninger fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Tiltaket gjelder i første omgang for to døgn, men kan bli forlenget.

Helseminister Bent Høie står foran en rød murvegg iført flerfarget slips og blå dressjakke.

Helseministeren kalte inn pressen i formiddag for å informere om at alle direkteflygninger fra Storbritannia er stanset.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

I tillegg strammes det inn på flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia.

Mange andre land har stoppet flytrafikken fordi de frykter den nye koronamutasjonen.

Helseministeren sier de i går startet et omfattende informasjonsarbeid med hensyn til de som har kommet til Norge fra Storbritannia de siste 14 dagene. Blant annet har de sendt ut SMS'er til de som har ankommet Norge.

– De som ikke følger disse nye reglene kan bli strafferettslig sanksjonert. Det er svært viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene, tester seg og etterlever disse reglene, understreker Høie.

Det er anslått at den nye virusvarianten kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige virusvarianten. Viruset ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom.

Innkalte til krisemøte

Storbritannias statsminister Boris Johnson har innkalt til krisemøte i dag som følge av at store deler av Europa har innført full flystans.

Helseminister Bent Høie og regjeringen har i formiddag bestemt seg for å stanse flytrafikken fra Storbritannia i to døgn.

– Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflygninger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

To fly fra London skulle ha landet på Gardermoen i ettermiddag, mens to fly fra Aberdeen var ventet til Bergen og Stavanger. Disse blir nå stanset.

I Storbritannia nektes musikere adgang til fly dersom de insisterer på å ha med instrumentet sitt.

Mange land har nå stoppet flytrafikken fra Storbritannia.

Foto: AFP Photo / Scanpix.

Flere tiltak innføres

Helseministeren sier målet med tiltakene er å få bedre oversikt over situasjonen.

– I tillegg til stans i flygninger innføres flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia frem til 10. januar. Hovedregelen om karantene i 10 døgn gjelder fortsatt, sier han.

I tillegg stilles krav om:

  • PCR-test (Covid 19-test) innen et døgn etter ankomst i Norge og deretter ny test tidligst dag 7 etter innreise fra Storbritannia.
  • PCR-test så snart som mulig for reisende som er kommet til Norge fra Storbritannia siste 2 uker.
  • Krav om ankomstregistrering.
  • Krav om melding til kommunen der den reisende skal oppholde seg.
  • Gjeldende unntak fra innreisekarantene gjelder som utgangspunkt ikke for reisende fra Storbritannia, med unntak av visse bestemmelser.

Helsedirektoratet vil finne ut om den nye, og mer smittsomme virusvarianten i Storbritannia, har kommet til Norge.

Karanteneregler kan bli endret

Folkehelseinstituttet har intensivert overvåkningen av virus ved laboratoriene, og send ut melding til alle kommunene om å være ekstra på vakt dersom reisende fra England testes.

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til de som kommer eller har kommet fra Storbritannia siste 14 dagene. De skal også vurdere om personer som har ankommet fra Storbritannia siste 14 dager eller som ankommer framover, skal tilbys PCR-test, altså en laboratorietest, etter ankomst.

I tillegg skal de vurdere innstramming i unntaksreglene for karantene for reisende fra Storbritannia.

2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene, viser tall som Aftenposten har hentet fra Avinor.

– Burde vært innført tidligere

Danmark stanser også flytrafikken fra Storbritannia på grunn av den nye koronavarianten. Det samme gjør blant andre Sverige og Finland.

Fra midnatt til tirsdag blir alle fly fra Storbritannia til Polen innstilt, ifølge Reuters.

– Når andre land har innført flystans fra Storbritannia synes jeg regjeringen burde ha innført dette fra i dag morges. Det er jo bedre å være føre var, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe til NRK.

Kjersti Toppe (Sp) under Stortingets spørretime

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Senterpartiet mener det er uforståelig at ikke regjeringen innførte flystans fra Storbritannia tidligere.

Foto: Ole Berg-Rusten

Støre og Johansen presset på

Søndag kveld skriver byrådsleder Raymond Johansen i Oslo på Facebook at regjeringen må vurdere å stenge grensene for reisende fra Storbritannia.

– Jeg forventer at vi denne gangen har lært og klarer å være føre var. Om vi følger Belgia, Nederland og de andre landene, kan vi kjøpe oss mer tid.

Johansen får støtte av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han skriver på Twitter at effektive tiltak må være på plass og formidlet før fly tar av.

Laster Twitter-innhold

– Dette er forventet

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet sier at det fortsatt er mye usikkerhet rundt den nye varianten av viruset som er funnet i Storbritannia.

– Jeg tror ikke at arbeidet med nye vaksiner er bortkastet. Vi hadde en mutasjonshistorie i Danmark og vi har forventet at viruset ville mutere. Vi må følge nøye med på om de nye variantene er mer smittsomme, sier han.

Espen Nakstad svarer på koronaspørsmål.

Espen Rostrup Nakstad sier han fortsatt har stor tro på at vaksiner vil virke til tross for at det er funnet nye varianter av koronaviruset i Storbritannia.

Foto: NRK

Regjeringen avholder en pressekonferanse i dag klokken 13. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet Gun Peggy Knudsen og helsedirektør Bjørn Guldvog vil være til stede.

Mange land har stoppet fly

Nederland og Belgia stanser alle fly fra Storbritannia søndag etter at det ble funnet en ny variant av koronaviruset. Tyskland vurderer å gjøre det samme.

Det er anslått at den nye virusvarianten som nå sprer seg i Storbritannia kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten. England innfører derfor ekstra strenge restriksjoner i områdene der viruset er oppdaget.

LES OGSÅ: Frykter at det nye viruset vil bli det dominerende i Europa

Sverige stanser alle fly fra Storbritannia

Lyspunkt

AKTUELT NÅ