Hopp til innhold

Frykter humanitær krise

Afghanistan kan stå overfor en alvorlig humanitær krise med matmangel, mener FNs spesialutsending Kai Eide.

Kai Eide
Foto: Michael Sohn / AP

Situasjonen i Afghanistan har gått fra vondt til verre.

Like ille som i 2001

En rapport fra hundre hjelpeorganisasjoner som ble offentliggjort dennen uka, viser at volden i landet er verre enn noen gang siden Talibans fall i 2001, og at angrepene fra Taliban og kriminelle grupper har økt.

Samtidig fører økte matpriser til at flere afghanere har problemer med å skaffe seg den maten de trenger. Dårligere sikkerhet i flere områder har gjort at FN og hjelpeorganisasjonene har problemer med å få maten fram til de som trenger det.

Mangler vann og mat

- Sikkerhetssituasjonen for hjelpeorganisasjonene er svært vanskelig, og har blitt verre i store deler av landet, sier Kai Eide, som er FNs spesialutsending til Afghanistan, til NRK.

- Jeg tror vi kommer til å stå overfor en alvorlig humanitær situasjon med stor matvaremangel i betydelige deler av landet. I nord for eksempel, som jo har vært et viktig område for produksjon av mat, har vannstanden den siste tiden vært mindre enn 50 prosent av det den vanligvis er.

Internasjonal matvareappell

Dette er bakgrunnen for at FN sammen med afghanerne nå har satt sammen en matvareappell til det internasjonale samfunnet, forteller Eide.

- Vi håper å få mobilisert opp i mot 400.000 millioner dollar i løpet av de neste månedene, for å dekke matvarebehovet og for å begynne å reformere landbruket.

Advarer mot å sende flere styrker

Eide advarer likevel mot å tro at å sende flere militære styrker til Afghanistan er den rette løsningen.

- Det vi er avhengige av er å få politisk stabilitet i landet. Jeg har ikke noe tro på militære midler som hovedløsning på de problemene vi står overfor.

Det Afghanistan trenger er en bred nasjonal dialog, mener Eide.

- Bevegelser og folkegrupper som i dag står på utsiden av den politiske prosessen må bringes inn i denne.

- Vi kan ikke bringe inn de som gjennomførte angrepet på Serena Hotell i januar, eller de som sto for angrepet på den indiske ambassaden for noen uker siden, men vi må prøve å være så omfattende som mulig i måten vi formulerer en slik politisk dialog.

Løsningen ligger i å ha større oppmerksomhet på de sivile områdene, ikke større oppmerksomhet rundt det militære.

Kai Eide

SISTE NYTT

Siste nytt