NRK Meny
Normal

Frykter humanitær katastrofe

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sliter med å få nødhjelp inn til krigsherjede Jemen. Havnebyen Aden fremstår som en spøkelsesby, og situasjonen for sivilbefolkningen er kritisk sier Røde Kors.

YEMEN-CONFLICT

Gutt utenfor ruinene av et hus i landsbyen Bani Matar, vest for Sanaa

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Flyangrepene fra den Saudi-ledede koalisjonen fortsatte i dag mot flere mål i Jemen. Ifølge militære kilder ble fem bomber sluppet over en Houthi-drevet militærbase i nærheten av byen Ibb.

YEMEN-CONFLICT

Flyangrep mot Sanaa.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Også våpenlagre i Sanaa og Houthi-styrker utenfor havnebyen Aden skal ha vært mål for angrepene.

LES OGSÅ: Opprørerne drives tilbake i Jemen

– Spøkelsesby

I havnebyen Aden kjemper Houthi-milits nå mot styrker lojale til president Mansour Hadi. Kampene raser fra kvartal til kvartal, og byen fremstår som en spøkelsesby sier Marie Claire Faghali til nyhetsbyrået AFP. Hun representerer Den internasjonale Røde Kors-komiteen i byen.

– Dette er en katastrofe. Krigen i Aden raser fra hjørne til hjørne, fra gate til gate, sier Faghali.

YEMEN-CONFLICT

En militssoldat bærer en tankgranat ved fronten i Aden.

Foto: SALEH AL-OBEIDI / Afp

Fanget i kryssilden er svært mange sivile. Minst 53 personer skal være drept bare i Aden det siste døgnet, og situasjonen blir verre og verre for hver dag som går, sier Leger uten grenser.

LES OGSÅ: Lik ligger strødd i gatene

Stort behov for nødhjelp

I går landet det første flyet fra Røde Kors med nødhjelp i hovedstaden Sanaa. Det lille passasjerflyet fraktet medisinsk personell og utstyr, men var ikke i nærheten av å bøte på det voldsomme behovet for nødhjelp til sivilbefolkningen. Ifølge Verdens helseorganisasjon er rundt 2000 sivile skadet siden koalisjonen startet sine luftangrep for snart to uker siden. Trolig er det reelle tallet mye høyere.

Vanskelig å hjelpe

Flere nødhjelpsorganisasjoner står klare til å sende forsyninger inn til det krigsherjede landet, men sikkerhetssituasjonen har så langt vært en stor utfordring. I øyeblikket er alle ruter inn til Jemen blokkert.

YEMEN-CONFLICT

To menn får behandling for brannskader ved et sykehus i Sanaa

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Ifølge Røde Kors er situasjonen i ferd med å bli kritisk. Mange sykehus har ikke mulighet til å behandle det store antallet skadde, og mangler også utstyr og medisiner.

Dødstallene stiger

Over 500 sivile har så langt mistet livet i krigen i Jemen. Ifølge UNICEF er 74 av dem barn. 100.000 mennesker er drevet på flukt siden koalisjonen startet flyangrepene mot landet 26. mars.

TOPSHOTS-YEMEN-CONFLICT

Jemenitter begraver døde ved landsbyen Bani Matar, vest for Sanaa

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt