Hopp til innhold

Frykter for familie og venner

– Vi er urolige over det som skjer ved Diabaly, det er vanskelig å sove for tiden, sier Djiguiba Niama Konaté. Beboere i den maliske byen Segou er bekymret over krigen som nærmer seg.

Djiguiba Niama Konat

Djiguiba Niama Konaté sier hun ertakknemlig for at islamistene bekjempes.

Foto: EBU

I det vestafrikanske landet er bakkeinvasjonen i gang etter flere dagers bombardement fra lufta. Onsdag morgen sier den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian at soldatene er på vei nordover.

– Hittil har de vært i hovedstaden Bamako, først og fremst for å sikre våre borgere og selve byen. Nå er de på vei mor nord, sa han på fransk radio.

Den franske militærsjefen sier det bare er snakk om timer før bakkekrigen er i gang.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Franske soldater er på vei mot militsens områder i nord-mali.

Se video: Franske bakkestyrker ankommer Mali

I Segou, en by med godt over 100.000 innbyggere, nordøst for hovedstaden, er innbyggerne urolige. Franske myndigheter har beordret sine landsmenn å forlate byen. Djiguiba Niama Konaté forteller utenlandske tv-journalister at hun er utrygg.

– Vi er urolige over det som skjer i Diabaly og vi er takknemlige for at utlendingene griper inn. Det har vært vanskelig å sove siden vi har familie der, sier hun.

Forsøker å flykte

Flyktning

Denne mannen flyktet fra Diabaly etter kamper der. Nå ber han fetteren følge etter.

Foto: EBU

Opprørerne har kontrollen både over Diabaly og byen Konna, sentralt i Mali. Segou er bare 70 kilometer fra Diabaly og mange har familie og venner der.

– Du må ta med deg Maryam og barna og reise, sier en mann på telefon til fetteren sin i byen.

Men han får til svar at de ikke har noen bil å forlate byen med. Fetteren forteller om nattlige bombeangrep. Han sier at folk der er redde og at det er mange som forsøker å komme seg vekk nå.

Skal ha kappet hender

I byen Gao, som også er kontrollert av islamistene, er telefonlinjene kuttet. Opprørerne har gjort dette for å hindre de som bor der i å gi informasjon til de militære, melder maliweb. Byen er en av de større og sentrale byene i nord og nyhetsbyrået AFP kom i kontakt med innbyggere der via satellittelefon.

Byen har vært kontrollert av islamistene i ni måneder. Ifølge nettstedet har de innført strenge lover der. Blant annet skal de ha kuttet av hender på menn som er blitt beskyldt for å ha stjålet.

Også spesialrådgiver i Flyktninghjelpen, Richard Skretteberg har tidligere fortalt at det skjer amputasjoner etter tyverier.

Gaver til soldatene

Den franske avisen Le Monde skriver at det kommer flere påstander og rykter om likvidasjoner. Ifølge avisen har øyenvitner fortalt om folk som har blitt skutt ned på åpen gate og massedrap. Avisen understreker at det har vært umulig å få bekreftet eller sjekket disse påstandene.

Den franske TV-kanalen TF1 rapporterer fra Niono der soldater fra regjeringshæren har kommet fram. Flere av innbyggerne sier det setter pris på at opprørerne skal bekjempes.

TV-kanalen viser bilder av innbyggere som kommer med gaver til soldatene.

– Dette er sivilbefolkningens bidrag. De gir soldatene ris, sukker, te, ja til og med høner og ei ku, sier landsbylederen Sedou Traoré.

FN slår alarm

Tirsdag ble det kjent at Frankrike mobiliserer 2.500 soldater til Mali, ifølge kilder i det franske forsvarsdepartementet. Den franske presidenten har sagt at angrepene kommer til å fortsette til landet er trygt.

FN slår alarm om situasjonen i Mali. Mange hundre tusener internt fordrevet som følge av kampene. Organisasjonen påpeker også at det er vanskelig å ta seg nordover i landet, så lenge krigen pågår.

– Det er et stort behov for vann, mat og beskyttelse, sier talsmann Adrian Edwards.

Flyktningene er blitt en belastning på nabolandene, og FN ber nå det internasjonale samfunnet om hjelp.

Flyktninger Mali

Mens de franske soldatene kjører nordover, reiser mange innbyggere sørover og vekk fra kampsonene.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt