Hopp til innhold

Mali-opprørene har tatt en ny by – frykter hevnangrep

Etter at franske jagerfly har angrepet og bombet flere opprørsbaser og drept flere titalls mennesker har de islamistiske opprørene slått tilbake og tatt kontroll over en ny by. Nå sprer frykten seg for blodig krig.

Opprørere i Mali

Islamistiske opprørere i Mali skal ha trukket seg ut av Gao, der dette bildet er tatt i fjor sommer, men ha inntatt en annen by litt lenger vest.

Foto: ROMARIC OLLO HIEN / Afp

– Det er en reel frykt for at dette skal spre seg å bli en regionalkonflikt. For dette er et område som er veldig sårbart. Med nesten 400 000 mennesker på flukt etter at islamistene tok kontroll over Nord-Mali i vår, sier spesialrådgiver i Flyktninghjelpen, Richard Skretteberg til NRK.no.

Spenning i befolkningen

Mali var lenge vært et stabilt demokrati, men for ett år siden forandret dette bildet seg. Da startet Tuareg-opprøret i nord som utviklet seg til et militært og islamistisk opprør.

Nå er landet delt og mange tusen har flyktet landet i frykt for represalier.

– I løpet av noen måneder i begynnelsen av 2012 gikk Mali fra å være regionens demokratiske og stabile fyrtårn til politisk kaos og humanitær krise.


Militærkuppet som skulle stanse islamistenes offensiv i nord i mars, slo tilbake og fikk en motsatt virkning. Nå er de sørlige delene også ustabile, og mange frykter nå uoversiktlige situasjonen som preger landet.

– Ennå har vi ikke sett så mange eksempler på hevnangrep mot bestemte folkegrupper, men det er en stor spenning i befolkningen og vi så tidligere at enkelte tuareger flyktet til nabolandene i frykt for represalier, sier Skretteberg.

Sharia

Som et svar på dette innledet Frankrike fredag en større militæroffensiv mot islamistene, som i ni måneder har hatt kontrollen over Nord-Mali. Et enormt landområde på størrelse med Frankrike.

– Islamistene insisterer på at Sharia skal gjennomføres i områdene de kontrollerer i Nord-Mali. Dette er deres eneste dagsorden og det er derfor vanskelig å finne en fremforhandlet politisk løsning med disse gruppene. Amputasjoner for tyveri utføres nå oftere inne på islamistenes baseområder enn offentlig, nettopp fordi de vet at slike straffemetoder vekker sterke negative reaksjoner i lokalbefolkningen, forteller Skretteberg som selv har vært i landet ved flere anledninger.

I byen Gao ser det ut til at opprørshæren har gått på sitt største nederlag til nå, der har minst 60 islamister blitt drept i et kraftig bombardement søndag, opplyser lokale sikkerhetskilder og innbyggere. Og ifølge øyenvitner har de nå rømt byen, som tidligere ble sett på som en av deres viktigste baser i landet.

Litt lenger vest og 400 kilometer nord for hovedstaden svarte opprørene i dag, og gikk til motangrep etter tre dager med kraftig bombardement mot byen Diabal sentralt i Mali.

– Drepte og skadde i gatene

De franske luftangrepene ser i første omgang ut til å ha stanset islamistenes framrykking mot hovedstaden Bamako, der også 6.000 franskmenn bor, samtidig som det altså kommer det meldinger om at islamistene har inntatt Diabal.

Soldater patruljerer under Eiffel-tårnet

I dag øke Frankrike sikkerheten rundt flere turistattraksjoner og flyplasser i Frankrike.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Alexander Buchmann i Niger

Alexander Buchmann er nå på plass i Mali, og har tidligere jobbet flere steder i Afrika, som her fra nabolandet Niger.

Foto: Leger Uten Grenser
– Det som bekymrer oss mest er det vi ikke ser, forteller Alexander Buchmann fra Leger Uten Grenser på telefon fra Bamako.

– Vi får rapporter om at skadde og drepte ligger i gatene og at de ikke kommer seg til sykehus. Så vi frykter at mørketallene er veldig store.


Leger Uten Grenser driver medisinsk nødhjelp flere steder der det i dag er kamphandlinger.

– Vi merker en økning i befolkningen som er på flukt. Rett over grensen til Mauritania driver vi et sykehus i en flyktningleir og der har vi registrert en kraftig økning i antallet flyktninger. Over 200 flyktninger har ankommet flyktningleiren Fassala med bil eller lastebil. De forteller at det er mange flere som ikke har noe transportmiddel, og som flykter mot grensen til fots, sier Buchmann.

Nå krever hjelpeorganisasjonen at de stridene partene respekterer sikkerheten til sivilbefolkningen og sykehus.

– Allerede natt til fredag fikk vi flere beskjeder om at folk hadde blitt skadet og drept Konna, blant annet sivile. De stridende partene må respektere sikkerheten til sivilbefolkningen og sykehusene i området, sier Buchmann.

Organisasjonen vil nå forsøke å trappe opp sitt arbeid nærmere områdene der det pågår kamphandlinger.

SISTE NYTT

Siste nytt