Hopp til innhold

Frykter Donald Trump sprenger hele det republikanske partiet

Mer enn 150 republikanske ledere har tatt avstand fra Donald Trump, og bare siden fredag har 44 sentrale medlemmer fått nok av mangemilliardæren fra New York.

US-CONTROVERSY-SURROUNDS-TRUMP'S-BID-FOR-PRESIDENT-AFTER-2005-RE

Donald Trump ble godt tatt imot da han forlot Trump Tower på vei til nattens debatt i St. Louise, men flere av partiet viktigste stemmer tar nå avstand fra mannen som håper på å bli USA neste president.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Nå spår tallknuserne og analytikerne bak nettstedet Five Thirty Eigth at Hillary Clintons vinnersjanser er på over 80 prosent, før nattens presidentdebatt.

Setter kampanje på pause

Helgens store politiske skandalevideo i USA har fått begeret til å flyte over for mange sentrale personer i det republikanske partiet og mange amerikanske aviser siterer nå politiske sluggere som mener partiet må finne en ny kandidat og at «The Donald» må trekke seg.

Det politiske nettstedet Politico skriver at valgkomiteen i det republikanske partiet vil bruke helgen for å se på mulighetene for å erstatte Trump som partiets presidentkandidat, og at de har stanset alt arbeidet med Trump kampanjen «Victory» inntil videre.

Hele videoen fra 2005.

Video: Se hele den kontroversielle videoen fra 2005 her, publisert av Washington Post lørdag.

Vil ha Pence

New York Times har nå gått gjennom når den siste dråpen traff begeret for de over 150 republikanske lederne, og for 44 av dem skjedde det etter Trumps skandalevideo. En av dem var tidligere presidentkandidat John McCain.

– Trumps uttalelser denne uken, som toppet seg med fredagens avsløringer. De nedverdigende kommentarene om kvinner og hvordan han skryter om seksuell trakassering gjør det umulig for meg å støtte hans kandidatur, sa McCain skriver Politico.

Flere av Trumps kritikere ber ham tre til siden, slik at visepresidentkandidat Mike Pence kan ta over.

Pence har selv tatt avstand fra skandalevideoen og sier at han ble støtt av Trumps ordbruk.

– Jeg godtar ikke hans bemerkninger og jeg kan heller ikke forsvare dem, sa han etter å ha avlyst en planlagt opptreden i Wisconsin lørdag kveld.

Trump har beklaget videoen og sier at den ikke representerer hans personlighet. Samtidig har han gjort det klart at det er «null sjanse» for at han kaster inn håndkleet.

Laster Twitter-innhold

Og han får støtte fra de republikanske velgerne. I en fersk meningsmåling Politico har gjennomført så sier 74 prosent at de mener partiet bør stille seg bak Trump, men på målingene om hvem som bør bli USAs neste president så taper han terreng.

48 prosent ville ha stemt på Clinton, mens Trump ville fått 43 prosent av stemmene, ifølge en gjennomsnittsmåling Real Clear Politics har gjort. Og tendensen er synkende for Trump.

Vil Trump ta igjen?

Så er det store spørsmålet «Hva vil Trump svare i natt?»

På den populistisk-konservative nyhetsportalen Breibart, som tidligere ble ledet av Trumps valgkampsjef Stephen Bannon, kan man kanskje få en smakebit.

Der forteller nemlig Juanita Broaddrick hvordan hun ble voldtatt av Bill Clinton og om hvordan opplevde Hillary Clinton som truende i ettertid.

SISTE NYTT

Siste nytt