Hopp til innhold

Diplomater frykter kjernefysisk mareritt i Pakistan

Amerikanske og britiske diplomater frykter at terrorister kan få tak i spaltbart materiale fra Pakistan, og til at atomvåpen brukes i krig med India, ifølge Wikileaks-lekkasjer.

Pakistansk rakett som kan ta kjernefysisk stridshode

En pakistansk Hatf IV (Shaheen 1) mellomdistanserakett som kan utstyres med kjernefysiske våpen testavfyres fra et ukjent sted i Pakistan i mai 2010. Amerikanske og britiske diplomater frykter at Pakistan kan bruke atomvåpen i en konflikt med India.

Foto: Afp

Diplomatene frykter at materialet kommer på avveie fra landets atomprogram, skriver den britiske avisen The Guardian, basert på diplomatiske dokumenter som varslernettstedet har offentliggjort.

Mariot Leslie

– Storbritannia er dypt urolig for sikkerheten knyttet til Pakistans kjernefysiske våpen, sa Mariot Leslie, en høytstående tjenesteperson i den britiske utenrikstjenesten, ifølge lekkede dokumenter.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

De advarer mot at Pakistan raskt bygger opp sitt kjernefysiske lager, til tross for at landet blir mer ustabilt og er på vei mot en mulig økonomisk katastrofe, ifølge avisen.

– Storbritannia er dypt urolig for sikkerheten knyttet til Pakistans kjernefysiske våpen, sa Mariot Leslie, en høytstående tjenesteperson i den britiske utenrikstjenesten.

Uttalelsen kom til amerikanske diplomater i 2009, ifølge ett av dokumentene.

Frykter gradvis utsmugling

Syv måneder før Leslie kom med sin advarsel, rapporterte USAs ambassadør til Pakistan følgende hjem til Washington D.C.:

– Vår store bekymring er ikke at en islamistisk opprører skal stjele et helt våpen, men heller sjansen for at noen som jobber ved pakistanske regjeringsanlegg gradvis kan smugle ut nok materiale til at de til slutt kan lage et våpen, sa ambassadør Anne Patterson.

Russland deler bekymringen om at Pakistan er «høyst ustabilt»:

Anne W. Patterson, USAs ambassadør til Pakistan

USAs ambassadør til Pakistan, Anne W. Patterson, har vært bekymret for at kjernefysisk materiale kan bli smuglet ut fra pakistanske anlegg.

Foto: Greg Baker / AP

– 120.000-130.000 mennesker er direkte involvert i Pakistans atom- og rakettprogrammer (...) Det er ikke mulig å garantere at alle er 100 prosent lojale og til å stole på, sa Yuri Korolev fra det russiske utenriksdepartementet til amerikanske tjenestemenn.

Vil utvikle «taktiske atomvåpen»

Kinas viseutenriksminister, He Yafei, forsøkte på et møte i London i 2009 å forklare amerikanerne hvorfor Pakistan blokkerte samtaler om kontroll av spaltbart materiale.

– Det underliggende problemet (...) er at India og Pakistan ser på hverandre som fiender. Kjernefysiske våpen er avgjørende for Pakistan. Faktisk har en pakistansk militærleder sagt at hæren hans ikke kunne måle seg mot den indiske hæren, sa den kinesiske ministeren.

Amerikanske diplomater i Islamabad ble fortalt at Pakistan jobbet med å lage mindre, taktiske kjernefysiske våpen som kunne brukes på slagmarken mot indiske styrker.

India har tidligere sagt at de vil invadere Pakistan raskt, hvis de blir tilstrekkelig provosert. Indias mulige plan kalles «Cold Start».

Første siden Hiroshima og Nagasaki

Kinas viseutenriksminister He Yafei

– Det underliggende problemet (...) er at India og Pakistan ser på hverandre som fiender, sa Kinas viseutenriksminister He Yafei i 2009.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Amerikanerne har tvilt på at den indiske hæren kan foreta en slik invasjon.

Men hvis India iverksetter operasjon «Cold Start», kan det bety at «atomterningen triller». Det advarte USAs ambassadør til India, Tim Roemer, mot i februar.

Det kan utløse den første bruken av atomvåpen i verden siden Hiroshima og Nagasaki.

– Indiske ledere forstår utvilsomt at selv om «Cold Start» er ment å straffe Pakistan på en begrenset måte, så kan de ikke være sikre på om pakistanske ledere faktisk vil avstå fra et slikt svar, står det i ett dokument.

Lekkasjen av hemmeligstemplede amerikanske diplomatiske dokumenter avdekker i detalj uenighetene i forholdet mellom regjeringene i USA og Pakistan. Blant forholdene er antiterrorisme, Afghanistan og finansiering av virksomhet der, samt atomspørsmålet.

USAs ambassadør til India, Tim Roemer, med Hillary Clinton i India

USAs ambassadør til India, Tim Roemer (t.v.) advarer mot atomkrig mellom India og Pakistan. Her er ambassadøren sammen med utenriksminister Hillary Clinton under et besøk i landet.

Foto: B MATHUR / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt