Hopp til innhold

From Russia with love: ni militærfly med koronahjelp til Italia

Russiske militærfly fullastet med medisinske spesialister og utstyr landet i dag på en flyplass sør for Roma. I tillegg strømmer helsearbeidere fra Cuba og Kina nå til landet for å bistå.

Russiske militære transportfly med koronahjelp på vei til Italia i går. Bildet er tatt på Tsjkalovskij militære flyplass utenfor Moskva 22.3.20

Transportflyene av typen Il-76 fotografert av det russiske forsvaret på Tsjkalovskij militære flyplass utenfor Moskva i går.

Foto: Alexey Ereshko / AFP

Meldingen om at de ni transportflyene landet på den militære flyplassen Practica di Mare sør for Roma ble sendt ut fra det russiske forsvarsdepartementet i formiddag.

Russisk medisinsk personell på vei til Italia 22.3.20

Russiske sanitetssoldater og eksperter går om bord på flyet som fraktet dem til Italia. Tsjkalovskij militære flyplass, 22. mars.

Foto: Alexey Ereshko / AFP

Departementet opplyser også at det var 100 «militære spesialister» og utstyr til å bekjempelse av «koronavirus-infeksjonen» om bord.

Det omfatter blant annet mobilt utstyr til å desinfisere kjøretøy og bygninger, testutstyr og medisinske eksperter med erfaring fra bekjempelse av svineinfluensa og Ebola, skriver avisa Moscow Times.

Russland har selv døpt hjelpeaksjonen «From Russia with Love», oppkalt etter en kjent James Bond-film fra 1963.

Mandag landet også 50 leger og sykepleiere fra Cuba i Milano i Italia. Cubas eksport av helsepersonell er viden kjent og blir kalt «medisinsk diplomati», skriver BBC.

Hjelp uten betingelser

Presidentens pressetalsmann, Dmitrij Peskov, sier at det ikke er snakk om «betingelser, kalkulering eller håp» knyttet til italiensk støtte for å få hevet EUs sanksjoner mot Russland.

Peskov viser til at Italia har behov for langt mer hjelp, og det Russland gjør er «overkommelig».

«Cubas medisinske diplomati»

Før avreise i Havanna stilte legene og sykepleierne opp i samlet flokk i hvite uniformer, med cubanske flagg og med et stort bilde av Cubas mangeårige, avdøde leder Fidel Castro.

Cuba er kjent som et land der helsepersonell bidrar i mange land. Flere tusen leger og sykepleiere og andre innen helsevesenet deltar i utenfor Cuba.

Eksport av helsepersonell er også blitt en viktig inntektskilde for kommunistregimet på Cuba, skriver den britiske kringkasteren.

cuba doctors to italy

Cubansk helsepersonell poserer med bilde av Fidel Castro før avreise fra Havanna søndag. Mandag var de framme i Milano. De skal bistå italienske helsearbeidere som er overarbeidet og slitne av kampen mot korona.

Foto: Yamil Lage / AFP

Tidligere cubanske helsearbeidere hevder at de blir utkommandert til andre land etter regimets forgodtbefinnende.

En annen påstand som myndighetene i Havanna har tilbakevist er at helsepersonellet beholder kun 25 prosent av lønna de får, mens myndighetene tar resten, skriver BBC.

Russiske tall: få smittede og ingen døde

Det offisielle tallet på smittede i Russland er nå 438. Helsedepartementet og regjeringen har en egen koronanettside der det totale tallet på smittede, smittede siste døgn, døde og friskmeldte oppdateres fortløpende.

A man arrives at a hospital for patients infected with coronavirus disease in Moscow

En mann smittet av koronaviruset kommer ut av en ambulansebil utenfor et sykehus i utkanten av Moskva. Bildet er tatt 23. mars.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Ifølge denne nettsiden er ingen så langt døde av koronaviruset. 71 er smittet det siste døgnet, mens 17 er blitt friske.

Men ifølge den engelskspråklige avisa Moscow Times er én person død av koronaviruset i Russland.

– Russiske myndigheter bruker bare andre diagnoser som lungebetennelse og akutt luftveisinfeksjon, hevder legen Anastasia Vasiljeva, som CNN har snakket med.

Vasiljeva er blant annet rådgiver for opposisjonslederen Alexej Navalnyj. Påstanden om at myndighetene forsøker å skjule dødeligheten av koronaviruset i landet blir avvist av myndighetene. De hevder at de tester lungesyke pasienter for korona.

FILE PHOTO: An employee operates a forklift to move pallets of toilet paper at a warehouse of the Syassky Pulp & Paper Mill in Syasstroy

Forbrukerne forbereder seg og hamstrer dopapir, også i Russland. Produksjonen går for fullt hos Syassky papir- og cellulosefabrikk i Syasstroj ved Ladogasjøen øst for St. Petersburg. Bildet er tatt 20. mars.

Foto: Anton Vaganov / Reuters

Stengte grenser og omfattende testing

Russland stengte grensa mot Kina allerede 30. januar. Siden har Russland stengt grensa mot Iran, EU, Sveits og Norge for så å si alle uten russiske statsborgerskap eller fast adresse i Russland.

A medic takes a swab from a man inside a mobile laboratory for coronavirus disease testing near an airport in Saint Petersburg

En mann blir testet for koronavirus i et mobilt laboratorium i nærheten av Pulkovo-flyplassen i St. Petersburg. Fra i dag, 23. mars.

Foto: Anton Vaganov / Reuters

Russiske myndigheter opplyser i dag at 165.000 personer er testet for koronavirus. Tallet er fra hjemmesiden til Rospotrebnadzor, en slags parallell til det norske forbrukerombudet i Russland.

Det finnes fire ulike, godkjente tester i Russland, og fra i morgen vil det være 15 laboratorier, eller «testsentre» som kan analysere avgitte prøver.

Mobiltelefonene skal spores

Statsminister Mikhail Misjustin sa i dag at et system for å spore opp folk som har vært i kontakt med koronasmittede via mobiltelefonene skal være på plass i løpet av fem dager.

De vil så få melding og beskjed om at de må gå i karantene.

De regionale hovedkvarterene for korona-bekjempelse vil også få melding om personer som har vært i nærheten av smittede.

A man walks outside a hospital for patients infected with coronavirus disease in Moscow

En del barn og relativt unge voksne i utkanten av Moskva følger føre var-prinsippet og beskytter seg med masker. Bildet er tatt i dag, 23. mars.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Moskva: Alle over 65 må isolere seg hjemme eller på hytta

Moskvas borgermester, Sergei Sobjanin, ga i dag ordre om at alle over 65 år og folk med kroniske sykdommer må «isolere seg hjemme» fra førstkommende torsdag.

De blir også oppfordret til å unngå besøk på apoteket, med mindre det er absolutt nødvendig.

Men de kan sitte i karantene på hytta, eller datsjaen, som russerne kaller den.

Alle eldre som følger ordren vil motta et beløp tilsvarende 600 kroner.

Putin unntatt

Det er uklart hvordan en skal kontrollere at alle over 65 år i en by med 12,5 millioner innbyggere holder seg innendørs.

Men president Vladimir Putin (67) er unntatt fra ordren, presiseres det fra presidentens kontor.

Borgermester Sobjanin har for øvrig utelukket portforbud i den russiske hovedstaden. Han har også lovet at metroen vil bli holdt åpen.

Virus Outbreak Russia

Den ortodokse kirken har kastet seg inn i kampen mot spredning av koronaviruset. Her fra en messe i St. Peter-klosteret i Moskva søndag 22. mars. Det var svært lite oppmøte til messen.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Russland forbereder seg

Trass i lavt antall registrerte smittede til nå, forbereder russiske myndigheter seg på at det pandemien vil ramme hardere.

  • Berørte myndigheter skal komme med forslag til eksportrestriksjoner for mat og medisiner
  • Lovverket skal endres slik at arbeidstakere som ikke kan stille på jobb ikke får sparken
  • Mobiltelefoner og internettlinjer til eldre som ikke betaler regningen skal ikke slås av.
  • Inntil videre vil folk som ikke betaler kommunale avgifter slippe bøter

Men Russland har fortsatt flere millioner mennesker som lever under fattigdomsgrensen og som vil få problemer hvis arbeidslivet går i dvalemodus, slik det har skjedd i Norge og mange andre land.

De rike skaffer seg egen respirator

– Vi har klart å skaffe oss én, og vi forsøker å skaffe oss to respiratorer til, kunne et medlem av Russlands superrike familier fortelle avisa The Moscow Times.

Vask av stengt treningsstudio i Moskva, 23.3.20

En ansatt vasker et tomt treningsstudio i Moskva. De er også stengt som følge av koronaviruset.

Foto: Yuri Kadobnov / AFP

Respiratorer koster 258.600 kroner med dagens valutakurs. Russiske offentlige sykehus har vel 42.000 respiratorer. Så langt er det derfor ingen mangelvare.

Men Russlands overklasse frykter en kraftig økning i antall koronasyke i hjemlandet. Mange stoler ikke helt på at myndighetene forteller dem sannheten.

Russland har 146 millioner innbyggere, det er nesten to og en halv gang så mange som Italia.

Italia har 5476 døde så langt, Russland ingen.

Det er nesten for godt til å være sant. Men hvis det er riktig og tendensen holder seg, er det en gåte for epidomologer og andre i årevis framover.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.