French-dommen utsatt for tredje gang

KINSHASA (NRK): Etter at Joshua Frenchs mentale helsetilstand var tema i retten i Kinshasa i hele dag, besluttet dommeren å utsette dommen nok en gang, til onsdag.

Joshua French

Joshua French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i fjor sommer.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Retten mener den har nok opplysninger til å kunne avsi en dom onsdag, sa dommer Serge Kabondo.

Til tross for mange utsettelser, tror nordmannens norske advokat Hans Marius Graasvold at rettssaken nå nærmer seg slutten.

– Vi er nærmere dommen enn noen gang, sier Graasvold til NRK.

Legene uenige om French

I retten i dag kom det frem at de norske og de kongolesiske legene er uenige om hvor syk French er, og hvor han eventuelt bør få behandling.

Den norske psykiatrispesialisten Lavrantz Kyrdalenvar hasteinnkalt for å vitne. Kyrdalen har sammen med legen Gunnar Farstad undersøkt French ved to anledninger i januar i år, 16. og 18. januar.

– Vi vurderte hans mentale tilstand og behov for behandling, sa Kyrdalen.

Han redegjorde for symptomer og sykdomstegn de hadde funnet hos French og fortalte at den norske fangen ikke hadde sovet på mange dager.

Kyrdalen og Farstad konkluderte etter undersøkelsene med at French hadde utviklet et alvorlig tilfelle av posttraumatisk stresslidelse.

– Det er en alvorlig fare for at hans helse forverres dersom han blir utsatt for stress. Han trenger behandling umiddelbart. French trenger behandling på et spesialistsenter, hvor han kan føle seg tryggere enn i fengselet, sa Kyrdalen i rettssalen i dag.

– French må få behandling på et sted med ro og orden og et så lavt aggresjonsnivå som mulig. Det tror jeg er vanskelig å få til i et fengsel, la han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Psykiater Lavrantz Kyrdalen

Den norske psykiatrispesialisten Lavrantz Kyrdalen forklarte seg om undersøkelsene han har gjort av Joshua French. – Han trenger behandling umiddelbart, sa Kyrdalen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Vil holde French i fengselet

Det var imidlertid hans kongolesiske kolleger ikke enige i.

En av dem, Dr Musa Muhammedi Robert, sa seg enig i at French lider av posttraumatisk stress og mener han bør få behandling, men at det bør skje i fengselet grunnet sikkerheten.

– Jeg tror ikke problemene hans nødvendigvis blir bedre på et sykehus. Sikkerheten ved spesialistsenteret er ikke god nok, og vi kan for eksempel legge til rette for at en psykiater kan besøke ham jevnlig i fengselet, sa Robert.

Hans kollega, kongolesiske Yossa Ramazani, sa seg ikke engang enig i at French faktisk er syk.

Ramazani mente symptomene legene observerte, skyldes Frenchs personlighet og ikke sykdom.

Frenchs mentale helse ble trukket frem etter at en rapport ble kjent for retten for en uke siden. Rapporten var skrevet at Kyrdalen og Farstad etter undersøkelsene de gjorde av French i januar.

I rapporten slo de norske legene fast at French har utviklet en stressrelatert lidelse, og at han er i en ekstremt sårbar situasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt