French ber britene om hjelp

Dødsdømte Joshua French i Kongo har formelt bedt britiske myndigheter om hjelp via sin norske advokat.

Tjostolv Moland, Joshua French og advokat Morten Furuholmen

Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani, og deres norske advokat Morten Furuholmen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Advokat Morten Furuholmen hadde i formiddag et møte med britisk UD i deres ambassade i Oslo.

Han tror de kan bli en viktig medspiller for å få til en utleveringsavtale, fordi French også har britisk statsborgerskap.

Vi ønsker ikke minst involvering for å finne en løsning på en eventuell utlevering.

Morten Furuholmen / NRK

– Vi må spille på de ressursene som det er mulig å spille på. Denne saken må løses diplomatisk, og da mener jeg det er en fordel å få britene med på laget, sier Furuholmen til NRK.

Han reiser selv til Kongo i morgen for å hjelpe til under ankesaken som skal starte 13. oktober. Der kommer de to dømte nordmennene ikke til å bruke André Kibambe, som var deres advokat i den første rettssaken.

Video: Furuholmen på vei inn til den britiske ambassaden

Video nsps_upload_2009_10_7_17_10_25_3425.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRK fikk et intervju med advokat Morten Furuholmen før han gikk inn på den britiske ambassaden i Oslo. Klikk på bildet for å se intervjuet.

Moland holder Støre ansvarlig

Det er tydelig at ingen av de involverte nordmennene i saken er fornøyde med bistanden fra norske myndigheter.

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, har i dag skrevet et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre, der han skriver at han vil holde Støre ansvarlig dersom sønnen dør i fengselet .

Norges utenriksminister har tidligere hatt møte med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba under FN-møtet i New York, der de diskuterte muligheten for at Moland og French kan sone i Norge.

Etter møtet med Kongos utenriksminister fortalte Jonas Gahr Støre til journalistene at en soningsoverføring kan bli aktuelt.

– Når det foreligger en rettskraftig dom, er det grunnlag for ny diskusjon om soning av en eventuell dom, sa Støre etter møtet med Mwamba.

Både Moland og French har malaria

Den siste uken har det blitt kjent at både Moland og French har malaria, men ifølge VG tør ikke Moland å dra på sykehus for å få behandling. På Redaksjon En på NRK 1 på mandag sa moren til Joshua French, Kari Hilde French, at hun Moland fikk intravenøs væske i fengselet.

– Det jeg vet om Tjostolv er at han måtte få intravenøst. Jeg spurte også om han hadde fått intravenøs væske, fordi han kaster opp så mye, og det har han fått, sa Kari Hilde French.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt