Hopp til innhold

Fredsprosessen begynte med snøballkrig og allsang i Nordmarka

For nesten 17 år siden møttes representanter for FARC-geriljaen og den colombianske regjeringens fredsforhandlere til et hemmelig fredsmøte i Norge. Med kanefart, snøballkrig og demokrati-leksjoner skulle grunnlaget for fred skapes.

Colombias president Juan Manuel Santos og Farc-leder Rodrigo Londono tar hverandre i hendene

FREDSAVTALE: I slutten av september undertegnet Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño fredsavtalen i Colombia. Avtalen ble forkastet i en folkeavstemning, og partene kom etter nye forhandlinger frem til en ny avtale i forrige måned, etter 52 års borgerkrig.

Foto: Fernando Vergara / Ap

– Målet for besøket til Norge var å bygge gjensidig tillit mellom partene som da startet en fredsprosess, og som ikke kjente hverandre. Ved å være på en felles «studietur», skulle gerilja og regjering lære fredelig konfliktløsning, sier Jan Egeland.

Egeland, nåværende generalsekretær i Flyktninghjelpen, var FNs spesialrådgiver for Colombia da han fikk i stand de hemmelige møtene i Oslo.

I februar 2000 samlet han fem av FARCs fremste kommandanter, med nestleder Raúl Reyes i spissen, sammen med daværende president i Colombia Andrés Pastrana Arangos utsendinger, Colombias høykommissær for fred og presidentene i den colombianske kongressen og senatet.

Da hadde borgerkrigen mellom regjeringshæren og geriljaen pågått i 36 år.

«Hemmelig fredstur,» kalte mediene det.

– Partene ville ikke snakke direkte med pressen for ikke å bli sitert på noe som kunne ødelegge tillitsskapningen, sier Egeland.

Jan Egeland, Victor Ricardo og Raul Reyes sitter ved et bord under fredssamtaler i Oslo

MØTTES I OSLO: Jan Egeland (t.v.) fikk samlet representanter for myndighetene i Colombia og FARC i Oslo i februar 2000. Til høyre sitter FARC-nestleder Raul Reyes sammen med Victor Ricardo fra myndighetene.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

«Meget vellykket besøk»

Møtene foregikk på Holmenkollen Park Hotel. I løpet av vinterdagene i Oslo besøkte geriljalederne og den colombianske regjeringens forhandlere også Stortinget.

– Der møtte de blant andre representanter for SV og Høyre som fortalte om hvordan konservative og sosialister forhandlet og løste problemer i et demokrati, forteller Egeland.

«Studieturen» og tillitsbyggingen ble avsluttet med festivitas og middag på Bjørnsgård i Sørkedalen i Oslo.

– Avslutningsmiddagen var på Bjørnsgård med kanefart, snøballkrig og allsang. Stemningen kunne ikke ha vært bedre, sier Egeland.

– Partene sendte ut felles pressemeldinger og sa at besøket var meget vellykket.

Måtte brenne suvenirer fra Norge

Egeland mener besøket ga «midlertidig tillitsskapning», men tillitsforholdet fikk seg raskt en knekk.

Da Raúl Reyes og de andre FARC-kommandantene kom tilbake til Colombia, måtte de brenne suvenirene og gavene de hadde med seg fra Norge.

– Da kommandantene kom tilbake til de andre i geriljaledelsen som satt i jungelen og ventet, ble de kritisert av FARC-lederen Manuel Marulanda for de forsonlige uttalelsene om hva de hadde lært i Norge, som de hadde kommet med i felles pressemeldinger med regjeringsrepresentantene.

– Ga Norge en rolle i fredsprosessen

Den væpnede konflikten mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia fortsatte, men et såkorn var plantet.

– Besøket var det første steget som gjorde at FN og partene inviterte Norge til å få en rolle i fredsprosessen. Partene var imponert over besøket og var umiddelbart enige om å invitere Norge inn i vennelandsgruppen for fredsprisessen, sier Egeland.

Siden 2012 pågikk fredssamtaler mellom regjeringen og FARC-geriljaen på Cuba, med Norge som tilrettelegger. Etter å ha nådd en fredsavtale som ble forkastet i en folkeavstemning 2. oktober, kom FARC og myndighetene frem til en ny fredsavtale i november. Lørdag mottar Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris.

SISTE NYTT

Siste nytt