Hopp til innhold

Saudi-Arabia har et stort ansvar for krisen i Jemen, sier fredsprisvinner til NRK

Over 10.000 mennesker er drept i Jemen siden mars 2015. Tidligere fredsprisvinner Tawakkol Karman gir Saudi-Arabia og Iran mye av skylden.

Fredsprisvinner Tawakkol Karman i Urix

Fredsprisvinner Tawakkol Karman i Urix.

Karman ble tildelt Nobels fredspris i 2011, sammen med Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf, for «den ikkevoldelige kampen de har kjempet for kvinners rettigheter i fredsbygging i hele verden».

Lever i eksil

Tawakkol Karman er i Norge etter invitasjon fra Nobels Fredssenter. Hun lever nå i eksil i Tyrkia og derfra kjemper hun for fred i sitt hjemland Jemen.

Jeg er svært glad for å være i Norge, mitt andre hjemland, sier den unge fredsprisvinneren.

Se historien hennes her

En fire-fem år gammel jente er den eneste overlevende i en familie på åtte etter at saudiarabiske fly bombet hjemmet hennes.

Millioner risikerer å dø av sult

Nå står hjemlandet hennes midt i en regional og internasjonal storkonflikt og en av vår tids største humanitære katastrofer.

Minst 9000 mennesker er drept i borgerkrigen i Jemen og 2,4 millioner er drevet på flukt etter den Iran-støttede Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana i 2014. Ifølge FN risikerer millioner en langsom sultedød.

SWITZERLAND-YEMEN-UN

Fredsprisvinner 2011, Tawakkol Karman, ber verdenssamfunnet gripe inn i hjemlandet Jemen.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Trist statistikk

Jemen kommer heller ikke pent ut av nøytrale rapporter. Landet rangerer på 133.-plass i FNs rangering av land etter menneskelig utvikling.

Jemen ligger på en delt 146.-plass (av 167 land) i The Economists rangering av de mest demokratiske land, og sorterer under autoritære regimer.

Ifølge World Economic Forum er Jemen verdens minst likestilte land blant de 134 land som er blitt undersøkt. Jemen er også det fattigste landet på Den arabiske halvøya.

Mottatt flere drapstrusler

Tawakkol Karman er en jemenittisk journalist, politiker og menneskerettsforkjemper. Karman grunnla organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker», der hun også er styreleder.

Hun har arbeidet for pressefrihet i Jemen, og sto også sentralt i demonstrasjonene ved universitetet i hovedstaden Sana vinteren 2011 under den arabiske våren. Hun ble arrestert under demonstrasjonene og har i ettertid mottatt flere drapstrusler.

Tawakkol Karman under sitt Nobelforedrag i 2011.

Tawakkol Karman under sitt Nobelforedrag i 2011.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Sivilbefolkningen lider

I intervjuet i Urix sier hun både Saudi-Arabia og Iran har et stort ansvar for at sivilbefolkningen lider.

Tawakkol Karman har tidligere vært tilbakeholden med å kritisere Saudi-Arabias rolle, men er nå klar på at krigføringen til denne koalisjonen rammer sivilbefolkningen ekstra hardt.

– De som har ansvaret må stilles for den internasjonale krigsforbryterdomstolen, mener Karman. Hun viser til blant andre Ali Abdullah Saleh, tidligere president, som i dag får støtte fra tidligere regjeringssoldater.

Saudi-Arabia støtter Hadi-regjeringen

Abed Rabbo Mansour Hadi er den internasjonalt anerkjente presidenten i Jemen.

Saudi-Arabia leder en militærkoalisjon dominert av sunnimuslimske land som støtter Hadi. USA, Storbritannia, Frankrike og andre støtter den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen med våpen.

Verdenssamfunnet må våkne

Tawakkol Karman sier det internasjonale samfunnet har sviktet. FN har flere ganger uttalt at det som skjer i Jemen er en av verdens største humanitære katastrofer.

– I første omgang må det en våpenhvile til, sier fredsprisvinneren fra 2011. Hun er klar på at kampen for fred i Jemen vil fortsette.

Optimist på lang sikt

– Bare vent og se, er den optimistiske tonen hos Tawakkol Karman. Kjent som «revolusjonens mor» i Jemen.

Mitt folk gir ikke opp kampen for fred og rettferdighet. Og husk: Hele verdenssamfunnet er taperen.

SISTE NYTT

Siste nytt