Hopp til innhold

Buthaina er blitt krigens ansikt i Jemen

En fire-fem år gammel jente er den eneste overlevende i en familie på åtte etter at saudiarabiske fly bombet hjemmet hennes.

Buthaina Muhammad Mansour

Lille Buthaina Muhammad Mansour har ennå ikke blitt fortalt at foreldrene hennes og de fem søsknene er døde.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Med hovne øyne som fremdeles er lukket, ligger lille Buthania Muhammad Mansour i sykesengen. Hun er ikke blitt fortalt at foreldrene hennes, de fem søsknene og en onkel ble drept da flyene angrep om natten den 25. august. Det har ingen hatt hjerte til å fortelle henne ennå.

Laster Twitter-innhold

Hjemmet hennes i hovedstaden Sanaa er borte.

Jenta spør etter onkelen, Mounir, men han er en av dem som ble drept. En annen onkel, Saleh Muhammad Saad, forklarer nyhetsbyrået Reuters at Mounir hadde løpt til familiens hus ved totiden om natten for å varsle dem om angrepet. Han kom aldri tilbake.

Da Saleh kom til huset var alt han fant en haug med stein og plank.

– Først fant vi to av jentene, så fant vi min bror og barnas mor.

De var alle døde.

Ber om at krigen tar slutt

Buthaina Muhammad Mansour bæres ut av ruinene

Her blir Buthaina båret ut av ruinene av det som var hjemmet hennes.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

– Jeg ropte på barna og så svarte Buthania fra haugen med skrot. Folk hjalp til og jeg ba dem forsiktig fjerne det som begravde henne, for jeg var redd vi skulle påføre henne mer skade. Til slutt fikk vi henne ut, forteller Saleh.

Til tross for hjernerystelse og brudd på hodeskallen tror legene at jenta vil klare seg.

– Men hun må bli flere dager på sykehuset, forklarer legen, Mahfouz Sagheer.

En lokalavis tok et bilde av den vesle jenta i sykesengen. Det viser et lite og forslått barneansikt og er tatt akkurat idet jenta ved hjelp av to fingre forsøker å åpne det høyre øyet.

Nå har denne gesten blitt et symbol på krigen i Jemen og emneknaggen #i_speak_for_buthina er blitt flittig brukt med en bønn om at krigen må ta slutt.

Laster Twitter-innhold

Anklager om krigsforbrytelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter krever en uavhengig gransking etter mange lignende angrep, som kan være direkte krigsforbrytelser.

FN mener å ha bevis for minst 5000 sivile er drept i lignende angrep på skoler, sykehus og boliger.

I forrige måned undertegnet 57 menneskerettsgrupper fra hele verden et opprop med krav om at FN innleder gransking av mulige krigsforbrytelser i Jemen.

– Ofrene har ikke råd til å vente lenger på en troverdig gransking av de alvorlige overgrepene, het det i oppropet som ble oversendt FNs menneskerettsråd.

En av organisasjonene som reagerer er Human Rights Watch som viser til at 39 sivile er drept, blant dem 26 barn, i fem saudiledede flyangrep de siste to månedene.

På sykehuset i Sanaa

På sykehuset i Sanaa får Buthaina hjelp og pleie.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Sparer ikke barna

– Den saudiledede koalisjonens gjentatte løfter om å gjennomføre flyangrepene på lovlig vis, har ikke spart Jemens barn fra ulovlige angrep, sier Sarah Leah Whitson, som leder HWRs virksomhet i Midtøsten.

– Dette understreker behovet for at FN fører koalisjonen opp på skammens liste over dem som begår overgrep mot barn i væpnede konflikter, sier hun.

Over 10.000 mennesker er drept og 3 millioner er drevet på flukt siden Saudi-Arabia samlet en regional koalisjon og gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015.

SISTE NYTT

Siste nytt