Hopp til innhold

USA: - Gaddafi har brutt Sikkerhetsrådets resolusjon allerede

Muammar al-Gaddafis styrker rykket fredag kveld frem mot Benghazi, til tross for våpenhvile-erklæringen tidligere samme dag. – De har dermed brutt Sikkerhetsrådets resolusjon, sier USAs FN-ambassadør.

Benghazi i Libya

Opprørere jubler etter det siste døgnets nyheter om FNs avgjørelse og Gaddafis våpenhvile-erklæring.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

  • Torsdag kveld bestemte FNs sikkerhetsråd å åpne for militære angrep mot Libya for å stanse Muammar al-Gaddafis angrep mot sivile i landet.
  • Fredag sier Libyas utenriksminister Musa Kusa at de stanser alle militære operasjoner umiddelbart for å beskytte sivilbefolkningen. Han sier myndighetene er forpliktet til å akseptere sikkerhetsrådets resolusjoner som FN-land.
  • Likevel kommer det meldinger om at Gaddafis styrker har bombet flere byer. Frankrike sier nå at alt er klart for et militært angrep mot Libya.

Les alt om situasjonen i Libya

SISTE:

00.55: Artikkelen blir ikke lenger oppdatert.

00.05: Den franske FN-ambassadøren Gerard Araud sier til BBC at han ser for seg et militært angrep på Libya kort tid etter toppmøtet om Libya i Paris i morgen.

23.14: USAs FN-ambassadør Susan Rice sier at Muammar al-Gaddafi allerede har brutt Sikkerhetrådets resolusjon ved å rykke frem mot Benghazi i kveld.

– Det er i strid med resolusjonen som FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag kveld, sier Rice til CNN.

22.52: En amerikansk tjenestemann sier at Gaddafi-styrker fortsetter å rykke målrettet mot Benghazi, til tross for at viseutenriksministeren nekter for at de skal gå inn i byen, melder Reuters.

Det har altså vært påstander fra begge sider i hele kveld.

22.44: Libya mener det spres løgner om dem, og ber om at internasjonale observatører skal komme inn i landet og sjekke at de overholder våpenhvilen.

22.38: Opprørsbevegelsen stoler ikke på Gaddafis styrker, og har bedt sine soldater om å øke beredskapen i byen Benghazi i kveld.

22.26: Viseutenriksministeren understreker overfor Reuters at de ikke har brutt våpenhvilen siden den ble annonsert.

Khaled Kaim

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim.

Foto: Ap

22.07: Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim bekrefter i en TV-sendt tale fredag kveld at styrkene er utenfor Benghazi, men at de ikke har planer om å innta opprørsbevegelsens hovedsete.

– Vi er her for sikkerheten til innbyggerne våre, og vi vil ikke bryte våpenhvilen, sier han.

21.56: En talsmann for Gaddafi-styrkene som befinner seg utenfor Benghazi sier de ikke vil ta seg inn i byen eller være voldelige, skriver Reuters.

21.24: Det høres eksplosjoner og skudd i Benghazi, melder en AFP-reporter.

21.04: Frankrike, Storbritannia og USA har gitt Muammar al-Gaddafi ultimatum om straks å stanse alle angrep dersom han vil unngå en militær intervensjon.

20.51: TV-kanalen Al Jazeera melder at en gruppe av Gaddafis styrker nærmer seg Benghazi og opprørerne, til tross for våpenhvile-erklæringen tidligere i dag. Styrkene skal være rundt 50 kilometer fra byen, og Al Jazeeras reporter sier at stemningen er amper.

Al Jazeeras korrespondent i Benghazi sier også at det var harde kamper
mellom regjeringsstyrker og opprørshæren i byene al-Magroun og Slouq som ligger kun fem mil fra Benghazi, hovedsete for opprørsbevegelsen

Tidligere i dag har det kommet meldinger om skyting i byene Zintan og Misrata.

19.27: – Gaddafi har valgt å overkjøre alle viktige verdier, derfor har USA samarbeidet så intenst med andre land om å beskytte Libya og å holde Gaddafi ansvarlig for det han har gjort, sier Obama i talen.

– Vi har advart Gaddafi, men han har ignorert våre advarsler. Da ser vi ingen annen utvei enn å sende inn våre militære styrker. Det er med tungt hjerte jeg ber våre kvinner og menn igjen gå i krigen, men det handler om å forsvare demokratiet og menneskerettighetene.

– Dersom han ikke blir stanset, kan Gaddafi komme til å begå grusomheter og flere tusen mennesker vil kunne dø.

19.24: USAs president Barack Obama snakker om Libya nå.

– Muammar al-Gaddafi har tydelig valgt å motarbeide sitt eget folk, sier presidenten.

SE BARACK OBAMAS TALE OM LIBYA HER:

Video Barack Obama snakker om Gaddafi og Libya

Nett-TV: Barack Obama snakker om Libya og leder Muammar al-Gaddafi.

18.35: Frankrike ønsker ikke å involvere NATO i en militæraksjon mot Libya, opplyser det franske forsvarsdepartementet.

– Det vil sende et feil signal dersom forsvarsalliansen skulle angripe et arabisk land, sier Bernard Valero, talsmann for departementet.

18.26: Det kommer flere meldinger på at Gaddafis styrker angriper til tross for våpenhvile. Denne gangen er det opprørsbevegelsen som sier at regjeringsstyrker fortsetter å angripe mål i landet. Regjeringen fortsetter å nekte.

18.14: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) reiser til Paris lørdag for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya, der Frankrikes president Nicolas Sarkozy er vertskap.

– For Norge er det både viktig og naturlig å være til stede når oppfølgingen av en sentral sikkerhetsrådsresolusjon skal diskuteres. Derfor har statsministeren takket ja til invitasjonen, sier Støre.

Se Dagsrevyen-innslaget med kommandørkaptein Ola Bøe Hansen som forklarer om flyforbud i Libya her:

Video 31d8553d-0829-4848-a765-b90695ce3cf3.jpg

Se Dagsrevyen-innslaget med NATO som gjør seg klare for Libya her:

Video NATO gjør seg klar for Libya

Nett-TV: NATO gjør seg klare for Libya.

17.40: Frankrike sier i kveld at alt er klart for å angripe Libya, melder AFP.

– Vi må analysere vilkårene rundt Gaddafis våpenhvile-erklæring, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppe fredag kveld.

En ekspertgruppe vil diskutere og behandle våpenhvile-erklæringen på et ekstraordinært møte i Paris lørdag.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

– Vi er klare til å angripe, men vil ikke gi flere detaljer, sier Juppe.

17.28: Leger i byen Misrata forteller at Ghadaffis styrker fortsetter å angripe. Dette benekter en talsmann for libyske myndigheter.

– Det har ikke blitt brukt vold mot opprørne noe sted i landet i dag, sier Mussa Ibrahim.

17.22: Mussa Ibrahim, talsmann for libyske myndigheter, sier at våpenhvilen allerede er iverksatt, melder Reuters.

16.56: Tunisia vil ikke delta i en internasjonal militæroperasjon mot nabolandet Libya, opplyser en regjeringstalsmann.

16.53: Medlemslandene i EU har blitt enige om å innføre nye, omfattende sanksjoner mot regimet til Libyas leder Muammar Gaddafi. Sanksjonene er rettet både mot enkeltpersoner og økonomiske instanser, opplyser EU-diplomater i Brussel fredag

16.25: USAs utenriksminister Hillary Clinton sier hun ikke lar seg imponere av ord og at Libya må vise at landet mener alvor med sin våpenhvile.

– Vi vil fortsette å jobbe med våre internasjonale partnere for å presse Gaddafi til å gå av og støtte det libyske folk, sa Clinton på en pressekonferanse.

16.18: FNs generalsekretær Ban Ki-moon varsler libyske myndigheter om at alle som er ansvarlige for angrep mot sivile, vil bli stilt til ansvar.

Muammar al-Gaddafi

Beskjeden fra regimet i Libya etter at FN-resolusjonen ble vedtatt, har vært at det bare er å komme. – Vi er ikke redde, har Gaddafis sønn sagt. Gaddafi selv advarer mot at han vil gjøre livene til dem som angreiper, til et helvete.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

16.10: Tysklands Angela Merkel sier Libyas reaksjon på FN-resolusjonen er «oppløftende».

15.47: - Italia stenger ambassaden sin i Tripoli som en følge av FN-resolusjonen som åpner for flyangrep mot landet, sier utenriksminister Franco Frattini. Samtidig vil landet stille baser til disposisjon for operasjoner i Italia.

15.12: Canada vil stille CF-18 kampfly til disposisjon for operasjoner i Libya.

14.40: Leger i Misrata sier at Gaddafi-styrker har drept 25 mennesker, blant dem flere barn, i dagens angrep.

14.36: Leger i byen Misrata sier Gaddafi-styrkene forsetter å angripe byen til tross for den lovede våpenhvilen. En opprørskommandant sier samtdig at en våpenhvile ikke er viktig for dem.

14.19: Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier at flyoperasjoner over Libya vil føre til at opptil 2500 mennesker må evakueres daglig til Tunisia og Egypt i overskuelig framtid i en av de største internasjonale evakueringsoperasjonene noen gang.

13.40: Libya stanser alle militære operasjoner umiddelbart for å beskytte sivilbefolkningen, sier utenriksministeren. Han sier myndighetene også vil beskytte alle utlendinger og deres eiendeler.

13.17: Spania gir NATO tillatelse til å bruke to militærbaser og stiller også fly og skip til disposisjon for operasjoner i Libya, sier forsvarsminister Carme Chacon.

12.48: Belgia vil intervenere i Libya under en NATO-ledelse, sier minister for europeiske forhold, Olivier Chastel.

12.18: Libyske opprørere har angrepet Gaddafi-styrkenes posisjoner ved byen Nalut og grensen til Tunisia. Ifølge Reuters sier en opprører at fire soldater og en opprører ble drept i kampene.

12.17: Muammar al-Gaddafi advarer om at «helvete venter alle som angriper Libya».

Opprører i Benghazi i Libya

Opprører i Benghazi i Libya har endelig fått gode nyheter.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

12.11: Storbritannias statsminister David Cameron gjør det klart at landet vil delta i en internasjonal operasjon i Libya.

12.09: Libya avviser at de har stengt luftrommet. Samtidig har flere europeiske land besluttet å forby alle passasjerflyvninger til landet.

12.01: Sjefanklager ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, Luis Moreno-Ocampo, sier at dersom Muammar al-Gaddafi fortsetter å true med å angripe sivile i Benghazi, vil det være det samme som en krigsforbrytelse.

11.32: Leder for Den arabiske liga, Amr Moussa, sier at FN-resolusjonen er ment for å beskytte de sivile, og at han ikke vil at noen av partene skal «gå for langt». – Målet er først og fremst å beskytte sivile, ikke å angripe eller okkupere. Resolusjonen er klar på det punktet, sier Moussa.

11.16: Fire mennesker er drept og 70 såret i bombeangrepet på Misrata tidligere i dag, ifølge Al Arabiya.

10.36: Libyske myndigheter har stengt luftrommet for all trafikk inntil videre, melder europeiske luftfartsmyndigheter.

10.19: Russland, som avsto fra å stemme over FN-resolusjonen i går, utelukker å delta i en militæroperasjon i Libya.

10.04: Tyrkia oppfordrer til en umiddelbar våpenhvile i Libya og motsetter seg utenlandsk militærintervensjon.

09.29: Gaddafis sønn Saif al-Islam sier at den libyske hæren foreløpig vil omringe, men ikke gå inn i, Benghazi.

I en tale torsdag kveld sa Muammar al-Gaddafi at styrkene hans ville angripe Benghazi. – Vi kommer i natt, og vi vil ikke vise noen nåde overfor opprørerne, sa han da.

09.27: NATO skal diskutere hvilken rolle organisasjonen skal spille i en eventuell intervensjon i Libya.

09.18: Qatar vil bidra til at flyforbudet over Libya gjennomføres.

09.08: Polen tilbyr å bidra med transport og forsyning, men utelukker at de kommer til å bidra militært i Libya.

08.45: Danmark avventer grønt lys fra nasjonalforsamlingen før landet sender F-16-fly til Libya.

08.33: Gaddafi-lojale styrker har startet bombeangrep mot den opprørskontrollerte byen Misrata, øst for Tripoli, melder Al Arabiya.

Det bekrefter også en talsperson for opprørerne. – Bomber faller over byen, sier han til nyhetsbyrået AFP, som melder at styrkene knuser opprøret.

08.06: Et militært angrep på Libya vil skje innen få timer, sier Francois Baroin, talsperson for franske myndigheter.

07.58: Sønnen til Libyas leder Muammar al-Gaddafi, Saif al-Islam, sier hans familie ikke frykter militære angrep mot landet.

– Vi er i vårt land og med vårt folk. Vi er ikke redde. Kom igjen!, sier Saif al-Islam, ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya.

07.55: Frankrike sier de vil delta i en militæroperasjon i Libya.

07.12: Norge er innstilt på å delta i en eventuell militæraksjon i Libya, sier både forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre, men det er uklart på hvilken måte.

– Norge vil alltid støtte en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. Vi får nå sammen med våre allierte vurdere hvordan vi kan bidra til denne resolusjonen, sier Støre.

02.30: USA, Frankrike og Storbritannia er blitt enige om å samordne sine neste skritt overfor Libya, opplyser Det hvite hus. USAs president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron er enige om at Libya må overholde alle krav i FN-resolusjonen og stanse volden mot sivile umiddelbart.

01.27: Canada vil sende seks jagerfly for å sørge for at flyforbudet over Libya opprettholdes.

01.09: Libya er villig til å inngå en våpenhvile med opprørerne i landet, men vil først forhandle om vilkårene, sier den libyske viseutenriksministeren Khaled Kaaim.

01.08: Tyskland, som avsto fra å stemme da resolusjonen ble stemt over i FN, sier at de ikke vil delta i en militæroperasjon i Libya. Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sier Tyskland avsto fra å stemme fordi det vil være betydelig risiko knyttet til militæraksjoner i Libya.

00.59: EU støtter FN-resolusjonen og «er beredt til håndheve den».

23.30 (torsdag kveld): Ti av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for en resolusjon som blant annet åpner for flyforbudsone over Libya. Ingen land stemte mot resolusjonen, men Russland, Kina, India, Brasil og Tyskland avsto fra å stemme.

Resolusjonen åpner for bruk av «alle nødvendige midlerl» for å «gi vern til sivile og sivile områder som blir truet av angrep». Ifølge resolusjonen kan «arabiske land og andre land» i samarbeid med FN nå verne sivile i Libya.

Men den åpner ikke for at Libya kan bli okkupert av utenlandske styrker.

SISTE NYTT

Siste nytt