Hopp til innhold

Erklærer våpenhvile i Libya

Libya stanser alle militære operasjoner for å beskytte sivilbefolkningen, opplyser landets utenriksminister Musa Kusa.

Libyas utenriksminister Musa Kusa

Libyas utenriksminister Musa Kusa.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

– Vi har bestemt oss for å innføre en umiddelbar våpenhvile og en umiddelbar stans i alle militære operasjoner, sier Kusa fredag.

Ifølge Kusa er Libya forpliktet til å akseptere sikkerhetsrådets resolusjoner som FN-meldem.

– Libya er svært opptatt av å beskytte sivile, og vil også beskytte alle utlendinger og internasjonale interesser i landet, sier han videre.

Myndighetene varsler også at fire journalister fra den amerikanske avisen New York Times, som ble meldt savnet for to dager siden, vil bli løslatt.

Ifølge Al Jazeeras korrespondent i Benghazi tolker opprørerne våpenhvilen som en kapitulasjon, mens kanalens reporter i Tripoli mener erklæringen er et forsøk på å kjøpe tid.

Frankrike stiller seg avventende til våpenhvilen, og fastholder at trusselbildet på bakken ikke har endret seg.

Sender kampfly

Ein engasjert Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi var på krigsstien etter FNs vedtak.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Libyas leder Muammar al-Gaddafi er allerede under etterforskning av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for angrep på sivilbefolkningen.

Fredag har Gaddafis styrker angrepet byen Misrata vest i landet, og det har vært meldt om sammenstøt i to andre byer. Minst fire mennesker skal være drept.

Gaddafi selv har advart mot «et helvete» dersom Libya blir angrepet som følge av FNs resolusjon om flyforbudet over Libya, men har stanset angrepene på byen Benghazi.

Samtidig har flere land varslet at de vil delta i en militær operasjon i Libya. Storbritannia og Danmark har sendt kampfly til området, og Frankrike har varslet et angrep i løpet av dagen.

Les også: – Norge skal delta i Libya-aksjon

SISTE NYTT

Siste nytt