Hopp til innhold

Fransk eks-poltimann arrestert som terrorist i Mali

«Jeg skammer meg over det han har gjort, jeg skammer meg over det han har blitt.». Søsteren til franskmannen Djamel, som for to uker siden ble arrestert i Mali, tar kraftig avstand fra broren.

Franske soldater i Mali

Franske soldater i Tessalit-kampen i Nord-Mali torsdag 14. mars. Fem franske soldater har nå mistet livet i kampene i Mali siden den franske militæraksjonen startet for to måneder siden.

Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Faksimile fra Le Parisien

Faksimile fra Le Parisien der franskmannen som er arrestert i Mali er avbildet på et udatert foto.

37 år gamle Djamel ble tatt til fange i Mali i begynnelsen av mars da han med våpen i hånd kjempet mot de franske styrkene i Nord-Mali.

Nå står søsteren hans frem i den franske avisen Le Parisien og forteller om brorens liv før han ble terrorist.

Samtidig tar hun kraftig avstand fra brorens handlinger og kaller han en forræder mot Frankrike.

– Jeg skammer meg over det han har gjort, jeg skammer meg over deg han har blitt. Etter at jeg fikk vite at han var i Mali, er han ikke lenger broren min. Han er ikke lenger et medlem av familien. Han har gjort det verste man kan gjøre; kjempe mot franske styrker når det var i Frankrike han vokste opp, som ga han sjansen til å studere, til å arbeide, til å få seg en kone, til å få barn......., sier «Sonia» til avisen.

Søsteren som er 30 år gammel og bor i Grenoble-regionen står ikke frem under eget navn, men blir presentert som «Sonia».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Våpen i Mali

Franske styrker viser frem våpen de har beslaglagt fra opprørere i Mettatai-regionen i Nord-Mali. Bildet er tatt 7. mars i år, men ble først frigitt til media 14. mars.

Foto: Arnaud Roine/ECPAD / AP

Født i Algerie

Djamel er født i Algerie, men kom til Frankrike som ettåring da faren tok med seg familien dit i 1977.

De bosatte seg i Grenoble og Djamel, en av fire brødre viste seg som god i sport.

– Han drev med friidrett, på et meget godt nivå, forteller «Sonia».

Da han ble myndig søkte han om fransk statsborgerskap, noe han fikk innvilget.

– På slutten av 1990-tallet arbeidet han i politiet. I BAC, kriminalitetsavdelingen i Grenoble. Han har altså båret fransk uniform. Det er sant at det kan virke som en hallusinasjon, når du ser hva han har blitt i dag. Han ville inn i CRS (opprørspolitiet, red.anm.). Han var vel ett år i politiet, sier søsteren.

– Måtte arrestere broren

– En dag, under en forfølgelse, kom Djamel i en svært spesiell situasjon. Han måtte arrestere broren. Kollegaene hans ertet ham for det og det var en av en grunnene til at han sluttet i politiet, sier «Sonia».

Etter at han sluttet i politiet flyttet han til en av sine brødre i Bonneville i fylket i Haute-Savoie, i de franske alpene. Det var i Bonneville at han møtte sin fremtidige kone.

– På den tiden var Djamel som alle andre. Han elsket å feste. Han gikk i moskéen. men ikke noe mer, sier «Sonia».

På et eller annet tidspunkt forandret Djamel seg. Han begynte å la skjegget gro og kom under påvirkning av imaner som tilhørte svært islamistiske grupper.

– Han brydde seg ikke mer om sine barn eller sin kone. Han ble salafist og sa noen ganger at han ville gå inn i Al Qaida, sier søsteren.

Både Djamals kone og de andre i familien mistet kontakten med ham, helt til han ringte til sin kone i november i fjor.

– Plutselig en dag, ringte han sin kone og ba henne sende ham barna deres. Mun svigerinne skjønte at han ringte fra utlandet. Hun sjekket nummeret og fant ut at han hadde ringt fra Mali, forteller søsteren «Sonia».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Franske styrker

Franske styrker på patrulje i Mettatai-regionen i Nord-Mali 8. mars i år.

Foto: Arnaud Roine / Ap

Frykter terrorisme i Frankrike

Mohamed Merah

Mohamed Merah ble skutt og drept av politiet i Toulouse 22. mars i fjor. De to politimennene som skjøt ble i forrige uke tildelt Æreslegionen av forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Foto: HANDOUT / Reuters

Historien om Djamal og hans arrestasjon under kamp mot franske styrker i Mali nører opp under frykten for terroranslag på fransk jord.

Etter at Frankrike gikk inn i Mali i januar advarte Frankrikes ledende terroretterforsker om at landet blir terrormål nummer én.

Les: Tror Frankrike er terrormål nummer én — frykter enslige terrorister

Samtidig er det denne uken ett år siden Mohamed Merah ble skutt av politiet etter flere terrorhandlinger i Toulouse, blant annet angrepet på en jødisk skole der han drepte fire personer.

Les: Mohammed Merah ble skutt av politiet

Senest i forrige uke ble tre unge franskmenn arrestert i Sør-Frankrike, mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fransk soldat i helikopter

En fransk soldat i helikopter på jakt etter opprørere og terrorister i Adrar-regionen i Nord-Mali 8. mars i år.

Foto: Arnaud Roine / Ap

Ønsker at broren blir straffet

«Sonia» er uvanlig i at hun så tydelig tar avstand fra broren og at han har sluttet seg til de ekstreme islamistene.

– Han har forrådt familien, han har forrådt en nasjon, han har forrådt Frankrike. Han har også forrådt seg selv. Fordi han ba om å bli fransk. Å ha fransk identitetskort og reise for å slåss mot Frankrike, det er virkelig frekt. Det skader alle. Han må betale for det, sier søsteren «Sonia».

Det er ikke kjent når og hvor Djamal ble tatt til fange, bare at det var i kamp med franske styrker nord i Mali i begynnelsen av mars.

De rundt 4000 franske styrkene i Mali er daglig i større eller mindre kamper mot opprørsstyrkene.

Senest søndag kom meldinger om at en fransk korporal var drept i kamp. Han var den femte franske soldaten som er drept siden aksjonen startet i januar.

SISTE NYTT

Siste nytt