NRK Meny
Normal

Frankrike lanserer terror-app foran fotball-EM

Frankrike lanserer en app for smarttelefoner som skal varsle folk om terroraksjoner og andre farer som måtte true. Nordmenn i Frankrike bør utvise forsiktighet, sier UD.

SOCCER EM

SENDT ADVARSLER: Flere land har sendt ut reiseråd til sine innbyggere angående terrorfare under fotball-EM i Frankrike, som starter denne uken.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Frankrike er i høyspenn foran fotball-EM, og sikkerhetstiltakene er mange og omfattende. Frykten er at terrorister skal benytte anledningen til å gjennomføre nye aksjoner.

Den nye appen, som vil komme i både fransk og engelsk versjon, vil sende brukerne advarsler «dersom det er mistanke om forestående angrep», opplyser det franske innenriksdepartementet, som står bak utviklingen av appen.

Brukerne, som vil bli lokalisert ved hjelp av appen, vil også bli advart mot andre uventede hendelser og farer som truer i nærområdet der de befinner seg, for eksempel om flomvern bryter sammen.

Advarslene vil bli sendt ut mindre enn 15 minutter etter at myndighetene har bekreftet dem og de vil bli tilpasset etter hvor nær farestedet brukerne befinner seg.

Vil ikke lage lyd

Når alarmen utløses vil telefonen verken vibrere eller gi noen lyd. Det er for å ikke sette eventuelle gisler i fare, skriver Europe1. Men advarselen som gis blir meget lett å se. I tilfeller der det er fare for en gasslekkasje eller noe lignende, vil en lydalarm utløses.

Brukerne vil også kunne sjekke om det foreligger advarsler i opptil åtte andre områder, med tanke på hvor venner og familie måtte befinne seg, samt gi råd om hva den enkelte bør gjøre for å unngå fare, alt etter hvor brukerne måtte befinne seg.

– På 1400-tallet var det trommer som ble brukt når folket skulle advares, i det tjuende århundre var det sirener. I dag må man bruke dagens teknologi, sier Serge Delaigue, som har ansvaret for brann-beredskapet i den franske byen Lyon til tv-kanalen BFM.

Systemet ble testet ut i Lyon mandag kveld. I byen er et område der det er plass til 20.000 mennesker og der fotballkamper skal vises på storskjermer under EM.

Sendt ut advarsler

Storbritannias utenriksdepartement gikk tirsdag ut med et nytt reiseråd, og advarte briter som har tenkt seg til fotballbegivenheten, om stor terrorfare. Departementet fraråder ikke borgere å reise til Frankrike, men ber dem vise forsiktighet.

Både franske og amerikanske myndigheter har tidligere kommet med lignende advarsler.

Utenriksdepartementet i Norge har ikke sendt ut varsel, men ber folk følge den generelle reiseinformasjonen på deres hjemmeside.

– Norske borgere i Frankrike bør utvise forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport, turistattraksjoner og større menneskesamlinger. Norske borgere bør følge råd fra politiet og lokale myndigheter og holde seg orientert om utviklingen via media, sier Kristin Enstad i kommunikasjonsenheten i UD til NRK.

Ambassaden i Paris oppfordrer tilreisende nordmenn til å følge disse reisevettreglene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt