– Pariserne er blitt mer mistenksomme etter terroren

PARIS (NRK) Pariserne er fremdeles preget av terrorangrepene som rystet byen i fjor. – Selv om livet må gå videre, ser vi annerledes på hverandre og er mer på vakt, sier folk NRK møter i den franske hovedstaden.

Daphné Berger

Daphné Berger sier livet går videre, selv om det er forandret. Hun mener pariserne er blir mer aktsomme.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Livet er forandret for alltid, det blir aldri det samme igjen, sier Daphné Berger. Hun sitter på en benk på Boulevard du Temple og tar seg en røyk mens hun venter på at klærne skal bli ferdig på renseriet.

Blomster på Place de la Republique

Siden angrepet i november har folk kommet med blomster og lys på Place de la Republique.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Den staselige boulevarden ligger rett rundt hjørnet for utestedet Bataclan der 90 mennesker ble drept så brutalt. Daphné bor i området og hun forteller at hun var på en liten bar like i nærheten da terroristene angrep.

– Vi forskanset oss der inne og var der til klokka tre om natten. Det var skremmende og forferdelig å vite at folk ble skutt og var innesperret i Bataclan, sier hun.

Hun sier pariserne er blitt traumatisert og synes ting er blitt vanskelig.

– Folk ser på hverandre på en annen måte nå. Vi er mer mistenksomme og lurer på hvor det kommer til å smelle neste gang. Blir det på en stasjon, på gaten eller på en kafe? Det er ingen tvil om at ting er blitt forandret, sier hun.

Venter et nytt angrep

Benjamin, Paris

– Hver gang jeg tar metroen tenker jeg på at et nytt angrep kan komme, sier Benjamin. Også han syns noe er forandret i Paris etter terrorangrepene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Det samme sier 30 år gamle Benjamin som er ute og lufter hundene sine. Han bor også i nærheten og var hjemme hos seg selv den fatale novemberkvelden.

– Jeg tenker på det daglig. Etter angrepet på Charlie Hebdo flyttet redaksjonen inn i lokalene til avisen Liberation som holder til rett her borte. Da sto det politi i gatene hele tiden.

Benjamin sier han også lurer på hvor den kan smelle neste gang.

– Jeg tenker på det når jeg tar metroen, man venter liksom på et nytt angrep. Vi er mer på vakt nå, sier han.

Over tusen ber om erstatning

Denne uken har ofrene etter angrepene i november for første gang fått møte den franske påtalemyndigheten. I løpet av tre dager gikk seks forhørsdommere gjennom saken med ofre og deres familier.

Delphine, Paris

Delphine mistet mannen sin på Bataclan. Hun syns det var vondt å være på høringen, men mener det er nødvendig å få vite hva som skjedde da han ble drept.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Aldri før har så mange, flere enn ett tusen, meldt inn et erstatningskrav i Frankrike. Så mange er de at det ikke var plass til å holde høringene i Justispalasset, der slikt vanligvis foregår.

Isteden møtte ofrene og deres familier opp på den gamle militærskolen som ligger like i nærheten av Eiffeltårnet. Bak lukkede dører fikk de informasjon om saksgangen og hvordan etterforskningen går. For mange ble det også en første gjennomgang av hva som skjedde fredag den 13.november.

– Jeg har to barn som har mistet faren sin. Nå er det jeg som må ta meg av dem alene. Og de kommer til å ha mange spørsmål om hva som skjedde med ham, sier Delphine som mistet mannen på Bataclan.

Vil ikke snakke om angrepet

Og mens noen strever med å finne ut av veien videre, har andre lagt mer av dette bak seg eller de vil ikke snakke om det. På Café La Bonne Biere der fem mennesker ble drept, blir vi møtt med et vennlig, men bestemt nei, når vi spør.

– Vi vil ikke snakke om det. Det hjelper ikke å komme tilbake hit i morgen, sier servitøren før han haster videre.

Ikke mange meterne unna kafeen ligger St.Martin-kanalen. Her sitter folk på rekke og rad i en litt blek, men varm vårkveld. De fleste har med seg litt mat og noe godt å drikke.

De to venninnene Idoea og Kasja har bodd i denne delen av Paris i to år nå. De syns verden er i ferd med å komme tilbake til normalen.

– Men vi har venner som kjenner folk som ble berørt. Det er nok annerledes for dem. Vi andre har tatt fatt på vårt vanlige liv igjen, for oss er hverdagen tilbake, sier de to.

Ved kanalen

Ikke mange meterne unna denne fredelige kanalen ble mennesker skutt og drept en fredag kveld. Men pariserne trekker ut og koser seg i kveldsola.

Foto: Marit Kolberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt