François Fillon: – Jeg har ingenting å skjule

– Jeg kan ikke godta disse grunnløse beskyldningene, sier den konservative presidentkandidaten, François Fillon. Han refser mediene og sier at han fremdeles stiller til valg som Frankrikes president.

Francois Fillon

François Fillon sier han fikk «himmelen i hodet» da de første anklagene kom. I ettermiddag kjempet han for sitt politiske liv og sa raseriet gir ham kraft til å fortsette valgkampanjen.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Det er rundt tre måneder til valget og presidentkandidaten til Det republikanske partiet fortsetter nedturen på meningsmålingene. Men mandag ettermiddag kjempet Fillon for sitt politiske liv i møte med pressen i Paris.

– Alt var lovlig

Han åpnet en 20 minutter lang forsvarstale med å si at han ikke hadde noen ting å skjule.

– Ja, min kone var ansatt hos meg, men hun gjorde en jobb. Hun gjorde enkle, men viktige oppgaver, sier François Fillon.

Fillon har lovet å kutte i byråkratiet for å redusere de offentlige utgiftene hvis han blir valgt til president. Men de siste ukene har det kommet beskyldninger om at han har hatt vél lange fingre nedi statskassa.

Korrupsjonspolitiet etterforsker Fillon, som er mistenkt for å ha misbrukt en statlig ordning for millioner av kroner.

I ettermiddag sa Fillon at alt han har gjort var lovlig og lå åpent i dagen.

– Jeg er utsatt for et voldsomt angrep, man har ikke sett lignende i den femte republikk, sa han.

Forsvarte barnas kontrakter

Både kona, Penelope Fillon og to av barna var ansatt som hans assistenter da han satt i landets nasjonalforsamling. Det er ikke i strid med loven å ansette familiemedlemmer, men kona blir beskyldt for å ha mottatt penger uten å ha jobbet. Barna skal, ifølge franske medier, ha gjort advokatarbeid lenge før de var ferdige med jusstudiene.

Fillon sa også at kontraktene til de to barna som var ansatt var lovlige. Det ble betalt skatt og alt ble oppgitt, sa han.

– Mine damer og herrer, alt var lovlig, sa han.

Fillon sa også at han heller ikke hadde gjort noe som etisk tvilsomt.

– Det er ikke opp til media å dømme meg, det er opp til franskmennene, sa han.

Sier unnskyld og vil endre loven

Samtidig sa han at han for tre år siden hadde sluttet å ansette familiemedlemmer.

– Dette privilegiet blir møtt med skepsis i dag. Det var en feil og for det ber jeg franskmenn om unnskyldning, sa Fillon.

Fillon sa også at et ti år gammelt intervju der kona sa at hun aldri hadde vært hans assistent, var tatt ut av sin sammenheng.

– Hun var aldri min underordnede, forklarte han.

Ifølge Fillon er det ikke er aktuelt å betale tilbake noen av pengene hun har mottatt.

– Hvorfor skulle jeg betale tilbake for en jobb hun har gjort? spurte han.

En ny kampanje

– Fra og med i kveld begynner en ny kampanje. Det kalde raseriet jeg kjenner i dag gir meg bare mer kraft til å gyve løs på oppgaven, sa Fillon.

Deretter åpnet han for spørsmål fra journalistene, men understreket at han ikke vil svare på spørsmål angående saken som korrupsjonspolitiet er i ferd med å etterforske.

Fillon har beskyldt den franske venstresiden for «statskupp» mens han forsøker å forsvare seg. Saken blir kalt «Penelope-gate» etter Fillons britiske kone.

Refset mediene

Fillon sier at «han fikk himmelen i hodet» da anklagene ble kjent og at det tok tid for ham å finne ut hvordan han skulle reagere.

– Når sannheten kommer for en dag vil alle se at denne prosessen har fjernet seg fra fakta, mente Fillon som sa at mediene hadde bidratt til det.

Han gjentok nok en gang, slik han har sagt de siste par ukene, at han trekker seg fra valgkampen hvis det blir reist tiltale mot ham.

Dermed var pressekonferansen over og Fillon med takket av til forsiktig applaus.

Penelope og Francois Fillon

Penelope og François Fillon. Nå etterforsker politiet om han har sørget for millionlønn til henne, uten at hun har jobbet.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt