Ville ikke sitte i sminken med «rasist»-politiker

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson er svært dårlig likt av andre politikere pga. sine fremmedfiendtlige holdninger. Vänster-lederen ville ikke en gang sitte i sminken sammen med mannen.

Video Nektet å sette seg i sminken

VIDEO: – Sitter han i sminken? Nei, da vil jeg absolutt ikke inn der, var budskapet fra Vänster-leder Lars Ohly da han snudde i gangen under SVTs direktesending. Se opptrinnet i videoen.

Opptellingen av stemmene var godt i gang og partilederene kom på løpende bånd inn til SVTs valgstudio i Stockholm.

På veien inn i studio ble de alle sammen fulgt fra bilene til sminken av tv-kanalens stuntreporter, og da han skulle hjelpe Vänsterpartiets leder Lars Ohly hente det noe ganske spesielt.

– Sitter ikke Jimmie Åkesson der inne?

SVTs reporter møtte Ohly ved bilen, og de pratet litt om hvordan partilederen hadde taklet resultatet før veien gikk til sminkerommet.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Dette er mannen som Ohly ikke ville sitte i sminken med – Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Vi går inn og får på litt sminke.

– Sitter ikke Jimmie Åkesson der inne?

Jimmie Åkesson sitter der også.

– Nei, da venter jeg.

Vil du ikke sminkes?

– Nei, absolutt ikke! sa Ohly før han snudde bastant og gikk i en annen retning.

Du kan se hele opptrinnet i videoen i toppen av saken.

Omstridt parti som fryses ut

Åkesson er partileder for Sverigedemokraterna. Et parti som er svært omstridt og som mange mener har nazistiske røtter.

Det har vært stort engasjement mot det høyreradikale partiet i Sverige før valget. Blant annet har Aftonbladet lansert kampanjen «Vi gillar olika», som støttes av over 88.000 på Aftonbladets nettsider.

Svenske aviser advarte på lederplass i dag mot å stemme på Sverigedemokraterna.

Les også: – Ikke stem Sverigedemokraterna

Ohly viste sin avsk for partiet veldig konkret ved å nekte sminking side ved side med lederen. Etter opptrinnet som gikk direkte på SVT forklarte Vänster-lederen hvorfor han gjorde det.

– Jeg representerer de som Jimmie Åkesson vil kaste ut av dette landet, og jeg representerer de han vil frata menneskelige rettigheter. Jeg kommer aldri noen gang ville ha noe å gjøre med med rasister. Derfor er min oppgave nå å lede kampen mot rasismen, både i og utenfor Riksdagen, sa Lars Ohly til SVT etter å ha kommet seg fra korridorene og inn i studio.

Video Lars Ohly i SVTs valgstudio

VIDEO: Se hele intervjuet med Ohly etter opptrinnet.

– Beveger oss inn i et farlig politisk område

Video Mona Sahlin

Mona Sahlin sa hun aldri, aldri ville samarbeide med slike krefter som Åkesson representerer.

Foto: SVT

Ohly og Vänsterpartiet var ikke den eneste som fortsatte å vise sine avsky mot Sverigedemokraterna også etter at de hadde gjort et godt valg. Den tapende Mona Sahlin valgte å bruke mye av talen sin på å advare mot fremmedfiendtlighet.

– Med et fremmedfiendtlig parti inn i riksdagen beveger vi oss inn i et farlig politisk område. Jeg har viet livet mitt til å kjempe mot fremmedfiendtlighet og kampen begynner nå for alvor, sa Sahlin.

Les også: Sahlin: - Vi har tapt valget

– Vi vil aldri, aldri samarbeide med disse kreftene, sa hun. Dette kommer til å bli veldig vanskelig for Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen.

Også Reinfeldt ser ut til å vike unna Sverigedemokraterna. Han sa etter å ha vunnet valget at han ikke ville innlede noe samarbeid med partiet som mange mente var på vippen.

Fredrik Reinfeldt i seierstalen etter valget

– Det blir ikke aktuelt å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, sa Reinfeldt i sin tale etter valgseieren.

Foto: BOB STRONG / Reuters

– Vi kommer til å innlede samtaler med Miljøpartiet og håper på god respons fra dem, sa Reinfeldt.

Les også: Reinfeldt: – Det blir bare ikke aktuelt

– Kampen mot rasisme fortsetter

– Vi har nå hatt en høyrebølge i Sverige. Som i mange andre land i hele Europa sprer høyreekstreme krefter seg, konkluderte Ohly til SVT.

Sverigedemokraterna fikk 5,7 prosent og 20 mandater i Riksdagen. Partiet som ved forrige valg ikke kom inn i nasjonalforsamlingen har nå kommet inn med et brak.

Da Ohly ble spurt om hvorfor partiet han kaller rasistisk ikke ble stoppet allerede i valgkampen svarte han slik:

– Valgkampen er slutt, men kampen mot rasismen fortsetter. Jeg kommer ikke til å stoppe den kampen selv om Sverigedemokraterna er kommet inn i Riksdagen. Likevel er det sant at vi må spørre oss selv hvorfor endte det slik.

Ohly fortsatte forklaringen sin med å skylde på den borgerlige sidens styre av Sverige de siste årene.

– Jeg tror ikke det er en tilfeldighet at Sverigedemokraterna kommer inn etter fire år med borgerlig styre. Helsevesenet har blitt dårligere, arbeidsløsheten har økt og velferden har fått dårligere kår. Det har åpnet opp for den typen populistiske og fremmedfiendtlige ideer som akkurat det partiet står for, sa Ohly til SVT.

– Mange vil skylde på noen for problemene – innvandring og innvandrerne. Det gjør de i stedet for å ta opp kampen mot overklassen som tjener seg rike på nedbyggingen av velferden. Derfor må vi i stedet vise at velferden er det fremste midlet mot rasismen, sier Ohly.

SISTE NYTT

Siste nytt