Hopp til innhold

Aftonbladet kjører kampanje mot SD

Den svenske avisen Aftonbladet har startet en kampanje mot Sverigedemokraterna. Avisen har foreløpig samlet inn over 270.000 underskrifter mot partiet.

Aftonbladet - Vi gillar olika

«Vi gillar olika» er slagordet for kampanjen, som på 48 timer hadde fått over 273.000 underskrifter.

Foto: Faksimile av Aftonbladets nettside

– Jeg har aldri vært med på en kampanje som har fått så massiv og varm støtte. Det er helt unikt, forteller Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin til NRK.

Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin

Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin mener støtten de får i kampanjen er helt unik.

Foto: Janwikifoto/Creative Commons BY-SA

Aftonbladet og Expressen advarte på lederplass det svenske folk mot å stemme Sverigedemokraterna på valgdagen. Nå, etter valget, har de startet kampanje mot det omstridte partiet.

«Vi gillar olika», er slagordet for kampanjen, som på 48 timer hadde fått over 273.000 underskrifter.

Helin tror den store oppslutningen om kampanjen handler om at Sverigedemokraterna er et veldig usvensk parti.

– Sverige er et land som skryter av modernisme, og vi er flinke til å omstille oss, og utvikle oss med tiden. SD vil egentlig snu tiden tilbake, og gjøre landet etnisk homogent - en fullstendig vanvittig idé.

Video Aktuelt: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen

SE VIDEO: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen.

– Et ubehag i folket

Den svenske sjefredaktøren mener Sverigedemokraternas idé veldig gjennomtenkt og farlig.

– De har en ideologisk grunn som er nasjonalistisk. De sier at det bare finnes en måte å være svensk på, bare en måte å være en del av nasjonen. Og alle i det moderne samfunnet vet at så fort den ideen får fotfeste, ender det med katastrofe.

– Det er en følelse av ubehag i det svenske folk over at et slikt parti har kommet seg inn i Riksdagen.

Hvorfor skal Aftonbladet drive en slik kampanje?

– Det er viktig å tydeliggjøre hvilket parti Sverigedemokraterna er, og gi den stille majoriteten muligheten til å støtte mangfold. SD ikke er som Frp. SD har et helt annet verdigrunnlag, og kommer inn under svensk nazisme, sier han.

– En kommentar til valgresultatet

Valget er over, og Sverigedemokraterna er inne i den svenske Riksdagen med 20 mandater . Helin mener likevel kampanjen er viktig.

– Det vi kan oppnå er at majoriteten i Sverige får bruke sin ytringsfrihet, og kommentere valgresultatet.

Er det ikke udemokratisk å ikke respektere et valgresultat?

– Det er også en veldig udemokratisk idé, at ingen skal få utnytte sin ytringsfrihet. Dette er en kommentar til valgresultatet, og det er klart at vi skal få lov til å debattere og kommentere et valgresultat. Det er dét dette handler om.

Kulturstrøm

 • Kultur- og konserthus i hele landet opplever stor nedgang i antall besøkende

  – Blant våre medlemmer har publikumsbesøket i gjennomsnitt falt med over 40 prosent det første halvåret i 2022 sammenlignet med 2019, som var forrige normalår for bransjen. Det er dramatisk, sier daglig leder i Norske kulturhus, Nina Hodneland. ​​​​​​

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) er klar over at flere kulturaktører synes det er vanskelig å få publikum tilbake. Likevel mener hun det er litt tidlig å felle en dom over 2022 allerede nå.

 • Harry Hole-utstilling på Nasjonalbiblioteket

  Torsdag 9. juni opnar Nasjonalbiblioteket utstilling om den populære detektivserien av Jo Nesbø. I år er det 25 år sidan den første boka vart gitt ut, og i haust kjem den trettande boka ut.

  – Harry har utvikla seg gjennom de erfaringane han har hausta i løpet av serien, og sikkert også ved at eg er blitt 25 år eldre, seier Jo Nesbø.

  Serien er omsett til meir enn 50 språk og distribuert i 180 land rundt omkring i verda.

  – Harry Hole har teke plass som ein litterær figur i vår moderne kulturhistorie, seier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven.

  Utstillinga skal stå gjennom sommaren, og ho håpar det kan gi utanlandske turistar ein god inngang til å lære om det norske samfunnet.