Aftonbladet kjører kampanje mot SD

Den svenske avisen Aftonbladet har startet en kampanje mot Sverigedemokraterna. Avisen har foreløpig samlet inn over 270.000 underskrifter mot partiet.

Aftonbladet - Vi gillar olika

«Vi gillar olika» er slagordet for kampanjen, som på 48 timer hadde fått over 273.000 underskrifter.

Foto: Faksimile av Aftonbladets nettside

– Jeg har aldri vært med på en kampanje som har fått så massiv og varm støtte. Det er helt unikt, forteller Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin til NRK.

Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin

Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin mener støtten de får i kampanjen er helt unik.

Foto: Janwikifoto/Creative Commons BY-SA

Aftonbladet og Expressen advarte på lederplass det svenske folk mot å stemme Sverigedemokraterna på valgdagen. Nå, etter valget, har de startet kampanje mot det omstridte partiet.

«Vi gillar olika», er slagordet for kampanjen, som på 48 timer hadde fått over 273.000 underskrifter.

Helin tror den store oppslutningen om kampanjen handler om at Sverigedemokraterna er et veldig usvensk parti.

– Sverige er et land som skryter av modernisme, og vi er flinke til å omstille oss, og utvikle oss med tiden. SD vil egentlig snu tiden tilbake, og gjøre landet etnisk homogent - en fullstendig vanvittig idé.

Video Aktuelt: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen

SE VIDEO: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen.

– Et ubehag i folket

Den svenske sjefredaktøren mener Sverigedemokraternas idé veldig gjennomtenkt og farlig.

– De har en ideologisk grunn som er nasjonalistisk. De sier at det bare finnes en måte å være svensk på, bare en måte å være en del av nasjonen. Og alle i det moderne samfunnet vet at så fort den ideen får fotfeste, ender det med katastrofe.

– Det er en følelse av ubehag i det svenske folk over at et slikt parti har kommet seg inn i Riksdagen.

Hvorfor skal Aftonbladet drive en slik kampanje?

– Det er viktig å tydeliggjøre hvilket parti Sverigedemokraterna er, og gi den stille majoriteten muligheten til å støtte mangfold. SD ikke er som Frp. SD har et helt annet verdigrunnlag, og kommer inn under svensk nazisme, sier han.

– En kommentar til valgresultatet

Valget er over, og Sverigedemokraterna er inne i den svenske Riksdagen med 20 mandater . Helin mener likevel kampanjen er viktig.

– Det vi kan oppnå er at majoriteten i Sverige får bruke sin ytringsfrihet, og kommentere valgresultatet.

Er det ikke udemokratisk å ikke respektere et valgresultat?

– Det er også en veldig udemokratisk idé, at ingen skal få utnytte sin ytringsfrihet. Dette er en kommentar til valgresultatet, og det er klart at vi skal få lov til å debattere og kommentere et valgresultat. Det er dét dette handler om.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter