NRK Meny
Normal

Politijernring under valgmøte for Sverigedemokraterna

Store politistyrker og høylydte demonstranter var i flertall under valgmøtet til de innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna i Stockholm.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokratarnes leder Jimmie Åkesson ble møtt av et høyt lydnivå fra demonstranter under et valgmøte i Stockholm torsdag.

Foto: Laila Bakken / NRK

NRK var tilstede i Stockholm under valgmøtet til Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ved 12-tiden i formiddag.

Et stort oppbud på flere hundre politibetjenter dannet en jernring for å beskytte lederen for det innvandringsfiendtlige partiet, og flere kvartaler rundt Sergels Torg og Kulturhuset, hvor valgmøtet skulle holdes, var totalt sperret av.

Verken tilhengere eller motstandere slapp frem.

- Men jeg ønsker jo bare å høre hva han har å si, forsøkte en eldre mann å argumentere med - uten at det overbeviste politifolkene som dannet den ytre ringen flere hundre meter unna der hvor Åkesson skulle tale.

Hundrevis av demonstranter forsøkte å stoppe møtet ved å rope slagord, blåse i vuvuzelaer og riste med nøkleknipper. Det Syndikalistiska ungdomsforbundet arrangerte vuvuzela-konserten for å overdøve Åkesson.

De fleste ble holdt på flere hundre meters avstand. Kun en liten gjeng hadde fått slippe til i nærheten av Åkesson, men med flere titalls godt utrustede politifolk mellom seg og ham.

«Ingen rasister i våre gater», var slagordet partilederen ble møtt med. Foran ham vaiet en fane med påskriften «Kjempa mot den nye rasismen».

- Han har selvagt rett til å snakke, men jeg er livredd for hva budskapet hans kan føre til, sier en av de antirasistiske demonstrantene til NRK mens hun rister i nøklene.

Tidligere i dag fikk Åkesson nøyaktig samme mottakelse under et valgmøte i Uppsala. Også der var politioppbudet stort og Åkesson måtte avbryte talen på grunn av støynivået. Da politiet valgte å ikke gripe inn mot de høylydte, fortsatte lederen av Sverigedemokraterna oppgitt - men få hørte hva han sa.

Foran ham lyste plakater med påskriften «hat og løgn».

Valgmøte Sverigedemokraterna

Politiet holdt både tilhengere og motstandere på behørig avstand.

Foto: Laila Bakken / NRK

- Ekstrem, ukontrollert innvandring

Tross også et høyt motstøynivå i Stockholm fikk Jimmie Åkesson her formidlet hovedbudskapet, etter å ha takket for at så mange hadde møtt frem.

Det var litt uklart om han mente politifolkene, demonstrantene eller de få som hadde fått kommet igjennom sperringene for å høre budskapet:

  • Stans den «ekstreme masseinnvandringen» som tar penger fra velferden
  • Innfør strengere kriminalpolitikk
  • Bedre omsorg for de eldre

- Vi velger å gjenopprette og videreutvikle den svenske velferden framfor en kostbar innvandringspolitikk, sa han.

Åkesson hevdet at Sverige har den mest ekstreme, ukontrollerte innvandringspolitikk i Europa, og hevder at landet delvis er i ferd med å bli segregert. Utenlandske borgere som har begått kriminalitet, så ut så fort som mulig.

På vippen

Ingen av de etablerte partiene ønsker så mye som å snakke med Sverigedemokraterna hvis partiet kommer i en vippeposisjon i Riksdagen etter valget 19. september.

I en av de siste meningsmålingene fikk partiet 7,5 prosents oppslutning, og partiet kan avgjøre hvilken blokk som får regjeringsmakten.

De politiske spekulasjonene i Sverige går nå på hvilket parti som kommer til å skifte blokkside for å unngå at Sverigedemokraterna sitter med avgjørelsen.

Åkesson sa i sin valgtale også at det er udemokratisk at ingen av partiene i de to hovedblokkene i svensk politikk, Alliansen og De rødgrønne, vil snakke med dem.

- Det er ikke å ta ansvar for landet, sa Åkesson i dag og fremhevet at det i alle fall ikke vil være Sverigedemokraternas skyld hvis det ender i parlamentarisk kaos etter valget.

Fra sin side ønsker han å samarbeide med den som kan gi mest tilbake på de tre hovedområdene som er viktigst for partiet.

Han er sikker at partiet på lang sikt vil kunne påvirke de andre, som han kalte «betongpartier», til å føre en annen politikk på innvandringsområdet enn i dag.

Setter ord på problemet

En av Åkessons partifeller som stod fremst sammen med politifolkene, var William Hahne (19), som sitter i styret i Sverigedemokraternes ungdomsparti.

William Hahne

William Hahne var en av få partifeller som slapp helt frem.

Foto: Laila Bakken / NRK

Han mener partiet øker i oppslutning fordi de setter ord på et problem mange i Sverige ser.

- Vår politikk ligger i tiden. Det er flere og flere som får øynene opp for hvilke problemer den store innvandringen til Sverige har ført til, sier Hahne til NRK.

Ungdomspolitikeren sier det ikke er snakk om å sende innvandrere som allerede er i Sverige ut av landet.

- Det er den fremtidige innvandringen vi ønsker å stanse.

Ifølge partiprogrammet ønsker partiet å strupe innvandringen med 90 prosent, både innen asyl og familiegjenforening.

- De som er her, skal selvsagt få bli. Men blir det færre som kommer, klarer vi å integrere bedre de som allerede er her. De må få krav om å lære seg svensk, slik at de kommer seg ut i jobb. Slik det fungerer nå, øker både segregeringen og utenforskapet. Se på situasjonen i Stockholms drabantbyer, sier Hahne.

Han sier han personlig tar avstand fra rasisme og nazisme, og at partiet gjør det samme. Og han mener Sverigedemokraterna feilaktig er stempet som rasistiske. Avsløringene fra en antirasistisk avis, om at det står kandidater på valglistene som tidligere har vært i nynazistiske miljøer, mener han er overdrevet.

Han synes det er sørgelig at politiske motstandere forsøker å ødelegge valgmøtene.

- Vi har rett til å komme med vårt budskap. De trenger ikke å være enig, men det er feigt å ødelegge. Egentlig synes jeg synd på dem, sier unggutten og titter mot den buende forsamlingen foran seg.

Kan komme på vippen

Til tross for stor motbør og et høyt lydnivå klarte Åkesson å avholde valgmøtet, før han ble eskortert ut av jernringen i en kolonne med fire store politibiler. Åkesson smilte lurt til den store mengden reportere som hang mot bilruta for å få ham i tale, før politiet føyset alle unna.

Jimmie Åkesson forlater valgmøte

Partileder Jimme Åkesson eksorteres av flere politibiler fra valgmøtet.

Foto: Laila Bakken / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt