Hopp til innhold

De er Sveriges nye pariakasteparti

Stemningen hos Sverigedemokraterna var stor gjennom valgnatten. Ingen lot seg merke med at de andre partiene ikke vil ta i dem med ildtang.

Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson ble mottatt som en helt når han kom til Sverigedemokraternas seiersfest.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sverigedemokraterna gjorde det mange ikke hadde trodd var mulig for få måneder siden. De suser inn i Riksdagen med nær 6 prosent av velgerne i ryggen og 20 mandater.

At alle skyr dem mer eller mindre som den politiske pesten. At de blir kalt rasister av Vänstre-leder Lars Ohly biter ikke på i gleden over den historiske valgkvelden.

- Jeg har mest lyst til å gråte, sier John Bergström.

- Jeg har vært med i 20 år. Jeg var med da Sverigedemokraterna ikke fikk åpne konto i banken på grunn av at de mente vi ikke var tilstrekkelig seriøse. Og jeg var med da daværende justisminister Lajla Freivald stengte ned SD Kurieren, vår partiavis, på nettet.

- Og nå er vi inne i Riksdagen. Det er helt utrolig, sier han og lyser av så mye glede man kan oppvise etter kun ha sovet i to timer det siste døgnet.

Rundt ham strømmer unge mennesker, festkledd og med champagne i glassene. De har ikke vært med like lenge, men er fast bestemt på å kjempe like mye for partiet som Bergström har gjort.

Sverigedemokraterna

Christian Westling, Gustav Kasselstrand og Isabelle Ahlmark feiret den historiske kvelden på Sverigedemokraternas valgvake.

Foto: Laila Bakken / NRK

- Velgerne bestemmer

Bergström er oppgitt over hvordan partiet betraktes - og tydelig skal behandles - ved at ingen vil snakke med dem. Det politiske spillet om å unngå dem i Riksdagen er allerede i gang.

- Det er velgerne som avgjør hvilket alternativ de synes er best, det er gjennom valget de bestemmer hvem som skal styre og hvem som skal representere dem.

- Det de andre partiene holder på med nå, er å si til en rekke vanlige mennesker at deres stemmer ikke er like mye verdt som andres, mener John Bergström, som er aktiv i lokalpolitikken i Vesteräs for Sverigedemokraterna.

Han vil ikke si så mye om at mange mener Sverigedemokraterna har et rasistisk og til dels ny-nazistisk opphav.

- Det må noen høyere enn meg i partiet uttale seg om. Jeg tar avstand fra all totalitær tankegang, og er imot diskriminering enten det gjelder svensker eller innvandrere.

- Men nå ser vi et omvendt system i Sverige, unge innvandrere får arbeid gjennom såkalte «in stegs»-jobb. Eldre innvandrere får mer støtte enn svenske minstepensjonister som har jobbet. Det blir et problem, hvor noen behandles bedre enn andre ut fra sin gruppetilhørighet, sier Bergström.

- Og faktisk, jeg har hatt noen gode diskusjoner med unge innvandrerjenter på torgmøtene våre. De blir ikke fullt så skremt når jeg forklarer hva vi egentlig mener ut fra et ideologisk perspektiv.

- Vi vil tilbake til innvandringspolitikken som var på 1970-tallet, hvor innvandrerne ble assimilert på en helt annen måte enn i dag. Nå skapes det samfunn i samfunnet, mener han.

Bergström medgir at det ikke vil bli så enkelt å begrense arbeidsinnvandringen, så lenge Sverige er et EU-medlem og bundet av unionens traktater og fellesregler. Partiet har i partiprogrammet at de vil ha Sverige ut av unionen, men dit er det langt frem.

- De gir seg nok

Første nestleder Jonas Åkerlund er også veteran i partiet. Han er ikke overrasket over valgresultatet.

- Dette viser at vi har folk med oss, at de problemene vi tar opp er gjenkjennbare for mange, sier han til NRK.

Åkerlund mener underlagstallene viser at Sverigedemokraterne i stor grad tar stemmer fra Moderaterna.

- Mange føler som oss når det gjelder innvandringsspørsmålet, sier han.

Han bekymrer seg ikke for at de andre partiene utestenger Sverigedemokraterna fra det gode selskap i Riksdagen.

- De vil nok snakke med oss til slutt. Og vi er rede til å snakke med hvem som helst, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.