Hopp til innhold

Soldatene fortsetter videre mot Timbuktu

Malis regjeringsstyrker og franske soldater fortsetter videre mot den viktige og kjente byen Timbuktu. Soldatene får nå mer støtte fra andre afrikanske land og fra USA.

Maliske soldater

Maliske soldater patruljerer gatene i byen Diabaly.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Lørdag gikk regjeringsstyrkene inn i den strategisk viktige byen Gao, nå er den nordlige byen Timbuktu neste mål, ifølge den franske statsministeren Jean-Marc Ayrault.

Fremgangen fortsetter samtidig som vestafrikanske land i samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har bestem at landene skal sende flere soldater til Mali.

Forsvarssjefene i ECOWAS bestemte det nye antallet på et møte i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan i helgen. Tidligere var man enige om 3.300. Til nå er 1.750 soldater kommet til Mali fra disse landene. Niger og Tsjad har stått for de fleste med 550 soldater hver.

Takket Frankrike

Søndag er det toppmøte i Den afrikanske union i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Der står konflikten i Mali høyt på sakskartet.

Formannen i Den afrikanske union, Boni Yayi, takket Frankrike for intervensjonen i Mali.

– Jeg vil gi honnør til Frankrike, sa Yayi, som er president i Benin. Han sa videre at Frankrike har gjort det unionen skulle ha gjort for lenge siden, nemlig å forsvare et av unionens medlemsland.

Yayi mente unionens reaksjon på det som har skjedd i Mali har vært treg.

Støtte fra USA

Det er ikke bare afrikanske land som støtter Mali. USA skal bidra med å tanke de franske jagerflyene som deltar i krigføringen mot islamistiske styrkene. Også delvis norskeide fly vil bli brukt, og norske offiserer vil kunne bidra, når Sverige skal frakte militært personell til Mali.

Frankrike har tidligere bedt USA om assistanse med dette, og forsvarsminister Leon Panetta har nå godkjent forespørselen, opplyste Pentagons talsmann George Little lørdag.

President Barack Obama har hatt telefonsamtaler med Frankrikes president François Hollande der de diskuterte globale sikkerhetsspørsmål. De to er enige om å samarbeide i kampen mot ekstremisme i Nord-Afrika.

Tatt islamistisk base

Iyad Ag Ghaly

Iyad Ag Ghaly, et bilde tatt i august i fjor.

Foto: ROMARIC OLLO HIEN / Afp

Franske jagerfly har angrepet islamistenes base Kidal langt nord i Mali og ødelagt boligen til lederen for en islamistgruppe som skal være tilknyttet Al Qaida.

– Det har vært flere angrep mot Kidal, sier en sikkerhetskilde i Mali til nyhetsbyrået AFP.

Kilden sier hjemmet til Iyad Ag Ghaly, leder for islamistgruppen Ansar Dine, eller Troens forsvarere, ble lagt i grus i et av angrepene.

Iyad Ag Ghaly, eller «Ørkenreven» som nettavisen Maliweb kaller ham, skal ha vært tilsluttet Gaddafis tropper i Libya på 80-tallet. Han var siden aktiv i tuaregenes motstandskamp mot myndighetene i Mali.

Kidal ligger 1.500 kilometer nord for hovedstaden Bamako.

Ødelagt minnesmerker i Timbuktu

Moske Timbuktu

En av Timbuktus tre store moskeer som står på UNESCOs verdensarvliste.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Timbuktu, som har vært et senter for islamsk utdanning i århundrer, har vært kontrollert av islamister i cirka ti måneder. Byen ligger ved den sørlige enden av Sahara og rett nord for elva Niger. Den var et undervisningssenter fra det 13. til det 17. århundre.

I den historiske byen har flere minnesmerker blitt ødelagt av islamister, minnesmerker som står på UNESCOs verdensarvliste. Islamistene har blant annet ødelagt sju gravkamre og ramponert den hellige døren til en mer enn 600 år gammel moské.

Både gravkamrene og tre moskeer i byen står på verdensarvlisten.

Ifølge BBC ligger det mer enn 700.000 manuskripter i private og offentlige samlinger i byen.

I dag er Timbuktu en fattig by som står i fare for å bli mer og mer begravet av ørkensand.


SISTE NYTT

Siste nytt